مجله مثبت سبز

علت سرگیجه صبحگاهی چیست؟

3.8/5 - (5 امتیاز)

احساس بسیار ناخوشایندی است که پس از چند ساعت خواب شبانه دوست داشته باشید با اشتیاق و انرژی فراوان روز خود را شروع کنید اما ناغافل ببینید که سرگیجه دارید و حتی حرکت و بلند شدن از رختخواب نیز برایتان دشوار است. اگر این قضیه در بیشتر روزها تکرار شود، کاملا نگران‌کننده است و باید […]

علت سرگیجه صبحگاهی

احساس بسیار ناخوشایندی است که پس از چند ساعت خواب شبانه دوست داشته باشید با اشتیاق و انرژی فراوان روز خود را شروع کنید اما ناغافل ببینید که سرگیجه دارید و حتی حرکت و بلند شدن از رختخواب نیز برایتان دشوار است. اگر این قضیه در بیشتر روزها تکرار شود، کاملا نگران‌کننده است و باید هرچه سریع‌تر در پی علت و راه‌های برطرف کردن آن باشید. علت سرگیجه صبحگاهی ممکن است به چندین مورد مختلف مرتبط باشد که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی هر یک از آنها به طور جداگانه خواهیم پرداخت.

سرگیجه چیست ؟

سرگیجه نشانه این است که عاملی در جریان بوده که این حالت را سبب شده است. معمولا افراد سرگیجه را این‌گونه توصیف می‌کنند که در سر خود احساس سبکی دارند، حس می‌کنند محیط دور سر آنها می‌چرخد و یا اینکه قادر به حفظ تعادل خود نیستند. سرگیجه گاه می‌تواند با حالت غش یا تشنج همراه شود و مشکلاتی را پدید آورد. سرگیجه افراد بیمار یا پیر را ممکن است در معرض خطر سقوط و افتادن قرار داده و سلامتی آنها را به خطر بیندازد بنابراین بهتر است با راه های درمان سرگیجه بیشتر آشنا شوید. یکی از انواع سرگیجه، سرگیجه صبحگاهی است.

  سرگیجه

علت سرگیجه صبحگاهی

سرگیجه صبحگاهی گهگاه برای بسیاری از افراد اتفاق می‌افتد و آنقدرها نگران‌کننده نیست. دلایل سرگیجه صبحگاهی ممکن است به مصرف یک داروی ساده و یا خواب آشفته شب گذشته مربوط بوده و یا اینکه بیماری‌های زمینه‌ای پزشکی عامل ایجاد آن باشند. علت سرگیجه صبحگاهی را در یکی از موارد زیر جستجو نمایید:

اختلال در تعادل بدن

اگر صبح بلافاصله پس از بیدار شدن دچار سرگیجه می‌شوید، این اتفاق ممکن است در نتیجه تغییر ناگهانی وضعیت تعادل بدن شما حاصل شود زیرا بدن از حالت خوابیده ناگهان به حالت ایستاده در می‌آید. در این حالت ممکن است مایع گوش داخلی شما دچار جابجایی شده و در نتیجه در حفظ تعادل اختلال به وجود آید. همچنین در صورتی که سرماخوردگی داشته و یا با مشکلات سینوسی مواجه باشید، ممکن است احساس سرگیجه بدتر شود زیرا سینوس‌ها خود تورم و مایعات اضافی دارند که به گوش داخلی راه دارند.

آپنه خواب

آپنه خواب یک بیماری انسدادی تنفسی بوده که در صورت ابتلا به آن فرد به هنگام خواب شبانه موقتا دچار توقف در تنفس می‌شود. در این حالت سطح اکسیژن خون کاهش یافته و همین مسئله موجب می‌شود که احتمالا فرد به هنگام صبح با سرگیجه مواجه شود. اگر دچار آپنه خواب هستید و یا اینکه همسرتان مدام به شما می‌گوید که خر خر می‌کنید، عامل سرگیجه شما ممکن است به همین مسئله مرتبط باشد.

  آپنه

کمبود آب بدن

یکی از مهم‌ترین دلایل بیدار شدن با سرگیجه ریشه در کم‌آبی بدن دارد. کم آبی ممکن است به نوشیدن الکل در شب گذشته مربوط باشد. گاهی نیز شاید فرد در محیطی گرم خوابیده باشد، مایعات کافی مصرف نکرده باشد، داروهای مدر استفاده کرده باشد و یا اینکه مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های کافئین دار یا تعرق زیاد سبب شده باشد تا فرد دچار کم‌آبی شود. در این حالت احتمالا علائم دیگری همچون احساس تشنگی، ضعف، سردرد و خشکی دهان نیز دیده خواهد شد.

قند خون پایین

یکی از مهم‌ترین علت سرگیجه صبحگاهی را قند خون پایین می‌توان دانست. اگر به این علت سرگیجه داشته باشید، احتمالا تا زمانی‌که چیزی نخورید، این حالت ادامه خواهد داشت. اگر دیابت دارید و از انسولین استفاده می‌کنید، چنانچه شب قبل به اندازه کافی غذا نخورده باشید یا دوز داروی خود را بی‌جهت افزایش داده باشید، با افت قند خون مواجه خواهید شد. البته حتما نباید دیابت داشته باشید که بر اثر کاهش قند خون دچار سرگیجه شوید. گاهی نیز شاید به علل دیگری قند خون شما با افت مواجه شود. اگر در بین وعده‌های غذایی مدام احساس سرگیجه و ضعف و خستگی می‌کنید، بد نیست این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.

افت فشار خون وضعیتی

فشار خون وضعیتی یا ارتوستاتیک چیست؟ وقتی فرد از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده تغییر حالت می‌یابد، ممکن است به افت ناگهانی فشار خون مبتلا شود که به آن افت فشار خون وضعیتی می‌گویند. این حالت به خصوص وقتی که فرد به هنگام صبح قصد دارد از رختخواب بیرون بیاید، ممکن است اتفاق بیفتد. علائم افت فشار خون وضعیتی شامل: سرگیجه، احساس سبکی سر، تاری دید، غش کردن و افتادن می‌شود.

فشار خون گاهی می‌تواند به دلیل بیماری پارکینسون یا بیماری آدیسون بوده و یا به مصرف داروهای خاصی مرتبط شود. عموما به افرادی که مشکل فشار خون علت سرگیجه صبحگاهی آنها است توصیه می‌شود که آرام آرام از جای خود بلند شوند و هرگز به طور ناگهانی از رختخواب بیرون نیایند. اگر فکر می‌کنید داروی خاصی موجب سرگیجه شما شده بهتر است در مورد دوز مصرفی آن مجددا با پزشک مشورت نمایید.

  فشار خون

آماس گوش درونی یا لابیرنتیت

لابیرنتیت نوعی عفونت ویروسی یا باکتریایی در گوش داخلی است که معمولا عاملی برای سرگیجه نیز به شمار می‌آید. عفونت ایجاد شده در گوش باعث التهاب ساختار ظریف گوش داخلی شده و تعادل را بر هم می‌ریزد. آماس گوش داخلی ممکن است برخی از اوقات به خصوص هنگام برخاستن از رختخواب ایجاد سرگیجه کند. لابیرنتیت اغلب با علائم دیگری همچون گوش‌درد، سردرد، صدای زنگ در گوش، تاری دید، دوبینی، حالت تهوع و استفراغ همراه است. آماس گوش داخلی معمولا به دنبال سرماخوردگی یا آنفلوانزا به وجود آمده و جهت درمان آن نوشیدن زیاد مایعات و استراحت توصیه می‌شود. همچنین گاهی نیز ممکن است پزشک به منظور درمان مصرف دارو را تجویز نماید.

مصرف برخی از داروها علت سرگیجه صبحگاهی هستند

مطمئنا عوارض مصرف برخی از داروها می‌تواند عاملی برای سرگیجه صبحگاهی باشد. اگر فکر می‌کنید چنین است حتما این مسئله را با پزشک مطرح نمایید. ممکن است او بتواند دوز دارو یا زمان مصرف آن را تغییر دهد و یا اینکه داروی جایگزین به شما پیشنهاد دهد. بعضی از داروهایی که ممکن است سرگیجه یکی از عوارض آنها باشد، به شرح زیر هستند:

  • آنتی بیوتیک‌ها
  • داروهای مدر یا ادرار آور
  • داروهای مسکن
  • داروهای ضد صرع
  • داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای ضد روان‌پریشی
  • داروهای ضد رتروویروسی

راه های پیشگیری از سرگیجه صبحگاهی

مهم‌ترین اقداماتی که به منظور پیشگیری از بروز سرگیجه صبحگاهی می‌توانید انجام دهید، در موارد زیر خلاصه می‌شود:

  • حداقل 8 لیوان آب در طول روز بنوشید حتی اگر احساس تشنگی نمی‌کنید.
  • اگر فعالیت بدنی زیادی دارید یا باردار هستید حتی ممکن است به مقادیر بیشتری آب نیاز داشته باشید.
  • از نوشیدن الکل بپرهیزید و سیگار را نیز کنار بگذارید.
  • قبل از خواب و بعد از بیدار شدن از خواب حتما یک لیوان آب بنوشید.
  • به هنگام غروب و قبل از خواب از نوشیدن نوشیدنی‌های کافئین‌دار خودداری کنید.
  • حداقل 8 ساعت خواب باکیفیت شبانه داشته باشید.
  • استرس را از خود دور نگه دارید.
  • به طور مرتب ورزش کرده و رژیم غذایی متعادلی داشته باشید تا سلامت بدن شما حفظ شود.

در پایان باید گفت که اگر هر صبح به طور منظم دچار سرگیجه می‌شوید و سرگیجه شما با علائمی همچون درد قفسه سینه، ضربان سریع قلب یا سردرد شدید همراه است، حتما به پزشک مراجعه نموده و نظر وی را جهت شروع اقدامات درمانی جویا شوید.

مطالب مرتبط
دسته بندی: مکمل غذایی
بحث و تبادل نظر
guest

14 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سهیل
سهیل

سلام من چند وقته صبح ها وقتی بیدار میشم سرم کمی گیج میره و درست میشه این مشکل چندانی نیست ولی بعضی وقت ها که من صبح ها میرم سرویس بهداشتی سرم رو کمی بالا میگیرمسرم تیر میکشه چطور بگم درد خفیفی رو احساس میکنم و یا وقتی سرم رو تکون میدم بازم همینطوری میشم ممکنه بگید این مشکل از چیه؟

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  سهیل

سلام دوست عزیز
برای تشخیص صحیح لازم است با پزشک متخصص مشورت کنید .

آدرینا
آدرینا

سلام
دختر من هفت سالشه .الان چند روزه از خواب بیدار میشه صبح سرگیجه و تهوع داره که یه بار وقتی زردآب بالا آورد خلط های سبز دیدم.میشه منو راهنمایی کنید چه دکتری ببرم؟
کسی تشخیص نمی‌ده چیه

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد
پاسخ به  آدرینا

همراه محترم
سلام
لطفا به متخصص اطفال مراجعه فرمایید.
متشکرم

آنا
آنا

سلام
من یه مدتیه صبح ها سرگیجه دارم حالت تهوع خفیف بعضی وقتا هم شدید بی اشتهایی دارم و هرچی هم بخام بخورم حالم بد میشه البته احتمالا دیسک گردن هم داشته باشم ینی ربطی داره؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  آنا

سلام کاربر گرامی
باید حتما به پزشک مراجعه نمایید و معاینه شوید و در صورت لزوم و صلاحدید پزشک آزمایش دهید بدون معاینه و شرح حال نمی توان نظر داد.
سپاس از همراهی شما

مهرسا
مهرسا

سلام من گاهی اوقات که از خواب بیدار میشم تا چند ساعت بعد از بیدار شدنم سرگیجه خفیفی دارم اونم وقتی مثلا از جام پا میشم یا سرمو ب چپ و راست تکون میدم ینی ازون حالت عادی در میام سرم یکم گیج می‌ره ،همیشه نه ولی گاهی اوقات،این مشکلی داره؟بخاطر چربی خون و اینا نیس؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  مهرسا

سلام کاربر گرامی
سرگیجه علت های متفاوتی دارد ممکن است به دلیل مشکلات گوش میانی باشد.بهتر است برای معاینه و بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما

مهرانه
مهرانه

سلام
پدرم با ۶۳ سال سن شب ها موقعی که خوابه سرگیجه همراه حالت تهوع میگیره قرص های فشار و قرص های تنظیم کننده مایع درون گوش خورده الان بهتره ولی صبح با سرگیجه خفیف از خواب بیدار میشه دلیلش چی هست؟؟

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  مهرانه

همراه گرامی
جهت بررسی به پزشک ایشان مراجعه نمایید تا معاینه شوند .

آویسا
آویسا

سلام چند وقتی هست صبح ها تقریبا یکی دو ساعت بعد از بیداری و بعد از صبحانه دچار سرگیجه و حالت تهوع خفیف و ضعف میشم،آزمایش چکاپ دادم همه چیز خوب بود،تا زمانی که دراز کشیدم خوبم،ولی به محض ایستادن شروع میشه.ممنون میشم راهنمایی کنید🙏

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  آویسا

سلام کاربر گرامی
وقتی فرد از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده تغییر حالت می‌یابد، ممکن است به افت ناگهانی فشار خون مبتلا شود که به آن افت فشار خون وضعیتی می‌گویند. این حالت به خصوص وقتی که فرد به هنگام صبح قصد دارد از رختخواب بیرون بیاید، ممکن است اتفاق بیفتد. علائم افت فشار خون وضعیتی شامل: سرگیجه، احساس سبکی سر، تاری دید، غش کردن و افتادن می‌شود. همچنین سرگیجه میتواند نشانه ی مشکلات گوش میانی باشد.که بیشتر با تغییر وضعیت اتفاق می افتد.با توجه به اینکه آزمایشات مشکلی نداشتید پس احتمال کم خونی وجود ندارد.
اگر داروی خاصی مصرف می کنید این حالت ها ممکن است از عوارض دارو باشد. به هر حال باید به پزشک مراجعه کنید تا همه ی احتمالات بررسی شود.
سپاس از همراهی شما

ماریا
ماریا

ببخشید علت سرگیجه های من در زمان پریود چیه؟ من اصلا خونریزش شدید و درد ندارم اما سرگیجه دارم

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  ماریا

سلام کاربر عزیز
سرگیجه در دوران قاعدگی جزء عوارض شایع نمیباشد. این عارضه ممکن است به دلیل تغییرات فشار خون به دنبال تغییر در سطح استروژن در دوران قاعدگی اتفاق بیفتد. در برخی افرادی که دچار میگرن همرا با قاعدگی میشوند نیز سرگیجه دیده میشود. همچنین افرادی که دارای کمخونی میباشند ممکن است دچار سرگیجه در دورا قاعدگی شوند. اگر با مصرف دارو مشکل برطرف نشد و یا عوارض جدیدی به آن اضافه گردید به پزشک مراجعه نمایید.