افسردگی زمستانی نشانه کمبود کدام ویتامین است؟

امتیاز دهید
نزدیک شدن به زمستان، به معنای کوتاه‌تر شدن روزها و کاهش میزان نور خورشید است. این تغییر فصل می‌تواند باعث بروز علائم اختلال عاطفی فصلی (SAD) یا به اصطلاح، افسردگی زمستانی شود. SAD نوعی افسردگی با علائم جدی است که می‌تواند بر عملکرد روزانه فرد تأثیر بگذارد. آیا ارتباطی بین کمبود ویتامین‌ها و افسردگی زمستانی وجود دارد؟
افسردگی زمستانی نشانه کمبود کدام ویتامین است؟
فهرست مطالب

ویتامین D

ویتامین D از مواد مغذی کلیدی برای بدن است. اما آیا این ویتامین می‌تواند به علائم افسردگی زمستانی کمک کند؟

طبق مطالعات اخیر، کمبود ویتامین D ممکن است خطر ابتلا به اختلال عاطفی فصلی را افزایش دهد. ویتامین D در مسیرهای تولید ملاتونین و فعالیت سروتونین نقش دارد. این مسئله، تولید سروتونین و ملاتونین را به قرار گرفتن در معرض نور و همچنین کمبود ویتامین D را به اختلال عاطفی فصلی مرتبط می‌کند.

سروتونین هورمونی است که نقش مهمی ‌در تنظیم خلق و خو و الگوهای خواب ایفا می‌کند. با توجه به وابستگی این هورمون به ویتامین D، جای تعجب نیست که تحقیقات ارتباطی قوی بین کمبود ویتامین D و اختلال عاطفی فصلی نشان داده‌اند.

برخی از سازمان‌های بهداشتی، ویتامین D را به عنوان یک گزینه درمانی برای افراد مبتلا به SAD توصیه می‌کنند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ویتامین D ممکن است به افرادی که در مناطقی زندگی می‌کنند که در زمستان کمتر در معرض آفتاب قرار می‌گیرند، کمک کند.

بیشتر بخوانید: موسیقی درمانی برای افسردگی

ویتامین‌های گروه B

ویتامین‌های B به عنوان تنظیم کننده بسیاری از عملکردهای سیستم ایمنی شناخته می‌شوند. علاوه بر این، این ویتامین‌ها به دلیل نقش خاص در عملکرد عصبی بدن، به عنوان ویتامین‌های “نوروتروپیک” شناخته می‌شوند و وظایف کلیدی در سیستم عصبی مرکزی و محیطی دارند. نقش مفید ویتامین‌های B در سلامت مغز و خلق و خو به خوبی ثابت شده است.

تیامین (ویتامین B1)

کمبود تیامین با اختلالات خلقی، اضطراب و علائم افسردگی همراه است.

سطوح کافی تیامین در رژیم غذایی در سنین رشد بسیار مهم است؛ زیرا کمبود آن می‌تواند منجر به اختلالات شناختی به دلیل اختلال در رشد مغز شود. در یک مطالعه مقطعی، دریافت ترکیبی ویتامین B1 و B3 با پیشرفت علائم افسردگی ارتباط منفی داشت.

ریبوفلاوین (ویتامین B2)

مطالعات مختلف به رابطه معکوس بین دریافت ریبوفلاوین و اختلالات روانی اشاره کرده‌اند. محصولات لبنی، منبع اصلی ریبوفلاوین هستند. در یک مطالعه، مصرف بیشتر ریبوفلاوین اثر محافظتی در برابر افسردگی داشته است. همچنین، یک مطالعه مقطعی بر روی جمعیت بزرگسالان نشان داد که احتمال افسردگی با دریافت مقدار بالای ریبوفلاوین کاهش می‌یابد.

نیاسین (ویتامین B3)

تغییر سنتز متابولیت‌های نیاسین می‌تواند منجر به اختلالات عصبی و روانی مختلف شود. کمبود نیاسین ممکن است منجر به کمبود انرژی مغز، اختلال عملکرد میتوکندری و افزایش استرس اکسیداتیو شود که این عوامل می‌توانند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشند. در واقع، مکمل نیاسین علائم اضطراب، تحریک پذیری و افسردگی را بهبود می‌بخشد.

افسردگی فصلی

پانتوتنیک اسید (ویتامین B5)

کمبود پانتوتنیک اسید می‌تواند منجر به خستگی و تشدید علائم افسردگی شود. تحقیقات نشان می‌دهد که بین سطوح پایین اسید پانتوتنیک در کنار کمبود سایر ویتامین‌های B، و علائم افسردگی ارتباط وجود دارد. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف بیشتر مواد مغذی از جمله اسید پانتوتنیک، با بهبود پارامترهای سلامت روان از جمله خلق و خو، افسردگی و شیدایی مرتبط است.

پیریدوکسین (ویتامین B6)

ویتامین B6 نقش مهمی ‌در تنظیم خلق و خو ایفا می‌کند و به شدت در شروع و مدیریت افسردگی نقش دارد. ویتامین B6 (پیریدوکسال فسفات، PLP) نقش مهمی ‌در سنتز انتقال دهنده‌های عصبی از جمله نورآدرنالین، سروتونین و گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) ایفا می‌کند. بنابراین بر خلق و خو و سطح اضطراب تاثیر می‌گذارد. کمبود این ویتامین می‌تواند منجر به افزایش سطح هموسیستئین شود که با تشنج، میگرن و افسردگی مرتبط است.

فولات (ویتامین B9)

کمبود فولات باعث افزایش آسیب پذیری در برابر افسردگی، تشدید علائم افسردگی و طولانی شدن دوره‌های افسردگی می‌شود. در یک متاآنالیز، محققان دریافتند که افراد مبتلا به افسردگی سطح فولات کمتری نسبت به افراد فاقد افسردگی دارند. کمبود فولات ممکن است منجر به کاهش سطح دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین شود و در نتیجه یک پتانسیل عصبی شیمیایی برای افسردگی ایجاد کند.

ویتامین B12

دریافت ناکافی این ویتامین می‌تواند منجر به علائمی ‌مانند خستگی، ضعف، یبوست، مشکلات تعادلی، مه روانی، گزگز محیطی، افسردگی و اختلالات شناختی شود. ممکن است با وجود دریافت کافی ویتامین B12، فقدان فاکتور داخلی معده منجر به کمبود این ویتامین می‌شود. کمبود ویتامین B12 در بیماران مبتلا به افسردگی شایع بوده است. زنان باردار مبتلا به کمبود ویتامین B12، بیشتر مستعد افسردگی هستند.

سخن پایانی

افسردگی زمستانی که در پزشکی به عنوان اختلال عاطفی فصلی (SAD) شناخته می‌شود، یک اختلال روانی است که در آن فرد هر سال در فصل ثابتی افسردگی را تجربه می‌کند. افسردگی زمستانی هنوز برای بسیاری از متخصصان حل‌نشده است و فرضیه‌های مختلفی در رابطه با علت آن وجود دارد. اگرچه اکثر این فرضیه‌ها بر عواملی مانند تغییرات نور، بیوشیمی ‌مغز و کمبود ویتامین D توافق دارند.

منبع:
  • nih
  • |
  • healthline
  • برچسب: ویتامین
    دسته بندی: افسردگی
    تصویر زهرا قباخلو
    زهرا قباخلو
    من فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته تغذیه و رژیم درمانی هستم و برای مجله آنلاین مثبت سبز، در حوزه سلامتی، تغذیه و زیبایی محتوای علمی و کاربردی تولید می‌کنم.
    بحث و تبادل نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *