عوارض قرص زینک و مصرف خودسرانه از آن

2.1/5 - (8 امتیاز)

زینک یا همان روی یکی از ضروری‌ترین عناصر معدنی برای بدن است که با وجود اینکه در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد، با این حال کمبود آن به خصوص در ایران زیاد به چشم می‌خورد. همه می‌دانیم که قرص زینک فواید بسیاری برای بدن انسان دارد اما مصرف بیش از اندازه از آن نیز […]

عوارض قرص زینک

زینک یا همان روی یکی از ضروری‌ترین عناصر معدنی برای بدن است که با وجود اینکه در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد، با این حال کمبود آن به خصوص در ایران زیاد به چشم می‌خورد. همه می‌دانیم که قرص زینک فواید بسیاری برای بدن انسان دارد اما مصرف بیش از اندازه از آن نیز ممکن است عوارض ناخوشایندی را در پی داشته باشد. از این رو بر آن شدیم تا در مورد عوارض قرص زینک مطلبی مفید برای شما بنویسیم تا برای مصرف آن آگاهانه‌تر گام بردارید.

نقش روی در بدن

بیش از 100 آنزیم و هورمون برای ترشح و فعال شدن در بدن انسان به “روی” نیاز دارند. مقدار اضافی روی در بدن ذخیره نمی‌شود بنابراین این ماده معدنی باید به عنوان بخشی از رژیم غذایی به طور منظم مورد مصرف قرار گیرد. روی در چندین واکنش بیولوژیکی مهم در بدن نقش داشته و کمبود آن را باید جدی در نظر گرفت. از جمله فواید روی در بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به ارتقاء سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.
  • در ترمیم زخم و لخته شدن خون موثر است.
  • سطح هورمون‌های تیروئیدی در خون را تنظیم می‌نماید.
  • در حفظ سلامت چشم‌ها و بینایی نقش دارد.
  • التهاب در بدن را کاهش می‌دهد.
  • ممکن است به کاهش و درمان آکنه کمک کند.

  سیستم ایمنی

قابل ذکر است که کمبود روی در بسیاری از کشورهای جهان رایج بوده و با علائمی همچون کند شدن رشد، سطح پایین انسولین، از دست دادن اشتها، ریزش مو، خشکی پوست، کند شدن روند بهبود زخم‌ها و کاهش حس چشایی و بویایی همراه است.

خرید قرص زینک

عوارض قرص زینک

فواید استفاده از زینک آنقدر زیاد است که استفاده از آن در قالب مکمل بسیار رواج دارد. همان‌طور که کمبود روی عوارض ناخوشایندی را در پی خواهد داشت، مصرف بیش از حد آن نیز شما را دچار عوارض قرص زینک خواهد کرد. استفاده از قرص زینک در دوزهای تعیین شده اغلب عوارضی را به دنبال ندارد اما در صورتی که بیش از حد از آن استفاده شود، عوارض زیر مشاهده خواهد شد:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • اسهال
  • دردهای شکمی
  • سردرد
  • کاهش عملکرد ایمنی بدن
  • کاهش سطح کلسترول خوب در بدن
  • افزایش حساسیت در بیماران تنفسی

دل درد

توجه داشته باشید که مصرف خارج از دوز زینک موجب کمبود سایر مواد مغذی در بدن می‌شود. یکی از عوارض قرص زینک در صورت مصرف بیش از حد اختلال در جذب مس و آهن در بدن است که این مسئله منجر به بروز کم‌خونی خواهد شد.

کاهش قابل توجه سطح مس در بدن حتی در افرادی که تنها به مدت 10 هفته روزانه 60 میلی گرم روی استفاده کرده‌اند نیز دیده شده است.

جلوگیری از عوارض قرص زینک

در برخی از افراد که از مکمل‌های زینک حتی به اندازه و مطابق با دستور پزشک نیز استفاده کرده‌اند، عوارضی همچون تهوع، استفراغ، اسهال و درد معده و کلیه دیده شده اما این موارد بسیار نادر است و همان‌طور که اشاره کردیم عوارض قرص زینک بیشتر در صورت مصرف نادرست و بیش از حد ایجاد می‌شوند. به منظور پیشگیری از عوارض قرص زینک و همچنین دیگر انواع مکمل‌های روی عاقلانه‌ترین و بهترین اقدام ممکن، استفاده از عنصر روی به مقدار توصیه شده است.

همچنین جهت پیشگیری از عوارض قرص زینک بهتر است آن را همراه با غذا میل کنید تا دچار درد معده و عوارضی همچون اسهال و استفراغ نشوید.

در صورت استفاده از مکمل زینک آن را هرگز همراه با مواد غذایی حاوی کلسیم و آهن میل نکنید زیرا در این صورت در جذب روی اختلال ایجاد شده و کاهش می‌یابد.

مقدار دوز پیشنهادی برای مصرف زینک

بیش از مقادیری که در این قسمت به شما عزیزان توصیه می‌شود، هرگز از مکمل زینک استفاده نکنید مگر اینکه پزشک به شما مقدار بیشتری را تجویز کرده باشد. به جدول زیر دقت کنید:

سن مقدار توصیه شده روزانه روی
از بدو تولد تا 6 ماهگی 2 میلی گرم
نوزادان 7 تا 12 ماهه 3 میلی گرم
کودکان 1 تا 3 سال 3 میلی گرم
کودکان 4 تا 8 سال 5 میلی گرم
کودکان 9 تا 13 سال 8 میلی گرم
نوجوانان 14 تا 18 سال (پسران) 11 میلی گرم
نوجوانان 14 تا 18 سال (دختران) 9 میلی گرم
مردان بالای 18 سال 11 میلی گرم
زنان بالای 18 سال 8 میلی گرم
زنان باردار در سنین نوجوانی 12 میلی گرم
زنان باردار 11 میلی گرم
زنان شیرده در سنین نوجوانی 13 میلی گرم
زنان شیرده 12 میلی گرم
بالاترین حد مجاز برای استفاده از روی در طول روز 40 میلی گرم است؛ با این وجود در صورتی که شخصی کمبود روی داشته باشد، ممکن است لازم شود تا از مقدار بیشتری زینک به صورت روزانه بهره بگیرد تا کمبود بدنش جبران شود که البته تشخیص این مسئله تنها توسط پزشک باید صورت پذیرد.

منابع غذایی حاوی روی

عوارض قرص زینک معمولا زمانی رخ می‌دهد که از ماده معدنی روی در قالب مکمل و در مقادیر زیاد استفاده شود و بسیار نادر است که فردی با مصرف منابع غذایی سرشار از روی، دچار عوارض جانبی شود. مواد غذایی که در ادامه از آنها نام می‌بریم، منابعی غنی از روی هستند که می‌توانید در رژیم غذایی خود به کار برده و از فواید آنها برخوردار شوید:

  • گوشت گاو و گوسفند
  • گوشت مرغ و بوقلمون
  • ماهی ساردین و سالمون
  • حبوباتی نظیر نخود، عدس، لوبیا سیاه و چشم بلبلی
  • تخم کدو و بادام هندی
  • لبنیات نظیر شیر، ماست و پنیر
  • تخم مرغ
  • غلات کامل همچون جو دوسر و برنج قهوه‌ای
  • سبزیجاتی نظیر قارچ، کلم پیچ، نخود فرنگی، مارچوبه و برگ چغندر

  منابع روی

اطلاعات خود را افزایش دهید: تفاوت قرص زینک پلاس و یونی زینک چیست؟

گفتار پایانی

عوارض قرص زینک بیشتر در مواردی به وجود می‌آید که از آن، خارج از دوز تعیین شده و بدون تجویز پزشک استفاده شود. تنها در صورتی به سراغ مصرف مکمل زینک بروید که واقعا با کمبود این عنصر در بدن خود مواجه باشید. کمبود روی در بدن عوارض نامطلوبی از جمله کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد. توصیه می‌شود که از منابع غذایی حاوی روی بیش از پیش استفاده کرده و اگر علائم کمبود روی داشتید، با مشورت پزشک اقدام به خوردن مکمل‌های حاوی زینک کنید. به مقداری که پزشک برای درمان کمبود روی به شما پیشنهاد می‌کند، حتما توجه کنید تا عوارض احتمالی گریبان‌گیر شما نشود.

مطالب مرتبط
دسته بندی: مکمل غذایی
بحث و تبادل نظر
guest

40 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Mahdi
Mahdi

سلام
دکتر من شنیدم که قرص های زینک به افزایش قد کمک میکنن اگر من بخوام برای افزایش قد قرص زینک بخورم از چه نوعی استفاده کنم

کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه
پاسخ به  Mahdi

سلام همراه گرامی، مصرف مکمل‌های زینک در کودکان در سنین رشد و قبل از بسته شدن صفحات رشد می‌تواند به افزایش رشد قدی کمک کند. زینک پلاس یوروویتال به شما پیشنهاد می‌شود.

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  Mahdi

با سلام
دوست عزیز بهتره از مکمل زیر استفاده شود
ساشه پدیاموند دیموند با تحریک ترشح هورمون رشد، پشتیبانی از رشد بدن و افزایش قد در دوران رشد کودکان را فراهم می‌کند. همچنین در حمایت از عضله سازی بدن و افزایش فرآیند چربی سوزی موثر عمل می‌نماید.بهتره روزانه یک ساشه میل نمایید
لطفا در صورت مصرف داروی کاهنده فشار خون حتما با پزشک مشورت کنید
https://mosbatesabz.com/product/daymond-pediamond-sachets/

مرتضی
مرتضی

سلام خسته نباشید چند وقته بدنسازی کارمیکنم خودسرانه قرص زینک گرفتم دوسش فکرکنم ۳۰ باشه احساس میکنم از زمانی که زینک مصرف میکنم کل بدنم جوش های قرمز پراکنده مخصوصا دست و سرشانه ها زده ممکنه از مصرف زینک باشه؟

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد
پاسخ به  مرتضی

همراه محترم
سلام
مصرف دوزهای بالای زینک و ویتامین های گروه بی میتواند سبب بروز آکنه و جوش در افرادی که پوستهای حساس دارند شود. البته نوع جوش و آکنه شما ممکن است به علت مشکلات کبدی و بروز کبدا چرب هم باشد. لطفا مصرف مکمل را قطع و آزمایشات کلی انجام دهید.
متشکرم

نگین
نگین

سلام مصرف همزمان مکمل فروگلوبین و مکمل لاکتوزینک باعث مصرف بیش از حد زینک میشه؟

کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه
پاسخ به  نگین

سلام همراه گرامی، مصرف این دو مکمل در کنار هم مشکلی ندارد.

ایلیا
ایلیا

سلام من قرص calcigenon میخورم که ۱۰mg زینک داره
غیز از اون زینک پلاس هم میخورم
می توانم هر دو رو مصرف کنم یا باید یکی رو انتخاب کنم؟
سپاس

کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه
پاسخ به  ایلیا

سلام همراه گرامی، مصرف روزانه زینک تا 40 میلی گرم مشکلی ندارد.

باران
باران

سلام من به تجویز پزشک قرص یونی بن مصرف میکنم
برای موهام قرص هرویت از داروخانه گرفتم هر دو زینک دارن میتونم یکروز در میون مصرفشون کنم تاثیر هرویت کم نمیشه؟

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  باران

سلام دوست عزیز
پیشنهاد میکنم از هر دو مکمل به صورت دوره ای استفاده کنید .