منیزیم از مهم ترین املاح معدنی برای بدن بوده که کمبود آن در بدن عوارضی همچون درد و گرفتگی عضلات، مشکلات قلبی-عروقی و پوکی استخوان را به دنبال خواهد داشت. اهمیت مصرف منیزیم آنقدر زیاد است که در دوران بارداری نیز باید به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد. تاثیر منیزیم بر سلامت جنین و مادر موضوعی است که در این مقاله به آن میپردازیم.
لزوم استفاده از منیزیم در رژیم غذایی
منیزیم یکی از مواد معدنی حیاتی برای بدن است. همه ما برای داشتن عضلات و سیستم عصبی سالم، ضربان قلب منظم، سیستم ایمنی قوی و داشتن استخوانهای سالم به این عنصر نیاز داریم. علائم و نشانه های کمبود منیزیم در بدن به شرح زیر است:
- گرفتگی و اسپاسم عضلانی
- پوکی استخوان
- مشکلات قلبی
- فشار خون بالا
- مشکلات عصبی
- دردهای میگرنی
اگر نیاز بدن به منیزیم از طریق رژیم غذایی تامین نشود، حتما باید از مکملهای غذایی کمک گرفت.
اهمیت استفاده از منیزیم در دوران بارداری
در طول دوران بارداری نیاز بدن به ویتامینها و مواد معدنی افزایش مییابد. واضح است که از منیزیم نیز باید بیش از پیش در دوران بارداری استفاده نمود. تاثیر منیزیم بر سلامت جنین موضوعی کاملا اثبات شده است. به دلایل زیر در دوران بارداری باید به مقدار مصرف منیزیم توجه کافی داشته باشید:
جلوگیری از زایمان زودرس
استفاده کافی از مواد غذایی حاوی منیزیم در طول دوران بارداری میتواند از زایمان زودرس جلوگیری کند. زایمان زودرس به زایمانی گفته میشود که پیش از هفته 37 بارداری اتفاق بیفتد. تولد نوزاد نارس مشکلات فراوانی را به همراه خواهد داشت. استفاده از مکمل سولفات منیزیم در دوران بارداری موجب میشود تا به مهار انقباضات رحم کمک شود و جنین پیش از موعد مقرر متولد نشود.
کاهش احتمال فلج مغزی
یکی از موارد بسیار مهم در مورد تاثیر منیزیم بر سلامت جنین، کاهش احتمال تولد نوزاد با فلج مغزی است. استفاده مناسب و کافی از منیزیم در طول بارداری موجب میشود تا از مغز جنین به خوبی محافظت به عمل بیاید و خطر ابتلا به انسفالوپاتی هیپوکسیک ایسکمیک و سایر آسیبهای مغزی کاهش یابد. منیزیم با تثبیت غشای سلولی، کاهش عوامل التهابی در مغز جنین و افزایش فشار خون در مغز به حفظ سلامت مغز جنین کمک میکند.
کمک به حفظ سلامت مادر و جنین
گرفتگی عضلات در دوران بارداری یکی از مشکلات رایج میان بانوان باردار است. به کمک منیزیم میتوان گرفتگی عضلات را کاهش داد. منیزیم سطوح فشار خون را تنظیم کرده و سطوح تحمل درد را افزایش میدهد. بنابراین با مصرف منیزیم در دوران بارداری میتوان زایمان آسان تری را تجربه کرد. از دیگر مزایای استفاده از منیزیم در دوران حاملگی برای مادر میتوان به کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان در سالهای بعد، کاهش حالت تهوع و جلوگیری از بروز سردردهای میگرنی اشاره کرد.
مصرف منیزیم در بارداری به حفظ سلامت جنین نیز کمک میکند و برخی تحقیقات نشان داده اند که جنینی که مادرش از منیزیم استفاده کرده است، پس از به دنیا آمدن خواب بهتری خواهد داشت.
مقدار منیزیم مورد نیاز برای مادر باردار
پس از بررسی تاثیر منیزیم بر سلامت جنین حال ممکن است این سوال پیش بیاید که یک خانم باردار روزانه به چه مقدار منیزیم نیاز دارد؟ زنان به طور معمول تا قبل از سن 30 سالگی به 310 میلی گرم منیزیم به صورت روزانه نیاز دارند. اما خانم بارداری که بین 19 تا 30 سال سن دارد باید روزانه 350 میلی گرم منیزیم استفاده کند تا نیازهای بدن خود و کودک خود را به طور کامل تامین نماید. خانمهایی که بیش از 30 سال سن دارند و باردار هستند باید هر روز 360 میلی گرم منیزیم استفاده کنند.
مواد غذایی حاوی منیزیم
بهترین راه برای تامین منیزیم مورد نیاز بدن خوردن مواد غذایی حاوی این عنصر است و در درجه دوم باید به سراغ مکملهای غذایی رفت. اسفناج، ماهی سالمون، شکلات تلخ، آووکادو، بادام هندی، بادام زمینی، حبوبات، دانه چیا و کدو تنبل و موز منابع غنی از منیزیم به شمار میآیند. در صورتی که با نظر پزشک مطمئن شوید که بدن شما به منیزیم بیشتری نیاز دارد، باید مصرف مکملهای حاوی منیزیم را آغاز نمایید.
آیا مکمل های منیزیم عوارض جانبی دارند ؟
اگر از تاثیر منیزیم بر سلامت جنین آگاهی داشته باشید و در دوران بارداری نیز به سر ببرید، شاید به فکر استفاده از مکملهای غذایی بیفتید. البته باید حتما با نظارت پزشک اقدام به خرید و مصرف آن نمایید. شاید این سوال در ذهن شما پیش بیاید که آیا مکمل منیزیم برای شما عوارض جانبی خواهد داشت؟ برای پاسخ به این پرسش باید بگوییم که چنانچه از منیزیم بیش از حد استفاده کنید، با عوارض جانبی آن روبرو خواهید شد. عوارض مصرف مکمل منیزیم در صورت استفاده خارج از دوز تعیین شده به شرح زیر است:
- تنگی نفس و مشکلات تنفسی
- مشکلات ریوی و ادم ریه
- خواب بیش از حد
- ضعف ماهیچهها
- مشکلات بینایی و تاری دید
- اسهال و کم شدن آب بدن
- ناراحتیهای معده
چگونه جذب منیزیم را در بدن افزایش دهیم ؟
به خصوص اگر در دوران حاملگی به سر میبرید، بهتر است با رعایت برخی نکات جذب این ماده معدنی باارزش را در بدن افزایش دهید:
- 2 ساعت قبل و پس از خوردن مکمل یا مواد غذایی حاوی منیزیم، از خوردن مواد غذایی حاوی کلسیم زیاد بپرهیزید.
- از خوردن مکملهایی که حاوی مقادیر بالای روی هستند، بپرهیزید.
- کمبود ویتامین D را در بدن خود درمان نمایید.
- به جای سبزیجات پخته از سبزیجات خام استفاده کنید.
- سیگار را کنار بگذارید.
کلام پایانی
اگرچه کمبود منیزیم در بدن یک بیماری شایع نیست اما به خصوص اگر در دوران بارداری منیزیم به مقدار لازم به بدن نرسد میتواند برای مادر و جنین مشکلاتی را ایجاد نماید. در این مقاله اهمیت منیزیم در حفظ سلامت جنین و مادر به طور کامل شرح داده شد. با رعایت رژیم غذایی سالم میتوان با کمبود منیزیم در بدن برای همیشه خداحافظی کرد. استفاده از مکملهای حاوی منیزیم نیز راه بسیار مناسبی برای تامین این عنصر برای بدن میتواند باشد؛ به شرط آنکه به ویژه در دوران بارداری درست طبق دستور پزشک از آن استفاده نمایید.
۳ پاسخ
قربون دکترم ک همه چی سر موقع برام تجویز میکنه
هیچ پزشکی به مقدار منیزیم در دوران بارداری اهمیت نمیده. همشون فقط مولتی ویتامین مینرال تجویز می کنن که همه چی توش هست
منیزیم از جمله املاح معدنی است که برای سلامت جنین اهمیت زیادی دارد. به طور حتم پزشک نیز مولتی ویتامینی تجویز می کند که حاوی منیزم باشد. هرچند در مواردی پزشک بر اساس آزمایشات مادر لزوم استفاده از منیزیم به صورت جداگانه و با دوز بالاتر را تشخیص می دهد اما به هر حال هر برای هر مادری که دغدغه سلامتی فرزند خود را دارد اطلاع از مواردی که می تواند به باردرای سالم او کمک کند کاملا ضروری است.