افزایش وزن و چاقی یکی از عوامل ابتلا به دیابت نوع 2 است. با این حال بسیاری از افرادی که به دیابت مبتلا میشوند، به طور ناگهانی کاهش وزن قابل توجهی را تجربه میکنند که بخشی از آن ممکن است به داروی مصرفی آنها مرتبط باشد. کاهش وزن شدید میتواند در بعضی موارد سلامت افراد دیابتی را به خطر بیندازد. از این رو در این مقاله روش های افزایش وزن برای افراد دیابتی را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد.
برای خرید قرص دیابت و مکملهای تاثیرگذار در کاهش قند خون همین حالا با یک کلیک وارد داروخانه آنلاین مثبت سبز شوید.
اهمیت تغذیه در افراد دیابتی
وزن در صورتی افزایش خواهد داشت که مقدار کالری دریافتی از طریق مواد غذایی بیشتر از مقدار کالری باشد که فرد در طی روز میسوزاند. با این حال افزایش وزن در افراد دیابتی بیش از دیگران دارای اهمیت است زیرا به طور ویژه برخی از مواد غذایی هرگز نباید استفاده شوند چون ممکن است منجر به افزایش قند خون شده و خطراتی را برای سلامتی به وجود آورند. هر فرد مبتلا به دیابت قبل از هر گونه تغییر در رژیم غذایی خود باید با پزشک مشورت کند و تنها به سراغ مواد غذایی برود که مصرف آنها در کنار افزایش وزن، بالا بردن سطح قند خون را در پی نداشته باشد.
بهترین روش های افزایش وزن برای افراد دیابتی
به عنوان یک فرد دیابتی اگر با مشکل کاهش وزن مواجه بوده و مایلید وزن اضافه کنید، به راهکارهای زیر دقت نمایید:
توجه به میزان کالری دریافتی در هر روز
گفتیم که برای افزایش وزن مقدار کالری که دریافت میشود باید بیش از مقدار کالری باشد که مصرف میشود. اگرچه میگویند که به منظور افزایش 1 کیلوگرم در هر هفته لازم است تا هر روز 500 کیلو کالری بیشتر مصرف کنید اما این مطلب برای همه صادق نیست زیرا افراد کالریها را به روشهای مختلفی میسوزانند. امروزه اپلیکیشنها و نرمافزارهای مختلفی وجود دارند که میتوانید آنها را در موبایل خود نصب کرده و برای محاسبه مقدار کالری دریافتی خود استفاده نمایید. این برنامهها معمولا فاکتورهایی مثل سن، جنسیت، وزن، قد و میزان فعالیت را در نظر گرفته و با توجه به آنها به شما میگویند که چه مقدار کالری در طی روز باید مصرف کنید.
یکی از بهترین راهها برای تشخیص مقدار وزن ایدهآل بدن، محاسبه BMI است. بی ام آی شاخص توده بدنی بوده و برای اندازهگیری آن به مقدار وزن و قد دقیق خود نیاز دارید. به عنوان یک فرد مبتلا به دیابت باید بدانید که هدف شما رسیدن به چه وزنی است و در واقع چند کیلوگرم باشید، در بهترین حالت از لحاظ سلامتی قرار دارید؟
مصرف لبنیات پرچرب
یکی از روش های افزایش وزن برای افراد دیابتی گنجاندن لبنیات پرچرب در رژیم غذایی است. اگرچه خوردن لبنیات پرچرب میتواند به افزایش وزن کمک کند اما فرد باید برای کنترل قند خون خود به چربی اشباع روزانه و کل کربوهیدرات مصرفی خود نیز توجه داشته باشد. شیر کامل، ماست پرچرب و پنیر پرچرب گزینههای خوبی میتوانند باشند. شیر یا خامه پرچرب را میتوان به سوپها یا پوره سیبزمینی نیز اضافه نمود تا کالری افزایش یابد.
محدود کردن کافئین و اجتناب از غذاها و نوشیدنی های کم کالری
کافئین ممکن است در سرکوب کردن اشتها موثر باشد بنابراین بهتر است از قهوه سیاه و دمنوشهایی مثل چای سبز استفاده نکنید. اگر دیابت دارید و در پی افزایش وزن هستید، به عنوان میانوعده بهتر است از مواد غذایی مثل ماست یونانی پرچرب با گرانولا ، سیب با کره بادام زمینی، موز و گردو و نان تست کامل با آووکادو و دانه چیا استفاده کنید.
افزودن روغن های سالم به میوه و سبزیجات
روغنهایی همچون روغن زیتون و روغن آووکادو از جمله مغذیترین و بهترین روغنهای گیاهی به حساب میآیند که حاوی چربیهای غیر اشباع بوده و برای سلامتی مفید هستند. شما میتوانید به هنگام مصرف میوه و سبزیجات این روغنها را به آنها افزوده و مورد استفاده قرار دهید تا کالری بیشتری به شما برسد و در عین حال سلامتی بدنتان نیز به خطر نیفتد.
افزایش مصرف غذاهای سالم اما پرکالری
استفاده از غذاهای پرکالری یکی از بهترین روش های افزایش وزن برای افراد دیابتی است اما چنانچه پیشتر نیز اشاره کردیم، افراد دیابتی به جای غذاهای چرب و غذاهایی که حاوی قند و شیرینی بالایی هستند باید از غذاهای سالم که حاوی مواد مغذی باشند، استفاده نمایند تا به حفظ سلامتی آنها کمک شود. غذاهای پرکالری که مواد مغذی بسیاری را در خود جای دادهاند، شامل موارد زیر میشوند:
- مغزهای موجود در آجیل
- انواع دانههای خوراکی
- آووکادو
- روغن گرفته شده از مغزهای مختلف
- نارگیل
این مواد غذایی را میتوانید در کنار کربوهیدراتهای غنی از مواد مغذی مانند لوبیا، کینوا، برنج قهوهای و گرانولا مصرف کنید. چربیهای مفید نیز حاوی کالری بالایی بوده و به سلامت قلب هم کمک میکنند. آووکادو، دانهها، آجیل، روغن زیتون، روغن آووکادو، روغن کلزا و ماهیهای چرب مثل سالمون و ساردین منابع ایدهآلی از چربیهای مفید به شمار میآیند.
خوردن وعده های غذایی کوچک تر در دفعات بیشتر
به جای اینکه 3 وعده غذایی سنگین در طول روز مصرف کنید، وعدههای غذایی خود را به 6 وعده تقسیم نموده و هر بار مقدار غذای کمتری را مورد استفاده قرار دهید. در این حالت ممکن است اشتهای بیشتری برای غذا خوردن داشته باشید و به افزایش وزنتان کمک شود.
افزایش مصرف پروتئین
مصرف پروتئین بدون چربی را میتوان با استفاده از تخم مرغ، مرغ و ماهی در رژیم غذایی افزایش داد. همچنین میتوانید از پروتئینهای گیاهی مثل حبوبات، کینوا و سویا نیز کمک بگیرید. در زمان مصرف این مواد به مقدار کربوهیدرات دریافتی نیز دقت کنید تا از حد مجاز بالاتر نرود. دریافت پروتئین بیشتر به افراد دیابتی کمک میکند تا عضله کمتری از دست بدهند و بدن خود را خوشفرم حفظ کنند.
انجام ورزش های مقاومتی
یکی دیگر از روش های افزایش وزن برای افراد دیابتی انتخاب تمرینات مقاومتی به عنوان بخشی از فعالیتهای روزانه است. از وزنه یا دستگاههای بدنسازی در باشگاه استفاده کنید تا به ساخت ماهیچههای بدن کمک شود. در این حالت افزایش وزن شما بدون چربی و کاملا ایدهآل خواهد بود. دقت کنید که ورزش همچنین در افزایش اشتها نیز میتواند موثر باشد.
استفاده از مکمل ها برای افزایش وزن افراد دیابتی
افراد دیابتی با مشورت پزشک خود میتوانند از مکملهای افزایش اشتها موجود در داروخانه استفاده کنند. در میان مکملهای بدنسازی نیز مکمل پروتئین وی و کازئین بهترین پیشنهاد برای این افراد میتوانند باشند زیرا به افزایش توده عضلانی کمک کرده و اگر به عنوان میان وعده مصرف شوند، افزایش وزن را نیز به دنبال دارند. البته دقت داشته باشید که این مکملها توسط پزشک باید از لحاظ مقدار قند بررسی شوند تا آسیبی به سلامتی افراد دیابتی نرسانند. توصیه می کنیم مقاله: بهترین مولتی ویتامین برای افراد دیابتی را نیز مطالعه نمایید.
نمونه برنامه غذایی برای افزایش وزن دیابتی ها
افراد دیابتی که مشکل کمبود وزن نیز ندارند میتوانند از برنامه غذایی زیر تبعیت کنند:
- صبحانه (330 کالری)
1 پیمانه ماست یونانی کم چرب
¼ پیمانه بلوبری
3 قاشق غذاخوری گردوی خرد شده
- میان وعده (131 کالری)
یک عدد گلابی بزرگ
- ناهار (360 کالری)
یک پیاله سالاد سبزیجات+ خوراک لوبیا
- میان وعده (170 کالری)
22 عدد بادام خام
- شام (522 کالری)
قزل آلای سرخ شده همراه با سیب زمینی و مارچوبه
با خوردن مواد غذایی بالا در طی یک روز 1513 کالری دریافت میشود که 77 گرم پروتئین، 114 گرم کربوهیدرات، 30 گرم فیبر، 91 گرم چربی و 796 میلیگرم نمک در آن جای دارد. حال دیابتیهایی که میخواهند جهت افزایش وزن، کالری دریافتی خود را بیشتر کنند و به 2000 برسانند میتوانند گردوی خرد شده در صبحانه را به 4 قاشق غذاخوری افزایش دهند، بادام خام را به ¼ پیمانه برسانند و در وعده شام سالاد نیز میل کنند. اگر باز هم به کالری بیشتری جهت افزایش وزن نیاز است میتوان مثلا به جای ماست یونانی کم چرب از نوع پرچرب آن استفاده نمود.
کلام آخر
در این مطلب روش های افزایش وزن برای افراد دیابتی را برای شما شرح دادیم. همچنین از مکملهای افزایش وزن و اشتها نیز میتوان کمک گرفت. در پایان باز هم متذکر میشویم که تغذیه دیابتیها باید زیر نظر پزشک باشد و از لحاظ مقدار کربوهیدرات و قند به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرد زیرا همانطور که حتما میدانید این افراد مجاز به مصرف همه مواد غذایی نیستند.
۶ پاسخ
سلام خسته نباشید پدرم بیماری دیابت دارن و الان وزنشون خیلی خیلی پایین امده برای افزایش وزن چه دارو یا مکملی براشون تهیه کنم سنشون ۵۴ ممنون میشم راهنمایی کنید
با سلام کاربر گرامی،
اگر داروی کنترل قند سبب کاهش وزن شده، با مشاوره با متخصص غدد نوع دارو را عوضکنید.
مکمل های گین آپ نیز کمک کننده هستند.
سلام درود بابا دیابت نوع دو دارند واز محصولات کامینو قهوه و سیر سیاه استفاده میکنند وزنش خیلی پایین آمده خیلی لاغر شده جوری که فقط استخون مونده چ راهکاری پیشنهاد میکنید که چاق بشن سپاس
همراه گرامی مجله داروخانه انلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
ببخشید انسولین با مصرف ویتامین ها تداخل نداره؟
سلام دوست عزیز
خیر با فاصله زمانی ۱ ساعت مصرف شود مشکلی ندارد.