در سالهای اخیر آمار ابتلا به دیابت نوع 2 حتی در کودکان و نوجوانان نیز افزایش یافته است. طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی میتوان گفت که آمار مبتلایان به دیابت هماکنون از مرز 400 میلیون نفر هم گذشته است. ایجاد تغییر مثبت در سبک زندگی تا حدود بسیار زیادی میتواند در جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 موثر باشد. در این مقاله از شما دعوت میکنیم تا 4 تغییر عمده در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا از عوارض دیابت نوع 2 در امان بمانید. ابتدا اجازه دهید در مورد علائم دیابت نوع 2 و علت دیابت نوع دو اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
علائم دیابت نوع 2
نشانهها و علائم دیابت نوع 2 اغلب به کندی بروز مییابند و به مرور زمان خود را نشان میدهند. ممکن است فرد سالها با دیابت نوع 2 زندگی کند اما از ابتلای خود به آن مطلع نباشد. در ادامه به برخی از علائم دیابت نوع 2 اشاره میکنیم:
- افزایش احساس تشنگی
- تکرر ادرار
- افزایش احساس گرسنگی
- کاهش وزن ناخواسته
- خستگی
- تاری دید
- به تاخیر افتادن بهبود زخمها
- عفونتهای مکرر
- بیحسی در دست و پا
- تیره شدن برخی نواحی پوست به خصوص در ناحیه زیر بغل و گردن
علائم دیابت نوع 2 در مردان
آمارها نشان میدهد که تعداد مبتلایان به دیابت در مردان بیش از زنان است. نشانههای اولیه بروز دیابت در مردان به شرح زیر است:
- افزایش احساس گرسنگی و تشنگی، تکرر ادرار، ضعف، کاهش وزن ناخواسته، عفونت پوست، تاری دید و اختلال نعوظ
به جز مورد آخر یعنی اختلال نعوظ، علائم دیگر در مردان و زنان مشترک است. آقایانی که از دیابت رنج میبرند به دلیل گردش خون پایین، ممکن است اختلال نعوظ را تجربه کنند. برای آگاهی از راههای مطمئن جهت جلوگیری از دیابت نوع 2 همچنان همراه ما باشید.
علائم دیابت نوع 2 در زنان
همان طور که اشاره کردیم علائم دیابت نوع 2 در مردان و زنان یکسان است. اما با این حال چند علامت هم در رابطه با این بیماری وجود دارد که فقط در بدن خانمها نمود پیدا میکند:
- عفونت قارچی واژن (که با خارش، ترشحات غیر معمول و درد هنگام رابطه جنسی همراه است.)
- عفونت دستگاه ادرار (عفونت باکتریایی)
- خشکی ناحیه تناسلی
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
علت دیابت نوع 2 چیست؟
پیش از آنکه به راههای جلوگیری از دیابت نوع 2 بپردازیم، علت دیابت نوع 2 را بررسی میکنیم. عوامل زیر در بروز این نوع از دیابت تاثیرگذارند:
- اضافه وزن، چاقی و کمتحرکی
- مقاومت به انسولین (وضعیتی که در آن سلولهای ماهیچه، کبد و چربی به خوبی از انسولین استفاده نمیکنند.)
- عوامل ارثی و ژنتیکی (در برخی از نژادها احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتر است)
همچنین اختلالات هورمونی، مصرف برخی داروها و ابتلا به بعضی بیماریها نیز میتوانند در ابتلا به دیابت نوع 2 موثر باشند.
4 تغییر در سبک زندگی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2
با اعمال این 4 تغییر زیر در سبک زندگی خود، برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 اقدام کنید:
-
تغییر در برنامه غذایی
الگوهای غذایی نامناسب میتوانند میتوانند موجب افزایش وزن و مقاومت به انسولین شوند. این نوع رژیمهای غذایی مضر و ناسالم معمولا سرشار از کربوهیدراتهای تصفیه شده، چربیهای مضر و نوشیدنیهای شیرین هستند. داشتن رژیم غذایی نامناسب اگر با عادات ناسالم مثل بیتحرکی زیاد، استرس، خواب ناکافی و سیگار کشیدن همراه شوند، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 افزایش خواهد یافت.
برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 رژیم غذایی اهمیت زیادی دارد. در یک برنامه غذایی سالم برای افراد دیابتی، مواد غذایی زیر حتما باید جا داشته باشد:
- میوهها و سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی و چربیهای سالم
همچنین از مصرف غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیهای شیرین باید پرهیز شود.
رژیم غذایی مدیترانه ای برای افراد دیابتی
یکی از بهترین رژیمهای غذایی برای افراد دیابتی، رژیم مدیترانهای است که در آن از غذاهای گیاهی، پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم مثل روغن زیتون زیاد استفاده میشود. مصرف روزانه بیش از 25 تا 35 گرم قند، اصلا جایز نیست. مقدار مصرف قند باید حتما در افراد مبتلا به دیابت محدود شود. برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 و داشتن یک رژیم غذایی سالم حتما از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید.
-
ورزش کردن برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2
فعالیت بدنی منظم به طور قابل توجهی شانس ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش میدهد. ورزش، سلامتی کل بدن را بهبود میبخشد، حساسیت به انسولین را افزایش میدهد و به حفظ وزن سالم و جلوگیری از افزایش وزن کمک میکند. راز ادامه دار بودن فعالیت ورزشی شما این است که ورزشی را انتخاب کنید که به آن علاقمند هستید و برنامه خود را به صورت منظم پیش ببرید.
ورزش کردن به جلوگیری از افزایش وزن و کالری سوزی شما کمک میکند و در نتیجه احتمال بروز دیابت را کاهش میدهد. شاید برایتان جالب باشد بدانید که حتی گاهی یک کاهش وزن بسیار اندک میتواند به طور قابل توجهی در جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 موثر واقع شود. هنگامی که رژیم غذایی مناسب در کنار ورزش استفاده شود، در پیشگیری از دیابت نوع دو موفقتر میتوان عمل کرد.
-
مدیریت استرس برای پیشگیری از دیابت
استرس، خواب ناکافی و بیکیفیت و سایر سبکهای غلط زندگی میتوانند در ابتلا به دیابت تاثیرگذار باشند. استرس ممکن است سبب تغییرات هورمونی شود و بر نحوه تنظیم گلوکز در خون تاثیر بگذارد. برای مبارزه با استرس میتوانید از فعالیتهایی مثل یوگا یا مدیتیشن کمک بگیرید. اگر استرس و اضطراب در شما شدت دارد، بهتر است از یک مشاور یا روانشناس کمک بگیرید.
-
خواب کافی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2
6 تا 8 ساعت خواب مفید برای حفظ سلامتی به همه افراد توصیه میشود. این مقدار خواب شبانه اگر باکیفیت باشد، در جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 میتواند موثر واقع شود. برای اینکه خواب راحت داشته باشید باید با انجام فعالیت بدنی در طول روز خود را حسابی خسته کنید. اگر استرس و اضطراب مانع از به خواب رفتن شماست، حتما باید برای مدیریت آن اقدامی موثر انجام دهید. اگر نیاز است این مشکل را با پزشک در میان بگذارید.
- کشیدن سیگار و نوشیدن الکل از جمله عوامل موثر در افزایش ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. به منظور جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 این دو مورد را به طور کامل باید از زندگی خود حذف کنید.
کدام نوع دیابت خطرناک است؟
به طور کلی میتوان گفت که دیابت نوع 1 خطرناکتر از دیابت نوع 2 در نظر گرفته میشود زیرا یک بیماری خود ایمن است و راهی قطعی برای درمان آن وجود ندارد.
با این حال نکته قابل توجه این است که هر دو نوع دیابت قابل کنترل هستند و البته برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 راهکارهایی هم وجود دارد. اگر دیابت نوع 1 و 2 را به خوبی کنترل کنید، میتوانید طول عمر تقریبا عادی داشته باشید.
کلام آخر در مورد جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز 4 راهکار برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 به شما معرفی کردیم: تغییر در رژیم غذایی، انجام تمرینات منظم ورزشی، دوری از استرس و داشتن خواب کافی. با رعایت این 4 راهکار به راحتی میتوانید مطمئن باشید که به دیابت نوع 2 مبتلا نخواهید شد. اگر سوالی در این زمینه دارید، حتما برای ما کامنت بگذارید.
۰ پاسخ
دیابت نوع ۲ از کودکی هم ممکنه بروز پیدا کنه؟
سلام کاربر گرامی
خیر دیابت نوع ۱ در کودکی و نوجوانی بروز پیدا می کند.
سپاس از همراهی شما