مجله مثبت سبز

آیا کم خونی مانع بارداری می شود؟

3.5/5 - (2 امتیاز)

کم‌خونی انواع مختلفی دارد که فقر آهن یکی از مهم‌ترین آنها محسوب می‌شود. این عارضه اغلب با علائمی همچون رنگ‌پریدگی، ریزش مو، خستگی و بی‌حالی همراه بوده و در مواردی که خیلی شدید باشد، می‌تواند خطرناک به شمار آید. کم‌خونی در دوران بارداری نیز عوارض نامطلوبی برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت اما […]

(خطرات باردار شدن با وجود کم خونی)

کم‌خونی انواع مختلفی دارد که فقر آهن یکی از مهم‌ترین آنها محسوب می‌شود. این عارضه اغلب با علائمی همچون رنگ‌پریدگی، ریزش مو، خستگی و بی‌حالی همراه بوده و در مواردی که خیلی شدید باشد، می‌تواند خطرناک به شمار آید. کم‌خونی در دوران بارداری نیز عوارض نامطلوبی برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت اما آیا این مشکل می‌تواند در باردار شدن نیز اختلالی را حاصل نماید؟ کم خونی و بارداری موضوعی است که در این مطلب به تفصیل به آن می‌پردازیم.

انواع کم خونی

کم خونی به شرایطی گفته می‌شود که در آن گلبول‌های قرمز در بدن به مقدار مطلوب وجود ندارند تا بتوانند اکسیژن را به اندازه کافی به بافت‌های مختلف بدن برساند. کم‌خونی می‌تواند موقت یا طولانی مدت بوده و از نوع خفیف تا شدید متغیر باشد. این عارضه انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها می‌توانند دلایل مخصوص به خود را داشته باشند. انواع کم خونی را می‌توان اینچنین برشمرد:

  • کم خونی آپلاستیک
  • کم خونی فقر آهن
  • کم خونی سلول داسی شکل
  • تالاسمی
  • کم خونی ناشی از کمبود ویتامین

ما در اینجا بیشتر نوعی از کم‌خونی را مد نظر داریم که به کمبود آهن در بدن مربوط شده و برای درمان آن اغلب قرص آهن تجویز می‌شود.

  انواع کم خونی

کم خونی و بارداری

اگر اقدام به بارداری نموده و موفق نبوده‌اید، علت این مسئله ممکن است به کم‌خونی شما مرتبط باشد و حتی خود از این عارضه مطلع نیز نباشید. در ایران بیش از ¼ زنانی که در سن باروری به سر می‌برند، با مشکل کم‌خونی مواجه هستند. سطوح پایین آهن در خون می‌تواند یکی از دلایل ناباروری باشد. بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا کم خونی مانع از بارداری می‌شود می‌توان گفت بله؛ اجازه دهید دلایل این مسئله را بررسی کنیم.

دلایل تاثیر کم خونی در ناباروری زنان

در یک مطالعه که در مجله‌ای معتبر به ثبت رسید، مشخص شد که زنانی که در رژیم غذایی خود به مقدار کافی آهن دریافت نمی‌کنند، ممکن است تخمک‌گذاری مناسبی نداشته باشند. بر اساس این مطالعه هنگامی‌که سطح آهن در بدن از حد نرمال خیلی پایین‌تر باشد، تخمک‌گذاری ضعیفی حاصل خواهد شد که قدرت باروری را تا 60% کاهش خواهد داد.

X-Ade
قرص تقویت قوای جنسی آقایان
قیمت: 861.000 تومان
قیمت با تخفیف:439.000 تومان
X-Ade
قرص تقویت قوای جنسی آقایان
قیمت اصلی: 861.000 تومان
قیمت با تخفیف: 439.000 تومان

وقتی که ذخایر آهن در بدن به مقدار کافی وجود نداشته باشد، از رشد سلول‌های قرمز خون پیشگیری می‌شود. اگر تعداد سلول‌های قرمز خون در حد کافی نباشد، سطح هموگلوبین نیز در بدن پایین خواهد آمد و در نتیجه اکسیژن کمتری به بافت‌های بدن از جمله تخمدان‌ها و رحم خواهد رسید. بدیهی است که اکسیژن‌رسانی ناکافی به اندام‌های دخیل در تولید مثل می‌تواند تخمک‌ها را از لحاظ کیفی پایین آورده و بارداری را با اختلال مواجه سازد. کم خونی و بارداری از این نظر می‌توانند به یکدیگر مرتبط بوده و ناباروری را حاصل نمایند.

پیش از اقدام به بارداری ممکن است لازم باشد تا با مشورت پزشک از مکمل پیش از بارداری استفاده نمایید.

درمان کم خونی قبل از اقدام به بارداری

کلیه پزشکان و متخصصان توصیه می‌کنند که هر خانمی که قصد بارداری دارد باید قبل از اقدام به پزشک متخصص زنان مراجعه نموده و شرایط سلامتی خود را مورد بررسی قرار دهد. ممکن است لازم باشد رژیم غذایی خاصی گرفته شود یا اینکه فرد از مکمل‌های غذایی خاصی به منظور جبران کمبود مواد مغذی در بدن خود بهره بگیرد. به دلیل عوارضی که شاید قرص آهن با خود به همراه داشته باشد، هرگز نباید مصرف آن را خودسرانه کنار گذاشت زیرا در این صورت عوارض بدتری ممکن است گریبان‌گیر فرد مبتلا به کم‎‌خونی شود. قرص فیفول یکی از قرص‌هایی است که معمولا پیش از بارداری یا در دوران بارداری جهت جلوگیری از کم‌خونی تجویز می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این قرص می‌توانید مقاله ما با عنوان عوارض قرص فیفول  را مطالعه فرمایید.

فولیک اسید نیز از دیگر قرص‌هایی است که مصرف آن معمولا به زنانی که قصد باردار شدن دارند، توصیه می‌شود و در درمان نوعی از کم‌خونی نیز موثر است. دقت کنید که اگر از قرص کلسیم استفاده می‌کنید، نباید آن را همزمان با قرص آهن خود بخورید زیرا این دو ماده معدنی می‌توانند در جذب یکدیگر اختلال ایجاد نمایند. به منظور جذب بهتر آهن در بدن بهتر است در کنار مصرف آن از منابع ویتامین C استفاده شود زیرا این ویتامین جذب آهن در بدن را بهبود می‌بخشد. گوشت قرمز، لوبیا، عدس، دانه کدو تنبل و کینوآ از بهترین منابع طبیعی آهن محسوب می‌شوند.

  خطر کم خونی در بارداری

عوارض کم خونی در بارداری

کم خونی و بارداری تاثیری مستقیم بر یکدیگر دارند. حتی اگر فرد با وجود ابتلا به کم‌خونی موفق به بارداری نیز شود، این حامگلی می‌تواند برای وی مشکلاتی را به همراه داشته باشد. کمبود سلول‌های قرمز حامل اکسیژن بر رشد جنین تاثیری نامطلوب گذاشته و با اختلال در رشد جفت ممکن است احتمال سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش دهد. کم‌خونی همچنین احتمال شدت خونریزی‌ها را پس از زایمان افزایش داده و منجر به از دست دادن خون بیشتری خواهد شد. عارضه کم‌خونی بیشتر در زنانی مشاهده می‌شود که به دلیل تغذیه نامناسب، ابتلا به برخی بیماری‌ها و مصرف بعضی از داروها با کمبود ماده معدنی آهن در بدن خود مواجه می‌شوند یا اینکه زایمان‌های پشت سر هم داشته‌اند و بدن آنها ضعیف شده است.

آیا کم خونی مرد در بارداری تاثیر دارد ؟

رابطه میان کم‌ خونی و بارداری در زنان را بررسی کردیم اما آیا ابتلا به کم‌خونی در مردان نیز می‌تواند اختلالی در حاملگی حاصل کند؟ بله اگر سطح آهن در بدن آقایان نیز به اندازه کافی نباشد، اکسیژن‌رسانی به بافت‌های بدن صورت نپذیرفته و به طور مستقیم در عدم باروری اختلالاتی به وجود می‌آید. کمبود آهن موجب می‌شود تا مردان دچار ناتوانی جنسی شده و حتی در موارد شدید، در نعوظ مشکل پیدا کنند. بنابراین واضح است که درمان کم خونی در مردان نیز باید جدی گرفته شده و به آن توجه شود.

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم رابطه ابتلا به کم خونی و بارداری را مورد بررسی قرار دهیم. با توجه به آنچه گفته شد می‌توان نتیجه گرفت که قبل از هر نوع اقدام برای بارداری سطوح آهن موجود در بدن باید به طور دقیق توسط پزشک اندازه‌گیری شود تا در صورت فقر آهن به درمان این بیماری پرداخت. کم‌خونی می‌تواند در صورت عدم درمان، باردار شدن را ناممکن کند. اگر با وجود کم‌خونی باردار شوید، ممکن است سلامتی شما و کودکتان به خطر بیفتد.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

10 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فاطمه
فاطمه

سلام خسته نباشید من 22سالمه دوتا بچه سالم دارم ودوتا سقط پشت سر هم که یکی تو 19هفته بودم کبدومعده نداشت وپاهاش رشد نمیکردسقط قانونی کردم کورتاژکردم پنج ماه بعد حامله شدم این تو 6هفته بود رشد نمی کرد وقلب هم نداشت که دوباره سقط قانونی کردم کورتاژ هم کردم دو حاملگی اول که بچها م سالم بودن کم خونی نداشتم ولی واس این دوتا که ناقص بودن تو آزمایشات کم خون بودم بنظر شما بچه هام از کم خونی ناقص شدن چه کاری کنم که کم خونیم درمان شه و میتونم دوباره حامله شم

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  فاطمه

سلام کاربر گرامی
برای درمان کم خونی حتما باید آزمایش دهید تا با توجه به آزمایش و مشخص شدن نوع آن داروی مناسب دریافت نمایید.
در مورد سقط هایی که اتفاق افتاد باید با پزشکتان مشورت کنید تا علت مشخص شود تا بارداری های بعدی منجر به سقط نشود.
سپاس از همراهی شما

ارغوان
ارغوان

برای باردار شدن میخام که موفق بشم و نتیجه بگیرم
واگرم نواقصی دارم که ازشون اطلاع ندارم برطرف کنم

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  ارغوان

همراه گرامی داروخانه اینترنتی مثبت سبز

برای این مورد لطفا تحت نظر پزشک باشید تا آزمایشات و قرص های مربوطه را برای شما تجویز کنند.

با تشکر از همراهی شما .

ارغوان
ارغوان

سلام من 22 سالمه وچند ماهه که برای باردار شدن اقدام میکنم ولی موفق نشدم باپزشکی هم برای باردار شدن مشورت نکردم
تازه آزمایش دادم و جلوی موارد Hgb وMcv وMch وMchc زده که پایینه
وTsh بدنم هم۵/۴ هست درحالیکه باید بین ۰/۳۲_۵/۲ باشد و جلوش زده که بالاست
میخواستم بپرسم دقیقا اینا علائم چی هستن؟؟ وبایدچه قرص های مصرف کنم که برطرف بشن؟وممکنه که این موارد باعث شده باشن که باردارنشم؟بایددقیق چیکارکنم؟خانم دکتر ممنون میشم که منو راهنمایی کلی در این زمینه کنید چون در این زمینه اطلاع دقیقی ندارم

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  ارغوان

سلام کاربر گرامی
مواردی که ذکر کردید حتی اگر قصد بارداری هم ندارید نیاز به درمان دارد لطفا حتما به پزشک مراجعه نمایید.
این مواردی که ذکر شد نشان از کم خونی و مشکلات تیروئید دارد.
سپاس از همراهی شما

Rana
Rana

فقر آهن همون کم خونیه؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  Rana

سلام کاربر عزیز
فقر آهن یکی از انواع کمخونی میباشد که معمولا با مصرف یک دوره ی چند ماهه از قرص آهن درمان میشود.

طناز مشایخ
طناز مشایخ

تمام قرص های آهن برام ناراحتی گوارشی دارن. چند ساعت حالت تهوع واقعا خیلی بده و همچنین یبوست. کمخونی هم دارم. چی مصرف کنم؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  طناز مشایخ

سلام کاربر عزیز
میتوانید دوز تحویز شده را در چند دوز تقسیم نمایید. همچنین مصرف با معده ی پر هم در کاهش علائم کمک میکند.