مجله مثبت سبز

روزانه چه مقدار سلنیوم مصرف کنیم ؟

امتیاز دهید

سلنیوم یک ماده معدنی ضروری و کمیاب است و از آنجایی‌که بدن انسان خود قابلیت تولید آن را ندارد، از طریق مصرف مواد غذایی باید برای بدن تامین شود. سلنیوم با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی در تقویت سیستم ایمنی نقشی بسیار موثر دارد تا به آنجا که حتی تحقیقاتی در مورد تاثیر آن روی پیشگیری […]

مقدار مصرف روزانه سلنیوم

سلنیوم یک ماده معدنی ضروری و کمیاب است و از آنجایی‌که بدن انسان خود قابلیت تولید آن را ندارد، از طریق مصرف مواد غذایی باید برای بدن تامین شود. سلنیوم با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی در تقویت سیستم ایمنی نقشی بسیار موثر دارد تا به آنجا که حتی تحقیقاتی در مورد تاثیر آن روی پیشگیری از کرونا نیز صورت گرفته است. درمان ریزش مو، کاهش علائم آسم، حفظ سلامت قلب و عروق و کاهش خطر ابتلا به سرطان از دیگر مواردی هستند که از آنها به عنوان فواید مصرف سلنیوم یاد می‌شود. آیا می‌دانید مقدار مصرف روزانه سلنیوم چقدر است تا دچار عوارض کمبود این ماده معدنی نشوید؟

اگر کمبود سلنیم دارید، حتما باید از قرص سلنیوم استفاده کنید. برای آگاهی از قیمت سلنیوم در قالب مکمل غذایی کلیک کنید تا وارد داروخانه آنلاین مثبت سبز شوید.

سلنیوم برای چه خوب است ؟

یکی از سوالات متداول در مورد selenium این است که:” سلنیوم برای چی خوبه ؟” مهم‌ترین ویژگی که سلنیوم را در میان عناصر معدنی برجسته می‌سازد، به خاصیت آنتی اکسیدانی آن مربوط می‌شود. داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی به این معناست که این ماده معدنی می‌تواند آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد را که مخرب سلول‌ بوده و استرس اکسیداتیو به وجود می‌آورند، خنثی نماید. این ویژگی موجب می‌شود تا سلنیم این قابلیت را داشته باشد که در درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها به عنوان یک داروی کمکی مورد استفاده قرار گیرد. مهم‌ترین فواید سلنیوم به شرح زیر است:

  • ممکن است ریسک ابتلا به انواع سرطان را پایین آورد
  • سلامت قلب و عروق را بهبود می‌بخشد
  • ممکن است در پیشگیری از آلزایمر موثر باشد
  • به حفظ سلامت مو کمک می‌کند و ریزش مو را کاهش می‌دهد
  • استحکام ناخن‌ها را بهبود می‌بخشد
  • به تنظیم هورمون تیروئید در بدن کمک می‌کند

  ماده معدنی سلنیوم

تحقیقات در مورد خواص سلنیوم برای بدن کامل نیست اما احتمالا این ماده معدنی می‌تواند در مبارزه با آسم، آرتریت روماتوئید، شوره سر، درمان ناباروری و … مفید واقع شود. حال باید ببینیم که چه مقدار سلنیوم مصرف کنیم تا با کمبود این ماده مواجه نشویم؟

مقدار مصرف روزانه سلنیوم

اکثر مردم میزان توصیه شده روزانه برای ماده معدنی سلنیوم را تنها با خوردن مواد غذایی از رژیم غذایی خود دریافت می‌کنند و نیازی به مصرف مازاد آن در قالب مکمل غذایی ندارند. بالاترین دوزی که برای مصرف سلنیوم در بزرگسالان مجاز دانسته شده است، 400 میکروگرم است و مقادیر بالاتر از این مقدار می‌تواند کاملا خطرناک بوده و عوارض جانبی یا مسمومیت ایجاد نماید. برای آگاهی از مقدار مصرف روزانه سلنیوم به جدول زیر دقت کنید:

گروه سنی مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه سلنیوم
از بدو تولد تا 6 ماهگی 15 میکروگرم
7-12 ماهگی 20 میکروگرم
1-3 سال 20 میکروگرم
4-8 سال 30 میکروگرم
9-13 سال 40 میکروگرم
14-18 سال 55 میکروگرم
19-50 سال 55 میکروگرم
51 سالگی به بعد 55 میکروگرم

همان‌طور که مشاهده می‌کنید مقدار نیاز بدن به عنصر سلنیوم پس از اتمام سن 13 سالگی هر روز 55 میکروگرم عنوان شده است. ضمنا مقادیر یاد شده برای زنان و مردان کاملا یکسان است. در مورد زنان باردار و شیرده مقادیر اندکی فرق دارد.

مقدار مصرف سلنیوم در دوران بارداری و شیردهی

آیا در دوران بارداری باید از قرص سلنیوم استفاده کنیم ؟ خانم‌های باردار در هر سنی که باشند؛ یعنی از 14 تا 50 سالگی، روزانه به 60 میکروگرم سلنیوم نیاز دارند. در دوره شیردهی مقدار نیاز بیشتر شده و به روزانه 70 میکروگرم می‌رسد. سلنیوم برای بانوان باردار و شیرده باید مثل سایر افراد از طریق مصرف مواد غذایی تامین شود؛ البته ممکن است این افراد با تجویز پزشک از مولتی ویتامین‌ نیز استفاده کنند که خود می‌تواند حاوی سلنیوم نیز باشد.

  قرص سلنیوم

نکاتی در رابطه با مقدار مصرف روزانه سلنیوم

گفتیم که هر فرد بزرگسال روزانه به 55 میکروگرم سلنیوم نیاز دارد. اما این مقدار ممکن است برای برخی از افراد بیشتر باشد. مثلا اشخاصی که با علائم کمبود سلنیوم مواجه هستند، به دستور پزشک باید از مکمل سلنیوم یا قرص سلنیوم پلاس استفاده کنند. همچنین خاک هر منطقه از زمین با دیگر مناطق متفاوت است. به عنوان مثال در قسمتی از کشور چین عنصر سلنیوم به مقدار بسیار اندکی یافت می‌شود و در نتیجه افراد با کمبود سلنیوم بیشتری مواجه هستند. تحقیقات نشان داده است که برخی بیماری‌ها همچون ایدز سبب کاهش چشمگیری از عنصر سلنیوم در بدن می‌شود؛ از این رو فرد مبتلا به این بیماری ممکن است به مقدار سلنیوم بیشتری در هر روز نیاز داشته باشد. اگر با بیماری خاصی مواجه هستید یا علائم کمبود سلنیوم را در بدن خود حس می‌کنید، حتما در مورد دوز مصرفی سلنیوم با پزشک مشورت کنید.

چگونگی مصرف سلنیوم

تامین سلنیوم برای بدن از 2 طریق امکان‌پذیر است؛ یکی مصرف مواد غذایی حاوی این ماده معدنی و دیگری مصرف قرص یا کپسول حاوی سلنیوم. آجیل برزیلی، ماهی تن، ماهی ساردین، میگو، گوشت گاو، بوقلمون، گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر، اسفناج، عدس، لوبیا و غلات کامل از بهترین منابع غذایی حاوی سلنیوم به شمار می‌آیند.

اگر می‌خواهید از سلنیوم در قالب مکمل غذایی استفاده کنید، دستور مصرف اغلب روزانه 1 عدد است اما در هر صورت بهتر است در این مورد یا نظر پزشک را بخواهید یا دستور روی بسته‌بندی محصول را مطالعه کنید. بهترین زمان مصرف سلنیوم در قالب مکمل در کنار وعده‌های غذایی است.

مقدار مصرف سلنیوم برای تیروئید

مقدار مصرف روزانه سلنیوم را در سنین مختلف برای شما شرح دادیم. بر اساس برخی از مطالعات برای کمک به درمان کم‌کاری تیروئید و همچنین پیشگیری از بروز این بیماری نیز می‌توان از قرص سلنیوم استفاده کرد. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف روزانه 200 میکروگرم سلنیوم به تنظیم مقدار ترشح هورمون تیروئید کمک می‌کند. البته در این زمینه هنوز به مطالعات بیشتری نیاز است و مبتلایان به تیروئید نباید بدون مشورت با پزشک خود از سلنیوم استفاده کنند.

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس را می‌دانید؟

  مواد غذایی حاوی سلنیوم

مصرف سلنیوم برای کرونا

خاصیت آنتی اکسیدانی قوی عنصر سلنیوم موجب شده است تا در مورد تاثیر احتمالی آن در مبارزه و درمان کرونا مطالعاتی صورت گیرد. نتیجه آن بوده است که ابتلا به کوید 19 در افرادی که با کمبود سلنیوم مواجه هستند، بیش از سایرین اتفاق می‌افتد اما علت این مسئله همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و نیازمند مطالعات بیشتری است. از این رو توصیه می‌شود که هرگز به منظور جلوگیری از بروز کرونا خودسرانه مصرف مکمل سلنیوم را آغاز نکنید زیرا مصرف خودسرانه آن ممکن است عوارض جانبی پدید آورد.

عوارض جانبی کپسول سلنیوم

سلنیوم در مقادیر کمتر از 400 میکروگرم در روز اغلب عارضه خاصی به دنبال ندارد اما در صورت مصرف بیش از این مقدار احتمال مسمومیت بیشتر می‌شود و ممکن است با علائم زیر همراه باشد:

  • برافروختگی صورت
  • سبکی سر
  • عوارض گوارشی مثل اسهال و استفراغ
  • بروز خطوط سفید روی ناخن
  • ریزش مو
  • خستگی
  • بوی بد دهان
  • تحریک پذیری

کلام پایانی

در این مطلب با هدف جلوگیری از بروز کمبود سلنیوم در بدن مقدار مصرف روزانه سلنیوم را برای شما شرح دادیم. همان‌طور که متذکر شدیم اکثر افراد با مصرف مواد غذایی به طور کامل سلنیوم مورد نیاز بدن خود را تامین می‌کنند و نیازی به مصرف آن در قالب مکمل ندارند. اما اگر تغذیه سالم و متنوع نباشد، بعید نیست که کمبود سلنیوم حاصل شود و عوارض نامطلوبی برای بدن داشته باشد. در این صورت حتما از مکمل سلنیوم باید استفاده کرد.

مطالب مرتبط
دسته بندی: مکمل غذایی
بحث و تبادل نظر
guest

2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسداله کاظمی
اسداله کاظمی

ممنون از پاسخ درست و بی کم و کاست شما متخصص محترم بسیار سپاسگزارم

مهلا تهرانی
مهلا تهرانی

مرسی از اینکه به مردم اطلاعات خوب و مفید میدید