علائم فشار خون پایین چیست؟ بررسی فشار خون پایین در زنان و مردان

3.9/5 - (7 امتیاز)
بارها شاید دیده‌اید که با یک شوک عصبی، فشار خون در فرد به شدت پایین آمده و غش می‌کند. اما فشار خون پایین هم به علت‌های دیگری می‌تواند باشد و هم علائم دیگری داشته باشد. در این مقاله شما را با نشانه های افت فشار خون آشنا می‌کنیم.
علائم فشار خون پایین

سرگیجه، تاری دید، حالت تهوع و احساس گیجی از مهم‌ترین علائم فشار خون پایین هستند. همچنین فردی که با مشکل فشار خون پایین درگیر است، احتمالا احساس ضعف و خواب آلودگی دارد. با این حال این علائم با بسیاری دیگری از بیماری‌ها مشترک است. برای اینکه با علائم فشار خون پایین بیشتر آشنا شوید، با ما همراه باشید.

علائم فشار خون پایین

فشار خون پایین چند است؟ هنگامی که با دستگاه فشار سنج، فشار خون را اندازه‌گیری می‌کنید، به اصطلاح عامیانه اگر از 9 روی 6 کمتر باشد، یعنی فرد به افت فشار خون مبتلا شده است. چنانچه بخواهیم تخصصی‌تر صحبت کنیم باید بگوییم که اگر فشار سیستولیک کمتر از 90 میلی‌لیتر جیوه و فشار دیاستولیک کمتر از 60 میلی‌لیتر جیوه باشد، به این معناست که فشار خون پایین است. از جمله علائم فشار خون پایین در مردان و زنان به موارد زیر می‌توانیم اشاره کنیم:

تاری دید

وقتی فشار خون پایین است، جریان خون به مغز و چشم کاهش می‌یابد. این کمبود جریان خون باعث می‌شود تا اکسیژن و مواد مغذی کمتری به شبکیه چشم رسیده و فرد با مشکلاتی همچون تاری دید مواجه شود.

سرگیجه یا سبکی سر

همان طور که اشاره کردیم، وقتی فشار خون پایین است، جریان خون به مغز کاهش می‌یابد. وقتی اکسیژن و مواد مغذی به حد کافی برای مغز تامین نشود، عملکرد آن دچار مشکل شده، به درستی کار نمی‌کند و در این صورت ممکن است فرد، احساس سرگیجه داشته باشد. سرگیجه را از مهم‌ترین علائم فشار خون پایین می‌توان دانست.

سرگیجه

غش کردن از نشانه‌های فشار خون پایین

وقتی فرد با افت شدید فشار خون مواجه می‌شود، ممکن است غش کند. غش کردن ممکن است به این دلیل باشد که جریان خون کافی به مغز نمی‌رسد. همچنین افت فشار خون منجر به کم‌آبی بدن شده و کم آبی شدید علاوه بر احساس خستگی و ضعف در نهایت منجر به غش کردن می‌شود. احتمال این عارضه در افراد مسن، افراد مبتلا به مشکلات قلبی عروقی، افراد مبتلا به دیابت و مصرف کنندگان داروهای خاص بیش از سایرین است.

بیشتر بخوانید: چه میوه هایی برای فشار خون بالا ضرر دارد؟

حالت تهوع و استفراغ

زمانی که فشار خون نرمال نبوده و از حد طبیعی پایین‌تر است، به دلیل اینکه اکسیژن و مواد مغذی به مقدار کافی برای بدن تامین نمی‌شود، ممکن است علائمی همچون حالت تهوع و استفراغ دیده شود. همچنین کم آبی بر اثر افت فشار خون می‌تواند عاملی برای حالت و تهوع و استفراغ به حساب آید.

نام دیگر فشار خون پایین، هایپوتنشن (Hypotension) است.

ضربان قلب بالا بر اثر فشار خون پایین

آیا هنگام فشار خون پایین، ضربان قلب تندتر می‌شود؟ بله؛ افزایش ضربان قلب می‌تواند از علائم فشار خون پایین در زنان و مردان باشد. هنگامی که فرد با افت فشار خون مواجه می‌شود، تپش قلب تندتر شده و رگ‌های خونی در سایر قسمت‌های بدن، برای کمک به حفظ فشار خون منقبض یا باریک‌تر می‌شوند. افت فشار خون می‌تواند باعث تحریک سیستم سمپاتیک شده و ضربان قلب را افزایش دهد. افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی ممکن است بیش از سایرین با این مشکل مواجه شوند.

افزایش ضربان قلب

خواب آلودگی و سردرد

کاهش جریان خون به مغز به هنگام افت فشار خون می‌تواند باعث سردرد شود. همچنین افت فشار خون همواره با خستگی و ضعف همراه است که این عوامل خود ممکن است موجب سردرد شوند؛ سردردی که حتی به چشم‌ها نیز فشار وارد کرده و دید را دچار مشکل می‌کند. ضعف شدید هنگام فشار خون پایین ممکن است سبب شود تا فرد احساس خواب آلودگی نیز داشته باشد.

فشار خون پایین و عرق سرد

عرق سرد از دیگر علائم فشار خون پایین است. اگر فشار خون خیلی پایین بیاید، اندام‌های حیاتی بدن، اکسیژن و مواد مغذی را به مقدار کافی دریافت نخواهند کرد. در این صورت شوکی به بدن وارد می‌شود که ممکن است با علائمی مثل عرق سرد، تنفس سریع و تغییر رنگ پوست همراه باشد.

بیشتر بدانید: کدام ویتامین فشار خون را بالا می برد؟

اختلال نعوظ از علائم فشار خون پایین در مردان

برخی از مردان به طور معمول با افت فشار خون همراه هستند. در این صورت ممکن است اختلال نعوظ نیز داشته و در برقراری رابطه جنسی خود مشکل داشته باشند. هنگامی که فشار خون خیلی پایین است، خون به مقدار کافی به اندام تناسلی نرسیده و این اختلال ایجاد می‌شود. در بسیاری از موارد در قرص تقویت نعوظ از ترکیباتی استفاده می‌شود که فشار خون به اندام تناسلی را افزایش دهند.

علائم فشار خون پایین در زنان

برخی از زنان به دلیل فشار خون پایین ممکن است تغییراتی در قاعدگی خود حس کنند؛ مثلا لکه‌بینی یا خونریزی غیر معمول داشته باشند. همچنین خانمی که فشار خون وی همیشه پایین است، ممکن است برای باردار شدن با مشکل مواجه شود. به طور معمول زنان بیش از مردان با مشکل کم‌خونی روبرو هستند. این مسئله در افت فشار خون می‌تواند بسیار دخیل باشد. دیگر علائم فشار خون پایین در زنان شامل موارد زیر است:

  • سرگیجه
  • خستگی
  • تاری دید
  • حالت تهوع
  • سردرد
  • غش کردن

همان طور که حتما متوجه شده‌اید، علائم فشار خون پایین در مردان و زنان اغلب مشترک است و فرق چندانی میان آنها نمی‌توان قائل شد.

علائم فشار خون پایین در پریودی

خانم‌ها در دوران پریود به ویژه اگر با مشکل کم خونی هم مواجه باشند، ممکن است دچار افت فشار خون شوند. سردرد، سرگیجه، ضعف و بی‌حالی در دوران قاعدگی می‌تواند از علائم فشار خون پایین باشد. در این صورت فرد باید از خوراکی‌هایی استفاده کند که فشار خون را بالا می‌برند.

علائم فشار خون پایین در دوران بارداری

در دوران بارداری به جنین در حال رشد باید خونرسانی به حد کافی انجام شود تا مراحل رشد به خوبی صورت گیرد. افزایش نیاز به خون در مادر باردار ممکن است وی را با افت فشار خون مواجه سازد. در این صورت علائمی همچون ضعف، تشنگی، تاری دید، حالت تهوع، سردرد، سرگیجه، افزایش ضربان قلب و در نهایت غش کردن ممکن است مشاهده شود. همچنین در اوایل بارداری بسیاری از زنان با مشکل حالت تهوع و استفراغ روبرو هستند که این مسئله خود می‌تواند در کاهش فشار خون نقش داشته باشد.

فشار خون پایین در بارداری

علائم فشار خون پایین در کودکان

واکنش‌های آلرژیک، آریتمی، مصرف برخی داروها، کم آبی بدن، بیماری‌های قلبی و عفونت از مهم‌ترین دلایل افت فشار خون در کودکان محسوب می‌شوند. علائم فشار خون پایین در کودکان در موارد زیر خلاصه می‌شود:

  • تاری دید
  • گیجی و سرگیجه
  • احساس ضعف
  • خواب آلودگی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • غش کردن

علائم فشار خون پایین در جوانان

کم آبی بدن، خونریزی شدید، مصرف برخی داروها، داشتن بیماری‌های زمینه‌ای مثل مشکلات قلبی عروقی، شوک عصبی و بارداری از مهم‌ترین علل فشار خون پایین در جوانان است. هایپوتنشن در جوانان می‌تواند با ضعف عمومی بدن، تاری دید، سردرد و سرگیجه و غش کردن همراه باشد؛ یعنی دقیقا همان علائمی که پیشتر در این مقاله به آنها اشاره کردیم.

علائم فشار خون پایین به دلیل مشکلات عصبی

افرادی که دچار شوک عصبی می‌شوند یا در لحظه استرس زیادی به آنها وارد می‌شود، ممکن است افت شدید فشار خون را تجربه کرده و حتی ناگهان غش کنند. افزایش ضربان قلب، ضعف عمومی بدن، سست شدن دست و پا، حالت تهوع و سرگیجه از علائم فشار خون پایین به دلیل شوک عصبی است.

فشار خون بسیار پایین باعث شوک می‌شود و با این علائم همراه است: گیجی، رنگ پریدگی، تنفس سریع و نبض ضعیف و تند.

مراجعه به پزشک برای فشار خون پایین

شاید بپرسید با مشاهده علائم فشار خون پایین چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد؟ در اکثر موارد اگر فقط علائمی همچون سرگیجه خفیف، ضعف، سردرد و سرگیجه وجود دارد، نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اما اگر علائم جدی‌تری مانند مشکل در تنفس، افزایش ضربان قلب یا غش کردن مشاهده شود، بلافاصله باید با پزشک یا اورژانس تماس حاصل شود. اگر فشار خون شما به طور معمول بالاست و از قرص فشار خون استفاده می‌کنید، حتما باید این دارو را مطابق با دستور پزشک استفاده کنید. در برخی موارد مصرف این دارو در دوزهای بالا می‌تواند عامل فشار خون پایین باشد.

درمان فشار خون پایین

در یک فرد سالم، فشار خون اگر کمی پایین‌تر از سطح نرمال باشد، هیچ مشکلی را ایجاد نکرده و حتی علائمی هم ندارد. در غیر این صورت درمان فشار خون پایین به علت بروز آن و همچنین علائمی که فرد با آنها مواجه است، بستگی دارد. هنگامی که فشار خون شما پایین است، سعی کنید بنشینید یا دراز بکشید و پاهای خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید. چنانچه افت فشار خون ناشی از شوک باشد، ممکن است پزشک داروهای خاصی را یا به صورت خوراکی یا به صورت تزریقی تجویز نماید.

اگر علت فشار خون پایین مصرف برخی داروها باشد، پزشک ممکن است نوع دارو را تغییر دهد یا دوز آن را عوض کند. به فردی که فشار خون وی پایین است، معمولا توصیه می‌شود که به مقدار کافی آب و مایعات به بدن خود برساند. گاهی نیز ممکن است مقداری نمک به فرد داده شود تا فشار خون بالاتر رفته و به حد نرمال نزدیک‌تر شود.

جلوگیری از فشار خون پایین

برای اینکه با علائم فشار خون پایین مواجه نشوید، موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • به مقدار کافی از مایعات در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
  • بعد از نشستن و خوابیدن به آرامی از جای خود بلند شوید.
  • نوشیدنی‌های الکلی استفاده نکنید.
  • اگر مشکل افت فشار خون دارید، برای مدت طولانی به حالت ایستاده نباشید.
  • از جوراب واریس استفاده کنید تا خون در پاها جمع نشود.

در پایان این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز اگر هنوز پرسشی در مورد علائم فشار خون پایین، علت یا درمان آن برایتان مطرح است، حتما برای ما کامنت بگذارید. کامنت شما در اسرع وقت توسط پزشکان فعال در مجموعه ما پاسخ داده خواهند شد.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
itdddd
itdddd

سلام مممم