کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود؟

3.6/5 - (5 امتیاز)

احساس مداوم خشکی در دهان بسیار آزاردهنده است. آیا تاکنون این حس را تجربه کرده‌اید؟ وقتی از خشکی دهان رنج می‌برید، پشت سر هم مجبورید یا آب بخورید یا اینکه با بزاق خود سطح بیرونی دهان یعنی لب را خیس کنید. نکته جالبی که در این مطلب از مجله آنلاین مثبت سبز قصد داریم آن […]

کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود

احساس مداوم خشکی در دهان بسیار آزاردهنده است. آیا تاکنون این حس را تجربه کرده‌اید؟ وقتی از خشکی دهان رنج می‌برید، پشت سر هم مجبورید یا آب بخورید یا اینکه با بزاق خود سطح بیرونی دهان یعنی لب را خیس کنید. نکته جالبی که در این مطلب از مجله آنلاین مثبت سبز قصد داریم آن را با شما در میان بگذاریم، این است که در بسیاری از موارد کمبود ویتامین عامل ایجاد خشکی دهان است. برای اینکه بدانید کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می ‌شود و اصلی‌ ترین دلایل خشکی دهان چیست، با ما همراه باشید.

خشکی دهان چیست؟

خشکی دهان زمانی اتفاق می‌افتد که در غدد بزاق اختلالی وجود داشته باشد؛ به این معنا که بزاق در دهان به مقدار کافی ترشح نشود یا اینکه بزاق ترشح شده کیفیت لازم را نداشته باشد. اصلا تصور نکنید که از کنار این مسئله به راحتی می‌توان رد شد. بزاق عامل اصلی سلامت دهان بوده و در جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها نقش دارد. خشکی دهان و کمبود ویتامین رشد باکتری‌ها در دهان را افزایش داده و در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان‌ها و بیماری‌های دهان افزایش می‌یابد. اما کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می ‌شود؟

  خشکی دهان

کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود؟

در ادامه به ویتامین‌ها و مواد معدنی اشاره می‌کنیم که در خشکی دهان نقش دارند:

  • ویتامین آ
  • ویتامین دی
  • ویتامین‌های ب
  • آهن و زینک (مواد معدنی)

اصلی ترین دلایل خشکی دهان؛ کمبود ویتامین A

تحقیقات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین A می‌تواند باعث خشکی دهان و مشکلات و بیماری‌های ناشی از آن شود. FDA به اکثر افراد توصیه می‌کند که روزانه 5000 IU ویتامین آ مصرف نمایند. این ویتامین به عملکرد صحیح غدد بزاق کمک کرده و در حفظ سلامت مینای دندان موثر است. منابع غنی از ویتامین A عبارتند از: محصولات لبنی، تخم مرغ، غلات غنی شده، میوه‌هایی همچون طالبی و کدو تنبل و سبزجاتی همچون اسفناج، کلم بروکلی، هویج و سیب زمینی شیرین.

 این ویتامین محلول در چربی بوده و دقت کنید که بیش از مقدار توصیه شده از آن استفاده نکنید. اگر کمبود ویتامین آ دارید، با خرید قرص ویتامین A به رفع این مشکل می‌توانید کمک کنید.

کمبود ویتامین D؛ علت خشکی دهان

کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود؟ هنگامی که سطح ویتامین دی در بدن به اندازه کافی نباشد، سلامت دهان و دندان به خطر می‌افتد و خشکی دهان یکی از علائم کمبود این ویتامین می‌تواند باشد. خونریزی لثه و پوسیدگی دندان از دیگر علائم کمبود ویتامین D است. کاهش سطح ویتامین دی در بدن در تضعیف سیستم ایمنی نیز نقش داشته و از این طریق هم ممکن است باعث افزایش مشکلات دهان و دندان شود.

ویتامین د3 که محلول در چربی است، با قرار گرفتن در معرض نور خورشید در بدن انسان ساخته می‌شود. همچنین با مصرف ماهی‌های چرب مقادیر قابل توجهی از این ویتامین را می‌توانید برای بدن خود تامین نمایید. در مواردی که سطح ویتامین دی بدن خیلی پایین است، جهت جبران این کمبود باید از قرص ویتامین دی استفاده شود.

  منابع ویتامین دی

کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود؟ ویتامین های گروه B

علائم خشکی دهان ممکن است به دنبال کمبود ویتامین‌های گروه B در بدن رخ دهد. کمبود ویتامین‌های B2 و B3 می‌تواند باعث تورم دهان شده و کمبود ویتامین B6 زخم و سوزش زبان را به دنبال داشته باشد. به طور کلی سفیدی زبان و التهاب به کمبود ویتامین‌های ب می‌تواند مرتبط باشد. ویتامین‌های B همگی محلول در آب هستند و مازاد آنها اغلب به راحتی از بدن دفع می‌شود.

ویتامین‌های گروه ب را به وفور در این خوراکی‌ها می‌توانید بیابید: ماهی سالمون، سبزیجات برگ سبز، تخم مرغ، شیر، گوشت گاو، حبوبات و گوشت مرغ. در صورت لزوم به منظور جبران کمبود ویتامین‌های B می‌توانید برای خرید قرص ب کمپلکس نیز اقدام نمایید.

کمبود آهن و خشکی دهان

در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود می‌توانیم در کنار ویتامین‌هایی که از آنها نام بردیم، به ماده معدنی آهن نیز اشاره کنیم. مهم‌ترین مشکلی که کمبود آهن می‌تواند در بدن انسان ایجاد کند، کم خونی است. اما خشکی دهان و قرمزی و سوزش زبان هم می‌تواند از علائم کمبود آهن در بدن باشد. افراد باید روزانه 18 میلی‌گرم آهن را از طریق مواد غذایی به بدن خود برسانند. مواد غذایی سرشار از آهن عبارتند از:

  • انواع گوشت
  • حبوبات
  • غذاهای دریایی
  • غلات کامل
  • سبزیجات برگ سبز تیره

اگر کم خونی شدید دارید، حتما زیر نظر پزشک باید برای خرید قرص آهن یا مکمل کم خونی اقدام کنید.

کمبود زینک؛ از اصلی ترین دلایل خشکی دهان

ماده معدنی زینک (روی) مانند ویتامین‌هایی که از آنها نام بردیم موجب اختلال در غدد بزاق نمی‌شود اما می‌تواند روی میزان بزاق تولید شده در دهان تاثیر گذاشته و در خشکی دهان نقش داشته باشد. پس وقتی می‌پرسید کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می‌ شود، پس حتما باید اشاره‌ای هم به زینک داشته باشیم. کمبود روی احتمال بروز عفونت‌های دهانی را هم افزایش می‌دهد. غنی‌ترین مواد غذایی حاوی زینک عبارتند از:

  • غلات غنی شده با روی
  • محصولات لبنی
  • انواع گوشت
  • حبوبات
  • غذاهای دریایی
  • آجیل و غلات کامل

برای درمان و جلوگیری از کمبود زینک می‌توانید از قرص زینک هم استفاده نمایید. قیمت زینک مناسب است و به راحتی می‌توانید آن را تهیه کنید.

کمبود پروتئین علت خشکی دهان

برایتان شرح دادیم که کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود اما لازم است در مورد کمبود پروتئین و تاثیر آن در خشکی دهان هم صحبت کنیم. کمبود پروتئین در بدن غدد بزاق را دچار اختلال کرده و می‌تواند خشکی دهان را به دنبال داشته باشد. بسته به فعالیت بدنی و نیاز بدن، افراد باید در طی روز بین 50 تا 175 گرم پروتئین مورد استفاده قرار دهند. مواد غذایی سرشار از پروتئین عبارتند از: انواع گوشت، تخم مرغ، غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو، حبوبات، آجیل و  توفو.

دقت داشته باشید که افراد ورزشکار بیش از افراد عادی در رژیم غذایی خود به پروتئین‌ها نیاز دارند. بنابراین شاید بهتر باشد با مشورت مربی خود برای خرید پروتئین وی یا دیگر مکمل‌های پروتئینی مثل کازئین اقدام نمایند.

  منابع پروتئین

ارتباط خشکی دهان و کمبود سدیم و پتاسیم

سدیم و پتاسیم به حفظ تعادل مایعات بدن کمک می‌کنند اما کمبود آنها در افراد سالم که بیماری خاصی ندارند، نادر است. کمبود سدیم و پتاسیم بیشتر در افرادی دیده می‌شود که به بیماری‌های کلیوی یا بیماری التهابی روده مبتلا هستند یا داروهای مدر مصرف می‌کنند. کمبود این دو ماده معدنی می‌تواند سردرد، خستگی، گرفتگی عضلات، اختلال در تنفس و یبوست را به دنبال داشته باشد اما باعث خشکی دهان یا خشکی زبان نمی‌شود.

پس در این مقاله در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود ، نمی‌توانیم به سدیم و پتاسیم اشاره کنیم. زمانی که به مقدار زیاد از نمک استفاده کنید، احتمالا احساس خشکی دهان خواهید کرد. اما این موضوع ارتباطی به کمبود ویتامین ندارد و نگران کننده نیست.

دیگر عوامل موثر در خشکی دهان

اصلی ترین دلایل خشکی دهان شامل دو مورد است:

  • مصرف برخی داروها مثل: داروهای قلب و عروق، آنتی هیستامین‌ها، داروهای ضد افسردگی و ضد احتقان‌ها.
  • ابتلا به برخی بیماری‌ها و روش‌های درمان آنها مثل: سرطان و به دنبال آن انجام شیمی درمانی و پرتو درمانی و اختلالات خود ایمن.
نکته: سیگار تولید بزاق را کاهش می‌دهد و الکل باعث کم آبی بدن شما می‌شود. بنابراین هر دو می‌توانند در خشکی دهان موثر باشند.

درمان خشکی دهان ناشی از کمبود ویتامین

کمبود کدام ویتامین باعث خشکی دهان می شود؟ همه ویتامین‌های موثر در خشکی دهان و اصلی ترین دلایل خشکی دهان را در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز معرفی کردیم. اگر خشکی دهان شما ناشی از کمبود ویتامین‌ها است، با خرید مکمل‌های ویتامین می‌توانید به رفع این مشکل کمک کنید. اگر به دنبال خرید بهترین مولتی ویتامین و قرص‌های ویتامین هستید، می‌توانید از داروخانه آنلاین مثبت سبز اقدام کنید. همچنین اگر پرسشی دارید، حتما برای ما کامنت بگذارید.

مطالب مرتبط
دسته بندی: مکمل غذایی
بحث و تبادل نظر
guest

4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پیچک
پیچک

بسیا ر مفید وخوب

پیچک
پیچک

بسیا رعالی

مائده
مائده

عالی بود کامل و جامع

ناشناس
ناشناس

همه ویتامینا رو که گفتین????

temsah
temsah
پاسخ به  ناشناس

خوب هرکسی یه ویتامینی رو داره بدنش یه ویتامینی رو نداره، باید بدونه که اگر هرکدومو نداشته باشه امکانش هست مشکل براش پیش بیاد
مثلا من ویتامین B کمه ولی C معمولیه و دهنم خشک میشه

محمود تقوی
محمود تقوی

احترامآ . مفید بود . متشکر.