پماد درموپان (دکسپانتنول) چیست؟

2.6/5 - (8 امتیاز)
پماد درموپان یا دکسپانتنول خاصیت مرطوب کنندگی داشته و تحریکات خفیف پوستی را بهبود می بخشد. این پماد اگزما را کنترل کرده و از زبری و خشکی پوست ممانعت می کند. در موارد زخم بستر و سوختگی هم گاهی مصرف این پماد برای بیماران تجویز می شود.
پماد درموپان یا دکسپانتنول

پماد دکسپانتنول (dexpanthenol) یکی از محصولات پرکاربرد در زمینه بهداشت و درمان پوستی است که به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد خود، جایگاه ویژه‌ای در میان محصولات مراقبت از پوست دارد. این پماد که به عنوان یک ماده فعال در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست استفاده می‌شود، دارای اثرات آرامش‌ بخش و ترمیمی برای پوست است. این پماد دارای موارد مصرف گسترده از جمله مرطوب‌کننده، درمان خشکی، سوختگی، اگزما، زخم بستر، پوسته پوسته شدن و… می‌باشد. از این رو، شناخت دقیق‌تری از این محصول و کاربردهای آن می‌تواند به بهبود سلامت و زیبایی پوست و موها کمک شایانی نماید.

اشکال دارویی درموپان

داروسازی‌ها محصولات خود را در اشکال مختلفی بسته به نیاز بیماران و پزشکان و البته استانداردها تولید می‌کنند. پزشک شما باید با توجه به نوع بیماری و راه درمان، انواع اشکال دارویی سالبوتامول را برای شما تجویز می‌کند. اشکال دارویی درموپان شامل پماد، کرم موضعی، آمپول (محلول تزریق عضلانی) می‌باشد.

موارد مصرف داروی دکسپانتنول

قبل از استفاده از هر محصول حاوی پماد دکسپانتنول، به دقت دستورات استفاده را بر روی بسته‌بندی محصول مطالعه کرده و در صورت نیاز به مشورت با پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید. برخی از موارد مصرف پماد این دارو شامل مرطوب‌کننده پوست، درمان و پیشگیری از خشکی، زبری پوست، پوسته پوسته شدن، خارش و تحریک خفیف پوستی، برخی سوختگی‌ها، اگزمای خفیف، زخم بستر، ضایعات خشک، درمان خارش و… می‌باشد.

موارد مصرف پماد درموپان

  1. مرطوب‌کننده پوست
  2. درمان و پیشگیری از خشکی
  3. زبری پوست
  4. پوسته پوسته شدن
  5. اگزمای خفیف
  6. تحریک خفیف پوستی
  7. برخی سوختگی‌ها
  8. زخم بستر، ضایعات خشک و درمان خارش

  پماد درموپان 5 درصد

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی dexpanthenol

دکسپانتنول (dexpanthenol) یک مشتق الکلی از پانتوتنیک اسید (عضوی از ویتامین‌های ب کمپلکس) و موردی بسیار ضروری برای عملکرد اپیتلیوم محسوب می‌شود. دکسپانتنول توسط آنزیم به پانتوتنیک اسید تبدیل می‌شود که جزئی ضروری از کوآنزیم آ است. این مورد برای متابولیسم پروتئین‌ها در اپیتلیوم ضروری است. اثرات پماد شامل افزایش تکثیر فیبروبلاست و تسریع بازسازی پوست برای ترمیم زخم می‌باشد.

مقدار مصرف پماد درموپان

مقدار و نحوه مصرف پماد دکسپانتنول به نوع بیماری و التهاب، سن بیمار و شرایط پوست بستگی دارد. با این حال، برای درمان خشکی پوست یک لایه نازک از پماد را دو بار در روز روی پوست خشک، برای درمان التهاب پوست یک لایه نازک از پماد را دو تا چهار بار در روز روی پوست ملتهب، برای درمان سوختگی یک لایه نازک از پماد را دو تا سه بار در روز روی پوست سوخته بمالید. این موارد برای مصارف عمومی در بزرگسالان بوده و در صورت داشتن سوابق حساسیت یا مشکلات باید به پزشک مراجعه کنید.

SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف:197.000 تومان
SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت اصلی: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف: 197.000 تومان

زمان مصرف داروی دکسپانتنول

برای استفاده از پماد درموپان، ابتدا دست‌های خود را به خوبی بشویید. سپس، مقدار مناسبی از پماد را روی پوست آسیب‌دیده بمالید و به آرامی ماساژ دهید تا جذب شود. درمان پوستی ممکن است چند هفته بعد از اولین دوز اثر خود را نشان دهد، بعد از مصرف این محصول عجله نکنید و نسخه پزشک را به صورت کامل مصرف کنید. همچنین سازنده دارو مقدار و زمان مصرف را به صورت دقیق بر روی بسته بندی آن بیان کرده است. بزرگسالان در صورت مصارف ساده عمومی می‌توانند از اطلاعات دارویی محصول برای درمان استفاده کنند.

موارد احتیاط

قبل از مصرف درموپان، اگر به آن حساسیت دارید به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. بیماران در زمان مراجعه به پزشک سوابق پزشکی خود مانند حساسیت‌های پوستی، آلرژی، بیماری‌های پوستی (مانند قارچ، اگزما) و… را به وی اطلاع دهید.

پزشک با مشاهده التهاب یا بیماری پوستی شما، بهترین دارو را باتوجه به سوابق پزشکی تجویز می‌کند. همچنین مطالعه کافی در خصوص مصرف فرآورده تزریقی دکسپانتنول در زنان باردار و شیرده انجام نشده است. بنابراین توصیه می‌شود از مصرف این فرآورده در دوران بارداری و شیردهی خودداری نمایید.

  1. این پماد تنها برای مصارف خارجی (پوست) باید استفاده شود. مصرف آن در داخل گوش، بینی، چشم و دهان ممنوع است.
  2. در صورت بروز حساسيت‌ مفرط، مصرف دارو بايد قطع شود.
  3. در دوران بارداری، شیردهی نوزاد و کودکان باید با احتیاط مصرف شود.

عوارض جانبی پماد دکسپانتنول (dexpanthenol)

عوارض جانبی پماد دکسپانتنول (dexpanthenol) بسیار محدود است ولی با این حال، در برخی افراد شاهد تحریک، خارش، مور مور، کهیر یا واکنش‌های آلرژیک مانند بثورات پوستی، تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو) و… هستیم. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. اگر پزشک به شما دستور داده است که از این دارو استفاده کنید، یعنی تشخیص داده که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند، همچنین واکنش آلرژیک جدی به این دارو بسیار محدود است.

  1. خارش
  2. مور مور
  3. تحریک
  4. کهیر
  5. عکس‌العمل‌های آلرژیک

  درمان اگزما با پماد دکسپانتنول

تداخل دارویی درموپان

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. قبل از مراجعه به پزشک لیستی از داروهای گیاهی و شیمیایی مورد استفاده خود تهیه کرده و به پزشک نشان دهید. هیچ دارویی را بدون تأیید پزشک خود شروع، قطع یا تغییر ندهید. داروهای سوکسینیل کولین و بلونانسرین سبب تداخل دارویی با این محصول می‌شود.

پماد درموپان کمک زیادی به سفت شدن عضلات و افزایش فعالیت عضلات کرده که سبب اختلال در عملکرد داروهای شل کننده عضلات همچون کورار‌ها می‌شوند. به این ترتیب در صورت استفاده از اینگونه داروها باید مصرف آمپول دکسپانتنول را متوقف کنید.

مصرف دکسپانتنول (dexpanthenol) در دوران بارداری و شیردهی

پماد یا آمپول درموپان در لیست داروهای گروه C از نطر خطرات در بارداری قرار دارد. مطالعات و تحقیقات محدود منتشر شده خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها را رد نکرده است. این دسته داروها باید با تجویز و نسخه پزشک استفاده شوند. همچنین مطالعات حیوانی منتشر شده در این زمینه خطر کمی را نشان می‌دهد، ولی تجربه ثابت کرده که اثربخشی دارو روی حیوانات کمی متفاوت‌تر از انسان می‌باشد.

شرایط نگهداری پماد درموپان

داروی درموپان (dexpanthenol) باید در دمای اتاق به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. تمامی داروهای شیمیایی و گیاهی را دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری کنید. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید. از ریختن انواع داروها به داخل چاه دستشویی، خیابان و فاضلاب خودداری کنید.

کلام آخر در مورد پماد درموپان

همان طور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز گفتیم، پماد دکسپانتنول (dexpanthenol) به عنوان یک ابزار موثر در مراقبت از پوست و موها با تاثیرات ترمیمی و آرامش‌بخشی برای افرادی که به دنبال بهبود و سلامتی پوست خود هستند، توصیه می‌شود. این محصول باعث افزایش رطوبت و نرمی پوست می‌شود و به تازگی و جوانی پوست کمک می‌کند. این پماد دارای کاربردهای گسترده از جمله زبری پوست، پوسته پوسته شدن، اگزمای خفیف، تحریک خفیف پوستی، برخی سوختگی‌ها، زخم بستر، ضایعات خشک و درمان خارش و… می‌باشد. با این حال، مصرف این محصول نیاز به مشاهده و بررسی پزشک دارد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول در مورد پماد درموپان یا دکسپانتنول
بله، این محصول برای کمک به بازسازی پوست بدن دارای کاربرد است، استفاده از این محصول در قسمت‌های داخلی بدن مانند بینی، واژن، گوش و… ممنوع است.
در موارد مصرف این پماد نامی از واژن یا دیگر اعضای داخلی بدن آورده نشده است. با این حال، بسته به نوع التهاب و بیماری پزشک می‌تواند این محصول را برای واژن نیز تجویز کند. ولی در حالت کلی استفاده از آن در قسمت‌های داخلی بدن بسیار محدود است. برخی از مهم ترین موارد مصرف این پماد شامل خارش، مرطوب‌کننده پوست، درمان و پیشگیری از خشکی، زبری پوست، پوسته پوسته شدن، خارش و تحریک خفیف پوستی، برخی سوختگی‌ها، اگزمای خفیف، زخم بستر، ضایعات خشک و… می‌باشد.
بله، بسیاری از پمادهای ضدالهابی یا انتی‌بیوتیکی در درمان جوش‌های پوستی دارای کاربرد می‌باشند. پزشک با مشاهده و بررسی جوش‌های پوستی بهترین پماد، کرم یا ماسک پوستی را برای شما تجویز می‌کند.
بله، این محصول دارای موارد مصرفی گسترده در بزرگسالان و البته کودکان است. پزشک برای درمان خشکی، اگزما، سوختگی و… در کودکان یا نوزادان این پماد را تجویز می‌کند. استفاده از آن در نوزادان به دلیل پوست ضعیف و حساس بسیار حساس است. با این حال، عوارض جانبی خطرناکی از این پماد در نوزادان گزارش نشده است. به همین جهت پزشکان پوست پماد درموپان را برای کودکان بسیار مناسب می‌دانند.
بله، از مهم ترین موارد مصرف این پماد درمان سوختگی و آبرسانی به قسمت‌های مختلف پوست می‌باشد. برای استفاده در سوختگی ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا پوست شما و محل مورد نظر را مورد بررسی قرار دهد. در صورت لزوم پزشک می‌تواند در کنار این پماد یک آنتی‌بیوتیک دیگر برای جبوگیری از عفونت تجویز کند. بهترین نسخه و نحوه مصرف از پزشک قابل دریافت است.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محنا
محنا

سلام کرم دکسپانتنول۵٪ با پمادش فرق داره؟؟
تتو کارم گفت پماد بزنم ولی من اشتباهی کرمشو زدم
مشکلی نداره؟

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد
پاسخ به  محنا

همراه محترم
سلام
از لحاظ ماده موثره و اثر بخشی یکسان هستند و تنها تفاوت در میزان چرب بوده پایه محصول و سرع ت جذب ماده موثره است.
متشکرم

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد
پاسخ به  محنا

همراه محترم
سلام
تفاوت فرم کرم و پماد در میزان چربی موجود در آنهاست. پماد نسبت به کرم پربتر است.
موردی از لحاظ جایگزینی وجود ندارد.
متشکرم