علائم سقط جنین و نشانه های تهدید سقط چه هستند؟

امتیاز دهید
آگاهی از علائم سقط جنین به شما کمک می‌کند تا بارداری ایمنی را پشت سر بگذارید. در این مقاله با علائم سقط جنین و نشانه‌های سقط پرداختیم. البته لازم است پیش از بارداری به پزشک مراجعه کنید تا مشکلی برای شما پیش نیاید.
علائم سقط جنین

دوران بارداری یکی از مهم‌ترین و پرمخاطره‌ترین دوران حیات بانوان به شمار می‌رود. یکی از مواردی که ممکن است به دلایل مختلف برای بانوان باردار رخ دهد، سقط جنین است. سقط جنین را در واقع می‌توان به معنی از دست رفتن جنین دانست که با علائمی همراه است. علائم سقط جنین در بازه‌های مختلف زمانی از دوره بارداری می‌تواند متفاوت باشد. از این رو لازم است به این نکته توجه داشت که شناخت این علائم یک موضوع بسیار ضروری به شمار می‌رود.

در کنار علائم سقط جنین، مواردی هستند که نشان می‌دهند خطر سقط جنین مادران باردار را تهدید می‌کند. به جهت داشتن بارداری سالم و مختوم به تولد نوزاد، لازم است این علائم و موارد نیز حتماً شناخته شوند و مورد توجه قرار گیرند و همچنین اقدامات لازم برای هر نوع علامت آموخته شود تا احتمال خطر به حداقل میزان ممکن برسد. در ادامه این مطلب به موارد مربوط به علائم سقط جنین و همچنین نشانه‌های سقط جنین خواهیم پرداخت و جزئیات مربوط به هر کدام را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

علائم سقط جنین چه مواردی هستند؟

در حالت کلی در بازه زمانی دو الی سه ماه ابتدای بارداری، خونریزی واژینال تقریباً برای 25 درصد بانوان رخ می‌دهد که اغلب بارداری نصف این افراد، ختم به سقط خواهد شد. سقط جنین ممکن است در دوران بارداری با علائمی همچون انقباضات عضلانی شدید، احساس لخته و یا بافت‌های خونی در واژن، عدم وجود علائم مربوط به بارداری همچون از بین رفتن تهوع و خستگی، دردهای شکمی، درد در ناحیه ناف، درد کمر، خونریزی واژینال و یا در مواردی که جنین رشد کرده است، با از بین رفتن حرکات جنین و در موارد نادر ایجاد پارگی در رحم همراه باشد.

از این جهت در صورتی که بانوان باردار با چنین علائمی مواجه شوند، لازم است به سرعت به پزشک متخصص خود مراجعه کنند تا شرایط سلامت جسمی مادر و جنین مورد بررسی قرار گیرد. هرچند که علائم سقط جنین می‌تواند در افراد مختلف به شکل‌های گوناگون بروز کند، اما هر علامت باید توسط پزشک بررسی شود تا برای راه‌های درمان و یا مراحل آتی برنامه ریزی صورت گیرد. برای جلوگیری از سقط جنین و داشتن فرزندی سالم می‌توانید قبل از بارداری اقدام به خرید مکمل بارداری از داروخانه آنلاین مثبت سبز نمایید.

علائم سقط جنین در ماه‌ های مختلف بارداری

علائم سقط جنین در ماه های مختلف بارداری

سقط جنین در ماه‌های مختلف بارداری با توجه به شرایط رشد جنین و فاکتورهای دیگر، می‌تواند با علائم متفاوتی همراه باشد. به عنوان مثال، علائم سقط جنین در سه ماهه اول با علائم سقط جنین در ماه‌های انتهایی بارداری متفاوت است و با نشانه‌های مختلف بروز می‌کند. در این قسمت دوران بارداری را به سه قسمت تقسیم کرده‌ایم و علائم سقط جنین مربوط به سه ماه ابتدایی بارداری، سه ماه دوم و سه ماه انتهایی بارداری را در ادامه توضیح داده‌ایم.

علائم سقط جنین در سه ماه اول بارداری

در سه ماه اول بارداری که درواقع از 1 تا 13 هفتگی جنین را شامل می‌شود، علائم سقط جنین می‌تواند به صورت مواردی همچون گرفتگی عضلات شکمی، دردهای مشابه با گرفتگی‌های دوران پریود و خونریزی‌های واژینال بروز کند که این خونریزی‌ها ممکن است به مقدار کم و یا خونریزی بسیار شدید باشد.

علائم سقط جنین در سه ماه دوم بارداری

سه ماه دوم بارداری از 14 الی 27 هفتگی جنین را شامل می‌شود. علائم سقط جنین در این دوره نیز می‌تواند با انقباضات شکم یا خونریزی همراه باشد. اما علاوه بر این موارد، احساس درد در ناحیه کمر و یا ناحیه پایین شکم و همچنین احساس عبور یا وجود لخته یا بافت خونی در قسمت واژن نیز از علائم سقط جنین در این دوره به شمار می‌روند که لازم است به صورت جدی توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند.

علائم سقط جنین در سه ماه سوم بارداری

در سه ماه سوم بارداری جنین به میزانی رشد کرده است که حرکاتش ملموس باشند. از این جهت علائم سقط جنین در سه ماه سوم بارداری علاوه بر افزایش شدت درد و تداوم آن در ناحیه شکم و منقبض شدن شدید و همچنین از دست دادن علائم بارداری همچون تهوع، حرکت نکردن جنین را نیز شامل می‌شود.

علائم تهدید سقط جنین

طبق مواردی که تا کنون گفته شد، تا 20 هفته اول بارداری، لازم است خونریزی‌های واژینال جدی گرفته شوند. چراکه می‌توانند نشانه‌ای مبنی بر تهدید سقط جنین به شمار روند. همچنین در صورت داشتن درد در ناحیه شکم و یا کمردرد نیز باید به پزشک مراجعه شود تا علل آن مورد بررسی قرار گیرد و تا حد امکان، از ختم شدن بارداری به سقط جنین جلوگیری شود. فراموش نکنید که شناخت علائم سلامت جنین و کنترل دائم و مراجعه به پزشک، نقش بسیاری در تشخیص مشکلات خواهد داشت.

در شرایطی که خطر و تهدید سقط جنین جدی باشد، مادر دردهای مبهمی را با شدت بیشتر در ناحیه کمر و شکم تجربه خواهد کرد و علاوه بر این مورد، احساس عبور یا وجود لخته در ناحیه واژن خواهد داشت. حتی ممکن است در مواردی نیز بافت‌هایی از مواد که به لخته شباهت دارند، از واژن خارج شوند. از این جهت لازم است به محض مشاهده و احساس داشتن نشانه‌هایی از این دست، علائم به سرعت به پزشک متخصص مراجعه شود و تمام شرایط مادر و جنین مورد بررسی قرار گیرد تا تهدید سقط جنین، ختم به سقط جنین نشود.

تهدید سقط جنین ممکن است برای چه افرادی رخ دهد؟

سقط جنین

این نکته را نمی‌توان انکار کرد که سقط جنین همیشه و برای تمام افراد از دلیل خاص و مشخصی برخوردار نیست. اما با این وجود بدیهی است که وجود برخی عوامل می‌تواند احتمال سقط جنین را به مقدار کم یا زیاد افزایش دهد. یکی از مهم‌ترین این موارد که اغلب می‌تواند یک تهدید جدی برای سقط جنین به شمار رود، عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی در دوران بارداری است. لذا لازم است آزمایش‌های مربوط به تشخیص عفونت‌هایی از این دست توسط پزشک تجویز و انجام شود تا در صورت وجود عفونت، با روش‌هایی که برای بارداری مضر نیست، عفونت برطرف شود.

مورد دوم که می‌تواند احتمال خطر سقط جنین را در افراد افزایش دهد، وارد شدن ضربه به شکم است. ضربه به ناحیه شکم می‌تواند عوارض جبران ناپذیری برای بانوان باردار داشته باشد که سقط جنین ازجمله این خطرات و عوارض به شمار می‌رود. از دیگر فاکتورهایی که می‌تواند موجب سقط جنین شود، استفاده مادر از برخی داروها و یا مواد شیمیایی است.

در صورتی که مادر در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک متخصص، برخی از داروها و مواد شیمیایی را به کار ببرد، احتمال سقط جنین برای وی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. از این رو باید حتماً در رابطه با مصرف هرگونه دارو یا ماده شیمیایی با پزشک متخصص مشورت کرد و پس از تأیید وی، اقدام به مصرف و استفاده از این مواد نمود.

دیابت کنترل نشده و چاقی نیز از عواملی هستند که می‌توانند به عنوان یک تهدید برای سقط جنین و یا حتی عاملی برای سقط جنین به شمار روند. لذا لازم است اقدامات لازم برای رفع این موارد نیز قبل از اقدام به بارداری انجام گیرد و فرد قبل از کنترل دیابت و رسیدن به وزن مناسب، اقدام به بارداری نکند.

لازم به ذکر است که افزایش سن از 35 سال به بعد نیز ممکن است در شرایطی به عنوان یک تهدید برای سقط جنین به شمار رود. البته این مورد امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی چندان در رابطه با تهدید سقط جنین، به عنوان یک خطر جدی شناخته نمی‌شود؛ اما برای اطمینان بیشتر، لازم است در نظر گرفته شود.

بیشتر بخوانید: چگونه از سالم بودن جنین مطمئن شویم ؟

در شرایط تهدید سقط جنین چه اقداماتی لازم است انجام شود؟

در صورتی که با شکایت تهدید سقط جنین به پزشک متخصص مراجعه کنید، وی با توجه به نشانه‌ها و علائم موجود و اینکه چه مدت از بارداری گذشته است، برای حفظ جان شما و ایجاد کمترین آسیب به سلامت جسمتان، اجرای سقط جنین را در سه ماه اول، دوم و یا سوم بارداری توصیه خواهد کرد.

در شرایطی که سقط جنین در سه ماه ابتدایی بارداری انجام شود، اذیت‌های جزئی‌تری متوجه مادر خواهد شد و سقط جنین به وسیله مصرف دارو یا انجام جراحی، با خونریزی‌هایی مشابه پریود همراه خواهد بود. اجرای سقط در این مدت به مقدار قابل توجهی امن‌تر و راحت‌تر از ماه‌های بعدی خواهد بود. درواقع در سه ماهه دوم بارداری اجرای سقط دشوارتر و البته پیچیده‌تر از قبل خواهد بود؛ این در حالی است که با این وجود، باز هم نسبت به سه ماه انتهایی بارداری، سقط در سه ماه دوم از ایمنی بیشتری برخوردار است.

انجام سقط جنین در سه ماه دوم بارداری بسیار شایع است. در این مورد، سقط حتماً با استفاده از جراحی انجام می‌شود و مادر در حین جراحی متحمل درد و ناراحتی و پس از اتمام جراحی نیز دچار گرفتگی‌های شکمی خواهد شد. اما در سه ماه سوم، اجرای سقط جنین تنها با هدف نجات جان مادر و آسیب کمتر به سلامت جسمانی وی انجام خواهد شد. چراکه اجرای سقط جنین در این محدوده زمانی با خطرات بسیاری همراه است و ممکن است با ادامه بارداری، سلامتی مادر به خطر بی‌افتد.

تهدید سقط جنین به وسیله چه روش‌ هایی قابل درمان خواهد بود؟

هرچند که سقط جنین در اغلب موارد قابل پیشگیری نیست؛ اما گاهی پزشک بر اساس شرایط موجود می‌تواند خطر سقط جنین را با برخی دستورها کاهش دهد. این دستورها می‌توانند شامل فعالیت کمتر و سبک‌تر، خودداری از داشتن رابطه جنسی، استراحت مطلق و مواردی از این دست شوند تا علائم سقط جنین به طور کامل برطرف شود. همچنین در صورت سقط جنین، می‌توان با در نظر داشتن نکات و ضرورت‌ها، برای بارداری مجدد بعد از سقط جنین اقدام کرد.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره بارداری مجدد بعد از سقط جنین

سخن پایانی

دوره بارداری به عنوان یک دوره بسیار حساس به شمار می‌رود که می‌تواند با انواع مخاطرات همراه باشد. از این رو لازم است برای داشتن بارداری سالم که به تولد نوزاد ختم شود، مواردی همچون داشتن سبک زندگی سالم، خودداری از مصرف الکل و رعایت دستورات پزشک مهم شمرده شوند تا بارداری ختم به سقط جنین نشود. همچنین در صورت مشاهده برخی علائم که می‌تواند نشانه‌ای برای تهدید به سقط باشد، مراجعه به پزشک ضروری است تا در حد امکان، از سقط جلوگیری شود و سلامت مادر نیز به خطر نیفتد. همچنین می‌توانید با مشاوران ما به صورت رایگان در بخش نظرات مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی لازم نمایند.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر