گلوتامین چه کاری روی بدن انجام می دهد؟

امتیاز دهید

فراوان‌ترین اسید آمینه در بدن را می‌شناسید؟ به ویژه اگر اهل ورزش و بدنسازی باشید، حتما نام گلوتامین به گوشتان خورده است. این آمینو اسید عملکردهای متفاوتی را در بدن بر عهده دارد که شرکت در تولید پروتئین یکی از مهم‌ترین آنها محسوب می‌شود. همان‌طور که احتمالا می‌دانید پروتئین، سازنده عضلات بوده و برای داشتن […]

نقش گلوتامین در بدن

فراوان‌ترین اسید آمینه در بدن را می‌شناسید؟ به ویژه اگر اهل ورزش و بدنسازی باشید، حتما نام گلوتامین به گوشتان خورده است. این آمینو اسید عملکردهای متفاوتی را در بدن بر عهده دارد که شرکت در تولید پروتئین یکی از مهم‌ترین آنها محسوب می‌شود. همان‌طور که احتمالا می‌دانید پروتئین، سازنده عضلات بوده و برای داشتن بدنی تنومند و پرقدرت حتما به مقادیر مناسبی از آن نیاز دارید. در این مقاله نقش گلوتامین در بدن را مورد بررسی قرار داده و شما را با فواید مصرف مکمل گلوتامین بیشتر آشنا خواهیم کرد.

اگر می‌خواهید قیمت قرص گلوتامین یا قیمت پودر این مکمل را بدانید، پیشنهاد می‌کنیم همین حالا وارد وبسایت داروخانه آنلاین مثبت سبز شوید.

نقش گلوتامین در بدن

آیا به طور دقیق می‌دانید گلوتامین چیست ؟ گلوتامین هم در بدن ساخته می‌شود و هم می‌توان آن را به عنوان مکمل بدنسازی مورد استفاده قرار داد. این اسید آمینه در بدن عملکردهای زیر را انجام می‌دهد:

ساخت پروتئین در بافت ماهیچه

پروتئین‌ها مولکول‌‌های بزرگ و پیچیده‌ای هستند که نقش‌هایی حیاتی در بدن دارند. بیشتر عملکرد پروتئین‌ها در ساختار سلول بوده و به بافت‌ها و اندام‌های مختلف کمک می‌کنند تا بتوانند عملکرد خود را به بهترین شکل انجام دهند. نقش پروتئین‌ها در بدن آنقدر اساسی است که حتی در نهایت اجازه حرکت بدن را نیز می‌توان مدیون آنها دانست. حال پرسش اینجاست که پروتئین از چه چیزی تشکیل شده است؟ پروتئین‌ها با آمینو اسیدهای مختلفی به هم پیوند خورده‌اند. به طور کلی می‌توان گفت که یک پروتئین معمولی از 300 اسید آمینه یا بیشتر تشکیل شده است و تعداد و توالی خاص اسیدهای آمینه برای هر پروتئین منحصر به فرد است. در میان همه این آمینو اسیدها مقدار گلوتامین بیش از بقیه است و بدیهی است که به همین دلیل نقش پررنگ‌تری نیز دارد.

  مکمل گلوتامین

سوخت رسانی به سلول‌های محافظ روده

با مطالعه فیزیولوژی روده به راحتی می‌توان دریافت که گلوتامین باعث تکثیر سلول‌های روده‌ای شده و از سلول‌ها در برابر آپوپتوز و استرس اکسیداتیو محافظت به عمل می‌آورد. گلوتامین همچنین سوخت لازم برای سلول‌های روده را فراهم می‌کند. بنابراین برای حفظ سلامت روده نیز به این اسید آمینه نیاز داریم.

محافظت از سیستم ایمنی بدن

اگر بخواهیم از مهم‌ترین نقش گلوتامین در بدن نام ببریم، قطعا باید به عملکرد موثر آن در سیستم ایمنی بدن اشاره‌ای داشته باشیم. جهت تکثیر بهینه لنفوسیت‌ ها و تولید سیتوکین‌ها بدن انسان حتما نیازمند گلوتامین است. این آمینو اسید با سرعت بالایی توسط سلول‌های سیستم ایمنی بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد تا از ابتلا به عوامل بیماری‌زا ممانعت به عمل آید. گلوتامین منبع سوخت برای گلبول‌‌های سفید خون نیز محسوب می‌شود. به نظر شما گلوتامین و لاغری چه ارتباطی با هم دارند؟

کمک به سم زدایی کبد

برخی از اسیدهای آمینه از جمله گلوتامین می‌توانند به سم‌زدایی کبد نیز کمک کنند. بنابراین می‌توانید با مصرف پروتئین نیز در حفظ سلامت کبد موثر عمل کنید. به طور کلی کبد ارگانی از بدن است که مواد مغذی را از طریق جریان خون به اندام‌های مختلف می‌رساند. نفخ و یبوست، احساس خستگی بیش از حد، پوست زرد رنگ، ادرار تیره و اختلالات هورمونی از علائم نیاز بدن به سم زدایی است. با این وجود اگر فردی به ناراحتی‌های کبد و کلیه مبتلا است، در مصرف گلوتامین باید احتیاط کرده و تنها با مشورت پزشک از آن استفاده کند.

بدن انسان خود به تنهایی قادر است تا گلوتامین تولید کند. همچنین از طریق مصرف برخی از غذاها مثل بادام زمینی و ذرت نیز می‌توان این آمینو اسید را برای بدن تهیه کرد. کمبود گلوتامین در بدن بسیار نادر است و اگر هم اتفاق بیفتد معمولا بر اثر اختلالات ژنتیکی حاصل می‌شود نه کمبودهای تغذیه‌ای.

کمک به بازیابی عضله

از دیگر نقش گلوتامین در بدن می‌توان به این نکته اشاره کرد که برای حفظ پروتئین عضله ضروری به شمار می‌آید. بسیاری از بدنسازان از مکمل گلوتامین برای عضله‌سازی بهره می‌گیرند و از تاثیرگذاری آن نیز رضایت کامل دارند. اما با این حال برخی از مطالعات تاثیر گلوتامین در ساخت ماهیچه‌ها و افزایش توده عضلانی را صحیح نمی‌دانند و از آن پشتیبانی نمی‌کنند. به هر حال گلوتامین در کاهش دردهای عضلانی و بهبود ریکاوری صد در صد موثر است حتی اگر در توده عضلانی نقش چندانی نداشته باشد.

  عضله سازی

مقدار مصرف گلوتامین

دوز مصرفی گلوتامین بیشتر به دلیل استفاده از آن بستگی دارد. به طور کلی، در آزمایشات بالینی از دوزهای 5 تا 45 گرم در روز تا حداکثر شش هفته کاملا طبیعی بوده و هیچ عارضه جانبی منفی ندارد. محققان تخمین می‌زنند که هر فرد روزانه حدود 3 تا 6 گرم glutamine از رژیم غذایی خود به دست می‌آورد. از آنجایی که اثرات طولانی مدت مصرف زیاد گلوتامین ناشناخته است، بنابراین توصیه می‌شود که از مکمل گلوتامین در درازمدت و مقادیر بالا استفاده نشود.

در صورت مصرف بیش از حد گلوتامین ممکن است علائمی نظیر خون در ادرار، تغییر رنگ پوست، کمر درد، ضربان قلب سریع، سرگیجه و بثورات پوستی دیده شود که در این حالت حتما باید به پزشک مراجعه نمود.

منابع غذایی غنی از گلوتامین کدامند ؟

منابع غذایی متنوعی وجود دارند که مقادیر مناسبی از گلوتامین را در خود جای داده‌اند. در اینجا درصد پروتئین ساخته شده از گلوتامین در برخی از مواد غذایی را برای شما مشخص کرده‌ایم. به موارد زیر دقت کنید:

تخم مرغ: 4.4% (0.6 گرم در هر 100 گرم تخم مرغ)

گوشت گاو: 4.8% (1.2 گرم در هر 100 گرم)

شیر بدون چربی: 8.1% ( 0.3 گرم در هر 100 گرم)

توفو: 9.1% (0.6 گرم در هر 100 گرم)

برنج سفید: 11.1% (0.3 گرم در هر 100 گرم)

ذرت: 16.2% (0.4 گرم در هر 100 گرم)

پروتئین

اگرچه برخی از منابع گیاهی مانند برنج سفید و ذرت حاوی درصد زیادی گلوتامین هستند اما در کل پروتئین نسبتا کمی را شامل می‌شوند. بنابراین گوشت و سایر محصولات حیوانی جهت تامین گلوتامین منابع بهتری به شمار می‌آیند.

کلام آخر

در این مقاله نقش گلوتامین در بدن انسان را مورد بررسی قرار دادیم. همان‌طور که مشاهده کردید این اسید آمینه تنها برای بهبود عملکرد ورزشی کاربرد ندارد و در بسیاری از عملکردهای بدن از جمله تقویت سیستم ایمنی موثر است. گلوتامین فراوان‌ترین آمینو اسید در بدن بوده و به عنوان یک ورزشکار تامین آن برای بدن را باید جدی بگیرید؛ هرچند کمبود گلوتامین معمولا نادر است.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عباس
عباس

گلوتامین با داروی فشار خون تداخل نداره؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  عباس

سلام کاربر عزیز
گویا با داروهای کاهنده ی فشارخون تداخلی ندارد اما بهتر است اسم داروی خود را بیان نمایید.

مهرداد
مهرداد

درود.
آیا در whey گلوتامین هم وجود داره؟

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  مهرداد

سلام دوست عزیز
بله وجود دارد