مجله مثبت سبز

قرص آهن رو با چی نخوریم ؟

2.9/5 - (7 امتیاز)

کم‌خونی خستگی و ضعف مضاعفی در شما ایجاد می‌کند که حتی انجام امور روزمره نیز برایتان مشکل خواهد شد. کم‌خونی اگر شدید باشد عوارض خطرناکی را به همراه خواهد داشت. راه علاج کم‌خونی مصرف قرص آهن است که بر اساس میزان کمبود افراد به ماده معدنی آهن دوز مصرفی آن توسط پزشک تعیین خواهد شد. […]

جذب نشدن آهن در بدن

کم‌خونی خستگی و ضعف مضاعفی در شما ایجاد می‌کند که حتی انجام امور روزمره نیز برایتان مشکل خواهد شد. کم‌خونی اگر شدید باشد عوارض خطرناکی را به همراه خواهد داشت. راه علاج کم‌خونی مصرف قرص آهن است که بر اساس میزان کمبود افراد به ماده معدنی آهن دوز مصرفی آن توسط پزشک تعیین خواهد شد. برای اینکه مشکل کم‌خونی در شما حل شود، استفاده از بهترین قرص آهن تنها راه چاره نیست. شما باید علت جذب نشدن آهن در بدن و بهترین زمان مصرف این مکمل را هم بدانید تا به واسطه این اطلاعات بتوانید جذب آهن را به حداکثر برسانید.

غذاهایی که جذب آهن را در بدن افزایش می دهند

در خوراکی‌ها 2 نوع آهن وجود دارد: آهن هم و آهن غیرهم. آهن هم در فرآورده‌های حیوانی مثل گوشت و ماهی دیده می‌شود و آهن غیرهم در منابع گیاهی. به طور کلی آهن هم جذب بهتری در بدن دارد. با استفاده از منابع غذایی زیر می‌توان جذب آهن در بدن را افزایش داد:

منابع غنی از ویتامین C

تحقیقات با قطعیت نشان می‌دهند که منابع ویتامین C جذب عنصر آهن را در بدن افزایش می‌دهند. این ویتامین آهن غیرهم را جذب کرده و به شکلی ذخیره می‌کند که به سهولت قابل جذب و استفاده باشد. خوراکی‌های سرشار از ویتامین سی عبارتند از مرکبات، سبزیجات با برگ سبز تیره، فلفل دلمه‌ای و توت فرنگی. در یک مطالعه مشخص شد که اگر در کنار غذا از 100 میلی‌گرم ویتامین ث استفاده کنید، جذب آهن تا 67% افزایش می‎‌یابد.

  ویتامین سی

غذاهای حاوی ویتامین A و بتاکاروتن

حفظ سلامت بینایی، رشد استخوان‌ها و بهبود سیستم ایمنی در گرو مصرف مقادیر مناسب ویتامین آ است. بتاکاروتن یک رنگدانه به رنگ قرمز-نارنجی است که در گیاهان و میوه‌ها یافت شده و این قابلیت را دارد که در بدن به ویتامین A تبدیل شود. منابع غذایی غنی از بتاکاروتن و ویتامین آ شامل هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج، کلم‌پیچ، کدو حلوایی، فلفل قرمز، طالبی و زردآلو می‌شوند. مطالعات نشان داده است که وجود ویتامین آ جذب آهن را تا حدود زیادی در بدن افزایش خواهد داد.

گوشت، مرغ و ماهی حاوی آهن هم بوده و نه تنها جذب خوبی در بدن دارند بلکه می‌توانند جذب فرم غیرهم آهن در منابع گیاهی را نیز تحریک کنند. به عنوان مثال پژوهش‌ها نشان داده است که افزودن 75 گرم گوشت به یک وعده غذایی جذب آهن غیرهم را در مقایسه با یک وعده غذایی بدون آن، حدود 2.5 برابر افزایش خواهد داد.

جذب نشدن آهن در بدن چه عللی دارد ؟

همان‌طور که بعضی غذاها مثل ویتامین سی جذب آهن در بدن را افزایش می‌دهند، بعضی خوراکی‌ها نیز این قابلیت را دارند که مانع از جذب آهن شوند:

غذاهای حاوی فیتات

فیتات یا اسید فیتیک در غذاهایی مانند غلات کامل، سویا، آجیل، حبوبات و غلات وجود دارد. حتی مقدار اندکی از فیتات می‌تواند در حد قابل توجهی جذب آهن را دچار اختلال کند. در یک مطالعه مشخص شد که تنها 2 گرم فیتات موجود در غذاها تا 18% جذب آهن را کاهش خواهد داد. بر این اساس اگر 250 میلی‌گرم فیتات مصرف کنید، جذب آهن تا 82 درصد کمتر خواهد شد. اثر منفی فیتات را می‌توان با مصرف غذاهایی که جذب آهن غیرهم را افزایش می‌دهند (مثل ویتامین سی) خنثی کرد.

مواد غذایی حاوی کلسیم

علت جذب نشدن آهن در بدن ممکن است به مصرف همزمان این ماده معدنی در کنار خوراکی‌های غنی از کلسیم مرتبط باشد. کلسیم یک ماده معدنی ضروری برای حفظ سلامت استخوان‌ها است. مطالعات نشان داده‌اند که 165 میلی‌گرم کلسیم از منابعی مثل شیر، پنیر یا قرص کلسیم می‌تواند جذب آهن را 50 تا 60 درصد کاهش دهد. البته بعضی تحقیقات دیگر نتایج ضد و نقیضی در این زمینه ارائه داده‌اند. بنابراین لازم است پژوهش‌های بیشتری به عمل آید. به طور کلی توصیه می‌شود که برای به حداکثر رساندن جذب آهن در بدن در کنار وعده‌های غذایی از منابع کلسیم استفاده نشود. اگر قرص آهن و قرص کلسیم می‌خورید، این دو مکمل را در ساعات مختلف روز میل کنید. مثلا قرص آهن را صبح بخورید و قرص کلسیم را شب.

  قرص آهن

مصرف غذاهای حاوی اگزالات یکی از علل جذب نشدن آهن در بدن

اگزالات جذب آهن غیرهم را مختل می‌کند. اگزالات‌ها ترکیباتی هستند که از اسید اگزالیک به دست آمده و در غذاهایی مانند چغندر، آجیل، شکلات، چای، سبوس گندم و ریواس و گیاهانی مانند پونه کوهی، ریحان و جعفری یافت می‌شود. سعی کنید مواد غذایی نامبرده شده را جدا از منابع غذایی حاوی آهن مصرف کنید تا در جذب آهن خللی بوجود نیاید.

خوراکی‌ های حاوی پلی فنول

پلی فنول‌ها در مقادیر مختلف در منابع غذایی گیاهی و نوشیدنی‌ها وجود دارند. سبزیجات، میوه‌ها، برخی از غلات و حبوبات، چای، قهوه و مشروبات الکی حاوی مقادیر بالایی پلی فنول هستند. چای و قهوه که در سراسر دنیا از جمله نوشیدنی‌های محبوب به شمار می‌آیند و معمولا چندین بار در روز استفاده می‌شوند، مقادیر بالایی از پلی فنول را در خود جای داده‌اند و جذب آهن غیر هم را دچار مشکل می‌کنند.

اگر در کنار وعده غذایی خود یک فنجان چای سیاه بخورید، جذب آهن 60 تا 70 درصد کاهش خواهد یافت. حتی اگر چای شما پررنگ هم نباشد باز هم این اتفاق خواهد افتاد. حال اگر بین وعده‌های غذایی چای بنوشید، کاهش جذب آهن فقط 20% خواهد بود. بنابراین عاقلانه است که بین مصرف غذاها و نوشیدن چای و قهوه حتما فاصله زمانی مناسبی قرار دهید.

چند دقیقه بعد از غذا یا خوردن قرص آهن چای بنوشیم ؟

همان‌طور که شرح دادیم چای حاوی پلی فنول است و این ماده می‌تواند علت جذب نشدن آهن در بدن باشد. تمامی افرادی که با کم‌خونی و کمبود آهن در بدن خود مواجه هستند، باید در مورد مصرف چای هشیارانه عمل کنند. به گفته متخصصان حداقل باید 1 ساعت بین مصرف غذاهای حاوی آهن یا قرص آهن و نوشیدن چای فاصله بگذارید. این فاصله‌گذاری موجب می‌شود که در جذب آهن اختلال کمتری بوجود آید.

  قرص آهن و چای

آیا تخم مرغ مانع از جذب آهن می شود ؟

تخم مرغ حاوی ماده‌ای به نام فسفوپروتئین است. این ماده ترکیبی است که ظرفیت اتصال به آهن را داشته و در جذب آهن اختلال بوجود می‌آورد. برخی مطالعات نشان داده‌اند که 1 عدد تخم مرغ آب‌پز می‌تواند جذب آهن را در یک وعده غذایی تا 28% کاهش دهد.

نکاتی برای تامین آهن برای بدن

رعایت نکات زیر به شما کمک می‌کند تا مصرف ماده معدنی آهن در رژیم غذایی خود را به حداکثر برسانید:

  • گوشت قرمز بدون چربی بخورید: بهترین منبع آهن هم گوشت قرمز است. به عنوان یک فرد سالم چندین بار در هفته می‌توانید از این ماده غذایی استفاده کنید.
  • مرغ و ماهی بخورید: انواع مختلف مرغ و ماهی منابع ایده‌آلی از آهن هم هستند که جذب مناسبی در بدن دارند.
  • خوراکی‌های غنی از ویتامین سی بخورید: بهتر است در طول وعده غذایی خود از منابع ویتامین C استفاده کنید. مثلا مقداری آب لیمو را در کنار غذاهای خود بخورید تا جذب آهن بهبود یابد.
  • چای، قهوه و شیر را نزدیک به زمان وعده‌های غذایی خود نخورید: این نوع نوشیدنی‌ها را بین وعده‌های غذایی بخورید و بلافاصله قبل یا بعد از غذاهای غنی از آهن مصرف نکنید.
  • غذاهای غنی از آهن غیرهم را هم مصرف کنید: اگر گیاه‌خوار هستید یا تمایلی به مصرف گوشت و مرغ ندارید، غذاهای گیاهی غنی از آهن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

  مصرف گوشت

کلام پایانی

جذب نشدن آهن در بدن به علت مصرف غذاهای حاوی فیتات یا اگزالات، خوراکی‌های حاوی کلسیم و همچنین پلی فنول می‌تواند باشد. اگر قرص آهن می‌خورید، حتما بین زمان مصرف آن با غذاهای ذکر شده فاصله بگذارید. قرص آهن را در کنار مرکبات که حاوی ویتامین سی هستند، مصرف کنید تا جذب حداکثری در بدن داشته باشد.

مطالب مرتبط
برچسب: کمبود آهن
بحث و تبادل نظر
guest

44 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
صغرا اروجلو
صغرا اروجلو

سلام، همیشه گفته میشه مصرف همزمان آهن و کلسیم باعث تداخل و کاهش جذب این دو ماده است. میشه لطفا بفرمایید، چطور در بسیاری از مولتی ویتامین ها، هم اهن یا فروس و هم کلسیم وجود دارد؟

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد
پاسخ به  صغرا اروجلو

همراه محترم
سلام
در مکمل های ترکیبی، نوع فرمولاسیون به گونه ایست که سبب آزاد شدن مواد مغذی در نقاط مختلف دستگاه گوارش و با فاصله میگردد. بنابراین کمترین میزان تداخل در حین مصرف ایجاد میگردد.
متشکرم

هستی
هستی

سلام من قرص آهن میخورم دکترم گفته ناشتا بخورم قرص تیروئید هم مصرف میکنم مشکلی ندارم با هم بخورم دو تا قرص رو؟

دکتر اکرم کرامتی
دکتر اکرم کرامتی
پاسخ به  هستی

سلام کاربر گرامی
بهتره حداقل 4 ساعت بین مصرف آهن و لووتیروکسین فاصله باشه
سپاس از همراهی شما

رقیه
رقیه

سلام وقتتون بخیر
من نه ماه باردارم
کم خونی دارم
ی سوال داشتم آیا میشهه بعد خوردن میوه هر میوه ای باشه بعدش همزمان قرص آهن رو مصرف کنم

کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه
پاسخ به  رقیه

با سلام
کاربر گرامی، مصرف میوه‌ها اثر منفی روی جذب آهن ندارد. میوه‌های حاوی ویتامین C مانند مرکبات به جذب بیشتر آهن نیز کمک می‌کنند.

k.k.k
k.k.k

وقت بخیر من فوبیای کپسول دارم! و این قرصهای فروفورت را سه تا سه تا تو یه دفعه باز می کنم ومحتویاتش رو میریزم تو دهنمو بعد هم آب می خورمو تا حالا ۵ بار یعنی ۱۵ تا اینا همنجوری مصرف کردم اشکالی داره؟ یا اینکه تاثیرش از بین می ره؟

کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه
پاسخ به  k.k.k

سلام همراه گرامی، توصیه می‌شود کپسول‌ها را باز نکرده و به این روش استفاده ننمایید. چنانچه بلع کپسول برای شما مشکل است، می‌توانید از مکمل‌های به فرم پودر مانند پودر آهن فرامکس استفاده کنید.

لیلا خانم
لیلا خانم

سلام من باردارم قرص ناشتا پنتوپرازول رو با قرص فرفورت گاین بخورم تداخل داره؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  لیلا خانم

سلام کاربر گرامی
داروی پنتوپرازول سبب کاهش جذب آهن می شود پس حتما باید با فاصله استفاده شود.
سپاس از همراهی شما

Dina🌱
Dina🌱

سلام وقت بخیر
اگه قبل از صبحانه قرص رابپرازول
و ظهر مکمل رویال کمپلکس
و قبل خواب قرص فرفولیک مصرف کنم مشکلی پیش نمیاد؟!

کارشناس ارشد تغذیه
کارشناس ارشد تغذیه
پاسخ به  Dina🌱

با سلام کاربر گرامی،
خیر، این طریقه مصرف مناسب است و مشکلی ایجاد نمی کند.

Dina🌱
Dina🌱

ممنونم🌱

سامان
سامان

سلام وقت بخیر میشه همراه قرص آهن وقتی قبل از خواب میخوریم بعدش سرکه سیب میل شود ؟

مریی بدنسازی
مریی بدنسازی
پاسخ به  سامان

سلام دوست عزیز
بهتر است برای جذب حداکثر قرص اهن به ان حدود 40 دقیقه تا 1ساعت زمان دهید بعد سرکه سیب را میل کنید.
ممنون از همراهی شما

سلو
سلو

سلام وققتون بخیر مصرف شبانه قرص اهن و روز ها بعد از ناهار قرص ویتامین E ایرادی دارع؟

کارشناس ارشد تغذیه
کارشناس ارشد تغذیه
پاسخ به  سلو

با سلام کاربر گرامی،
خیر، ایرادی ندارد و برای کسانیکه در اثر مصرف مکمل آهن دچار حالت تهوع میشوند، مصرف آهن قبل از خواب توصیه می شود

Fatemeh
Fatemeh

سلام ببخشید میشه قرص آهن با قرص کتوتیفن خورد؟؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  Fatemeh

سلام کاربر گرامی
بله مشکلی ندارد اما بهتر است با فاصله مصرف شود.
سپاس از همراهی شما

زریماه
زریماه

سلام میشه یک ساعت بعد از قرص آهن عدسی خورد؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  زریماه

سلام کاربر گرامی
بهتر است حداقل 2 ساعت فاصله داشته باشد.
سپاس از همراهی شما

لادن
لادن

سلام میشه بعد از قرص آهن انگور یا موز خورد یا نه؟

کارشناس ارشد تغذیه
کارشناس ارشد تغذیه
پاسخ به  لادن

با سلام کاربر گرامی،
بله، مشکلی ایجاد نمی کنند و تداخلی ندارند

بهناز
بهناز

سلام وقت بخیر مصرف همزمان کپسول ماکاویت آف به همراه قرص آهن مشکلی داره؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  بهناز

سلام کاربر گرامی
خیر مشکلی ندارد اما بهتر است با رعایت فاصله ی دو ساعته مصرف شود.
سپاس از همراهی شما

رضا
رضا

سلام میشه قرص آهن رو همزمان با میوه هایی که حاوی ویتامین cهستند مصرف کرد تا جذبش رو افزایش بده ؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  رضا

سلام کاربر گرامی
بله مشکلی نیست.
سپاس از همراهی شما

زریماه
زریماه

تا چند ساعت بعد از قرص آهن میشه تخممرغ خورد

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  زریماه

سلام کاربر گرامی
بهتر است یک ساعت قبل و دوساعت بعد از مصرف آهن از تخم مرغ استفاده نکنید.
سپاس از همراهی شما

زریماه
زریماه

سلام بعد از خوردن قرص آهن میشه یه دونه زردالوی کاملا خشک شده بخوریم؟؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  زریماه

سلام کاربر گرامی
بله مشکلی نیست.
سپاس از همراهی شما

Parmis
Parmis

سلام وقتتون بخیر من قرص ذخیره آهن فروفورت دئودنال رو ناشتا مصرف میکنم وبعدش پنتو پرازول میخورم آیا تداخل داره ؟اگر داره چقدر باید فاصله داشته باشن؟اگر قبل از خواب مصرف کنم چی با قرص فاموتیدین هم تداخل داره؟با اون چقدر فاصله باید داشته باشه؟
ممنون میشم راهنماییم کنید

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  Parmis

سلام کاربر گرامی
بهترین زمان مصرف:(درصورتیکه دستور مصرف ذکر شده توسط پزشک روزانه 1 عد باشد)
پنتوپرازول: نیم ساعت قبل از صبحانه 1 عدد
فروفورت: هر شب 1 عدد(حداقل 1 ساعت فاصله با لبنیات و چای)
فاموتیدین: شبی 1 عدد قبل از خواب

منصوری
منصوری

سلام دکتر وقت بخیر
دختر من کمبود اهن داره و شربت اهن میخوره بالا میاره
ازمایش خون که گرفتم در ادارش مقدار کمی خون بود
سونوگرافی هم بردم سنگ کلیه نداشت
بفرمایید علتش چی میتونه باشه ؟
ممنون از راهنمایی شما

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  منصوری

سلام کاربر گرامی
وچود خون در ادرار علل مختلفی دارد و همچنین مقدار خون موجود در ادرار نیز مهم است. لطفا برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما

متین
متین

سلام میشه قرص آهن رو خرد کرد تو آب بعد خورد؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  متین

سلام کاربر گرامی
خیر برخی از قرص ها روکش دار هستند و نباید خرد یا نصف شود.
سپاس از همراهی شما

محمد
محمد

سلام قرص ااهن بامولتی ویتامین ایراد داره

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  محمد

سلام کاریر گرامی
لطفا نوع مولتی ویتامین را مشخص نمایید.
اما در کل بهتر است 1 ساعت قبل و 1 ساعت بعد از مصرف آهن ؛ لبنیات و چای و همچنین مکمل های حاوی کلسیم میل نکنید.
سپاس از همراهی شما

Shakil
Shakil

سلام دکتر وقت شما بخیر
آیا خوردن همزمان قرص قند با آهن ایرادی داره؟؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  Shakil

سلام کاربر گرامی
لطفا توع قرص قند خود را مشخص نمایید.
سپاس از همراهی شما

فروغی
فروغی

قرص آهنو با ویتامین دی همزمان ایراد داره؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  فروغی

سلام کاربر عزیز
خیر ایرادی ندارد.

محسنی
محسنی

مرسی از اطلاعات خوبی که به مردم میدید