درمان زونا چیست؟ با تمامی روش های درمان آشنا شوید!

امتیاز دهید
آیا علائم بیماری زونا روی پوست شما قابل مشاهده است و روی پوست شما زخم‌هایی بوجود آمده است که همراه با درد است؟ در این شرایط می‌توانید با یک سری روش‌های آسان از درد‌های شدید زونا جلوگیری کنید و تا حد امکان درد ناشی از این بیماری را کاهش دهید.
درمان زونا

بیماری زونا یکی از بیماری‌های پوستی است که علائمی دارد. این بیماری برای بسیاری از افراد با دردهای شدیدی همراه است که می‌تواند بسیار آزار دهنده باشد. در ادامه به بررسی روش‌های درمان زونا با دارو و درمان‌های خانگی آن می‌پردازیم.

بیماری زونا

زونا (هرپس زوستر) یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد بثورات دردناک می‌شود. ویروس واریسلا زوستر (VZV) باعث این عفونت ویروسی می‌شود. این همان ویروسی است که باعث آبله مرغان می‌شود. اگر در کودکی به آبله مرغان مبتلا بوده‌اید، ویروس زونا در بدن شما نهفته است. این ویروس می‌تواند در مراحل بعدی زندگی دوباره فعال شود و باعث ایجاد بثورات زونا شود. بثورات ممکن است در هر قسمتی از بدن شما ایجاد شود، اما معمولا فقط بخش‌های کوچکی را درگیر می‌کند.

درد معمولا اولین علامت زونا است. بثورات و تاول‌های پر از مایع ظرف چند روز پس از شروع درد ایجاد می‌شوند. ویروس زونا می‌تواند بین دو تا شش هفته طول بکشد. این بیماری خیلی خطرناک نیست اما با درد زیادی همراه است. روش قطعی برای درمان زونا وجود ندارد و باید اجازه دهید دوران آن بگذرد، اما با این حال بعد از مشاهده علائم بیماری زونا، با یک سری روش‌ها شما می‌توانید درد این بیماری را کمتر کنید.

بیماری زونا

درمان زونا با دارو

یکی از روش‌های درمان زونا که تاثیر زیادی دارد، استفاده از کرم‌ها و روش‌های دارویی است. همانطور که بالاتر گفته شد این روش‌ها موجب درمان زونا به صورت کامل نمی‌شود اما تا حد زیادی موجب کاهش درد این بیماری می‌شود.

لوسیون‌ها و کرم‌های تسکین دهنده درد

لوسیون‌ها و کرم‌ها روند بهبودی را تسریع نمی‌کنند، اما می‌توانند موجب کاهش درد شما شوند. از لوسیون‌های معطر خودداری کنید. این مدل لوسیون‌ها می‌توانند باعث تحریک بیشتر شوند. از لوسیون‌ها و کرم‌ها کم استفاده کنید، استفاده زیاد می‌تواند از خشک شدن زخم‌ها جلوگیری کرده و روند درمان زونا را طولانی‌تر کند. به همین دلیل، از پمادهای آنتی بیوتیکی روی زخم‌ها استفاده نکنید.

اگر تصمیم دارید از کرم‌ها یا لوسیون‌ها برای درمان زونا استفاده کنید، کرم حاوی ماده طبیعی کپسایسین را حداکثر سه یا چهار بار در روز استفاده کنید. با این کار تاثیر این کرم را چند برابر می‌کنید. کپسایسین دارای اثر ضد التهابی برای کمک به کاهش درد است. درد ممکن است پس از استفاده اولیه از کرم افزایش یابد، اما به آرامی از بین می‌رود. این کرم با کاهش سیگنال‌های درد ارسال شده به مغز شما کار می‌کند.

بهترین زمان برای استفاده از کرم‌های و لوسیون‌ها بعد از حمام است. با توجه به موارد گفته شده شما می‌توانید با خرید کرم و ژل تسکین دهنده درد، دردهای ناشی از زخم‌های زونا را تا حد زیادی کاهش دهید.

کرم‌های تسکین دهنده درد زونا

استفاده از ویتامین D برای درمان زونا

ویتامین D یک ویتامین مهم است که برای سلامتی عمومی بدن ضروری است. ویتامین د می‌تواند تاثیر مستقیمی بر سیستم ایمنی داشته باشد و به تقویت آن کمک کند. سیستم ایمنی قوی می‌تواند در جلوگیری از عفونت‌های ویروسی مانند بیماری زونا موثر باشد و احتمال ابتلا به عفونت‌های زونا را کاهش دهد؛ در نتیجه شما با خرید قرص ویتامین D و مصرف آن می‌توانید سیستم ایمنی خود را افزایش دهید.

ویتامین C

ویتامین C یکی از ویتامین‌های مهمی است که برای سلامتی عمومی بدن ضروری است. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که در سیستم ایمنی، سلامت پوست، تولید کلاژن و جذب آهن نقش دارد؛ همچنین، ویتامین سی می‌تواند در مقابله با عفونت‌ها و بیماری‌های ویروسی کمک کند. ویتامین ث معمولا به عنوان یک پشتیبان قوی برای سیستم ایمنی شناخته می‌شود.

افزایش مصرف ویتامین ث می‌تواند توانایی سیستم ایمنی برای مقابله با عفونت‌های ویروسی را افزایش دهد، از جمله عفونت‌هایی که توسط ویروس واریس زوستر (عامل بیماری زونا) ایجاد می‌شود. با توجه به مناسب بودن قیمت ویتامین C در داوخانه آنلاین مثبت سبز شما می‌توانید با تهیه این مکمل سیستم ایمنی خود را تقویت کنید و از دردهای زونا پیشگیری کنید.

فواید ویتامین C برای درمان زونا

درمان زونا با روش‌های خانگی

به غیر از روش‌های دارویی و استفاده از مسکن‌ها برخی راهکارهای خانگی می‌تواند تا حد زیادی دردهای ناشی از تاول‌های بیماری زونا را کاهش دهد.

حمام

پاکسازی روزانه تاول‌ها خطر گسترش عفونت را کاهش می‌دهد. برای تسکین پوست حمام یا دوش خنک بگیرید. خنکی آب می‌تواند درد ناشی از تاول‌های زونا را کاهش دهد و خارش را آرام کند؛ همچنین می‌توانید برای کاهش علائم با بلغور جو دوسر کلوئیدی حمام بگیرید. برای این نوع حمام ابتدا بلغور جو دوسر کلوئیدی یا نشاسته ذرت را در آب ولرم حمام بریزید. 1 تا 2 فنجان از بلغور جو می‌تواند کافی باشد. سپس به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب بنشینید.

برای حمام خود از آب داغ استفاده نکنید. آب داغ می‌تواند تاول‌های زونا را بدتر کند زیرا گرما جریان خون را افزایش می‌دهد. بعد از اتمام زمان گفته شده بدن خود را کاملا خشک کنید و سپس حوله خود را بشویید تا از انتقال ویروس به دیگران جلوگیری کنید.

کمپرس مرطوب و خنک برای تسکین و درمان زونا

علاوه بر حمام کردن برای تسکین درد و خارش ناشی از بثورات زونا، از کمپرس خنک و مرطوب استفاده کنید. این کار را چندین بار در طول روز برای تسکین علائم انجام دهید. پارچه‌ای را در آب خنک خیس کنید، آب آن را بگیرید و پارچه را روی جوش‌ها و تاول‌ها بمالید. خنک بودن کمپرس می‌تواند درد را کاهش دهد. این فرآیند را هر چند وقت یکبار که نیاز دارید تکرار کنید. از کیسه یخ روی بثورات استفاده نکنید. سردی ممکن است حساسیت پوست را افزایش داده و درد را بدتر کند.

درمان بیماری زونا با روش‌های خانگی

استفاده از جوش شیرین و نشاسته ذرت

با استفاده از نشاسته ذرت یا جوش شیرین و آب، خمیری درست کنید تا به طور طبیعی خارش ناشی از بثورات زونا را تسکین دهید. دو قسمت نشاسته ذرت یا جوش شیرین را در یک فنجان بریزید. یک قسمت آب اضافه کنید تا حالت خمیری به خود بگیرد. مخلوط را روی بثورات خود بمالید. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آن را بشویید. چند بار در روز در صورت نیاز تکرار کنید.

تاثیر روغن بابونه در درمان زونا

روغن بابونه یکی از روغن‌های اسانسیل است که از گیاه بابونه استخراج می‌شود. این روغن معمولا به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان مشکلات پوستی، التهابات و التیام زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای بیماری زونا نیز می‌توان از روغن بابونه به عنوان یکی از درمان‌های مکمل استفاده کرد. روغن بابونه دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند به کاهش التهاب و تورم ناشی از بیماری زونا کمک کند. خواص آرام‌بخش و تسکین دهنده روغن بابونه می‌تواند به کاهش درد و سوزش ناشی از زونا کمک کند.

قبل استفاده از روغن بابونه برای بیماری زونا، آن را با یک روغن حامل مانند روغن هلیانتوس (روغن آفتابگردان) یا روغن جوجوبا رقیق کنید تا غلظت آن مناسب باشد. روغن بابونه را به آرامی و به صورت موضعی بر روی مناطق آلوده به بیماری زونا بمالید. از تماس با چشم‌ها و مخاط اجتناب کنید.

درمان خانگی زونا

روغن اکالیپتوس

روغن اکالیپتوس یک روغن اسانسیل است که از برگ‌ها و شاخه‌های گیاه اکالیپتوس استخراج می‌شود. این روغن دارای خواص ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد عفونی کننده و آرام‌بخشی است که برای درمان مشکلات تنفسی، آلرژی‌ها، التهابات پوستی و عفونت‌های مختلف بسیار مفید است. برای بیماری زونا نیز می‌توان از روغن اکالیپتوس به عنوان یکی از درمان‌های مکمل استفاده کرد. خواص ضد التهابی روغن اکالیپتوس می‌تواند به کاهش التهاب و تورم ناشی از بیماری زونا کمک کند.

روغن اکالیپتوس را به آرامی و به صورت موضعی بر روی مناطق آلوده به بیماری زونا بمالید. از روغن اکالیپتوس به صورت مکرر و به میزان لازم بر روی منطقه آلوده به بیماری زونا استفاده کنید. این کار را تا زمانی که علائم بهبود یابند ادامه دهید.

روغن درخت چای

روغن درخت چای یکی از روغن‌های اسانسیل است که از برگ‌ها و شاخه‌های گیاه درخت چای (بوته چای) استخراج می‌شود. این روغن دارای خواص ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد باکتریایی، ضد قارچی و آرام‌بخشی است که برای مشکلات پوستی، عفونت‌های ریه، عفونت‌های قارچی و عفونت‌های دهان و دندان بسیار مفید است.

برای بیماری زونا نیز می‌توان از روغن درخت چای به عنوان یکی از درمان‌های مکمل استفاده کرد. این روغن دارای خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی است که می‌تواند در پیشگیری از عفونت‌های ثانویه در زونا موثر باشد. خواص ضد التهابی روغن درخت چای می‌تواند به کاهش التهاب و تورم ناشی از بیماری زونا کمک کند. روغن درخت چای را به آرامی و به صورت موضعی بر روی مناطق آلوده به بیماری زونا بمالید.

فواید روغن درخت چای در درمان زونا

برای درمان زونا و تسکین درد آن چه چیزی بخوریم؟

ضعف سیستم ایمنی زونا را بدتر می‌کند. استفاده از برخی مواد غذایی می‌تواند تاثیر زیادی بر روی سلامت سیستم ایمنی بدن شما بگذارد و از گسترش زونا به سایر قسمت‌های بدن شما جلوگیری کند. برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی خود با خوردن برخی غذاها و اجتناب از غذاهای دیگر اقدامات لازم را انجام دهید. رژیم غذایی زونا شامل غذاهایی با ویتامین‌های A، B-12، C، E و اسید آمینه لیزین است. غذاهایی که باعث بهبودی می‌شوند عبارتند از:

  • میوه‌های نارنجی و زرد
  • سبزیجات برگ سبز
  • گوشت قرمز
  • تخم مرغ
  • جوجه
  • ماهی
  • لبنیات
  • حبوبات
  • لوبیا
  • گوجه فرنگی
  • اسفناج

در دوره بهبودی و مقابله با اثرات زونا، ممکن است هوس غذاهای مختلفی کنید. با این حال، در صورت ابتلا به زونا، باید از مصرف برخی غذاها اجتناب کنید. غذاهایی که باید اجتناب کرد عبارتند از:

  • غذا و آبمیوه با مقادیر زیاد شکر
  • غذاهای غنی از آرژنین (از جمله شکلات، ژلاتین و آجیل)
  • کربوهیدرات‌ها
  • غذاهای چرب

خوردن بیش از حد این غذاها می‌تواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و به طور بالقوه ویروس را طولانی کند. غذاهایی با سطوح بالای آرژنین حتی می‌توانند باعث تکثیر ویروس شوند.

فواید سبزیجات برای بیماری زونا

تغییر در سبک زندگی

در حالی که شما در حال بهبودی از زونا هستید، برخی تغییرات در سبک زندگی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به بهبودی خود ایجاد کنید که شامل مدیریت استرس، تنظیم رژیم غذایی، خواب کافی و ترک سیگار می‌شود. سیگار سیستم ایمنی را کاهش می‌دهد؛ همچنین می‌تواند بهبودی را به تاخیر بیندازد؛ به علاوه، سیگار باعث اثرات منفی مختلف دیگری بر بدن می‌شود و می‌تواند خطر ابتلا به شرایط مضر و سرطان را در فرد افزایش دهد.

کاهش درد زونا با ترک سیگار

به غیر از سیگار، استرس زیاد نیز می‌تواند موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی شما شود. مدیریت سطح استرس می‌تواند به تقویت ایمنی و محافظت در برابر سایر اثرات منفی دیگری که استرس می‌تواند بر بدن داشته باشد کمک کند، داشتن مقدار کافی خواب و ورزش منظم یا فعالیت بدنی می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش استرس داشته باشد.

سخن پایانی

با وجود اینکه راه حل قطعی برای درمان زونا وجود ندارد با یکسری راهکارها شما به راحتی می‌توانید تا حد قابل توجهی درد ناشی از تاول‌های آن را کاهش دهید. ما در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی این روش ها پرداختیم. آیا با روش‌های بالا دردهای شما کاهش پیدا کرد؟ شما چه درمان‌های خانگی دیگری برای بیماری زونا می‌شناسید؟ شما می‌توانید نظرات و سوالات خود را در زمینه درمان زونا با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها