نقش سلنیوم در بیماری کرونا

امتیاز دهید

برای پیشگیری و درمان کرونا تاکنون راه‌های زیادی مطرح شده است که متاسفانه هیچ‌یک از آنها نمی‌توانند قطعی بوده و از لحاظ علم پزشکی مهر تائید داشته باشند. اما از طرف دیگر نمی‌توان نقش تغذیه و سبک سالم زندگی را در جلوگیری از بروز بیماری‌ها نادیده گرفت. سلنیوم یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن […]

نقش سلنیوم در بیماری کرونا

برای پیشگیری و درمان کرونا تاکنون راه‌های زیادی مطرح شده است که متاسفانه هیچ‌یک از آنها نمی‌توانند قطعی بوده و از لحاظ علم پزشکی مهر تائید داشته باشند. اما از طرف دیگر نمی‌توان نقش تغذیه و سبک سالم زندگی را در جلوگیری از بروز بیماری‌ها نادیده گرفت. سلنیوم یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن است که شاید کمتر به آن توجه شده باشد. آیا این ماده مغذی می‌تواند در پیشگیری و درمان کرونا موثر عمل کند؟ نقش سلنیوم در بیماری کرونا چیست؟ آیا خرید قرص سلنیوم و مصرف آن می‌تواند کمک کند تا بهبود بیماری کرونا زودتر صورت گیرد؟

سلنیوم چیست ؟

بسیاری از افراد ممکن است حتی نام سلنیوم به گوششان نخورده باشد و از این ماده مغذی فوق‌العاده بی‌نظیر غافل باشند. مقدار سلنیومی که هر روز هر یک از ما نیاز داریم بسیار اندک است اما همین مقدار ناچیز در بسیاری از عملکردهای ضروری بدن از جمله متابولیسم و عملکرد تیروئید نقش دارد. Selenium یک آنتی اکسیدان قوی است که با استرس اکسیداتیو مبارزه کرده و در برابر بیماری‌های مزمن از بدن محافظت می‌کند. سطوح بالای سلنیوم در خون حتی ممکن است در برابر برخی از انواع سرطان از بدن محافظت به عمل آورد.

سلنیوم با کنترل استرس اکسیداتیو خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش داده و در بهبود حافظه نیز موثر است. برای تولید هورمون تیروئید همه ما به مقادیر مناسبی از سلنیوم نیاز داریم. بر اساس برخی از تحقیقات سلنیوم ممکن است برای افراد مبتلا به آسم مفید باشد زیرا التهاب را در بدن کاهش می‌دهد. به این نکته بسیار مهم نیز باید توجه داشته باشید که شاید از جمله مهم‌ترین فواید سلنیوم بتوان تقویت سیستم ایمنی را نام برد.

  سلنیوم چیست

تحقیقات در مورد نقش سلنیوم در بیماری کرونا

Covid-19 بیماری است که نخستین بار در نوامبر 2019 در کشور چین دیده شد و بعد در سراسر جهان گسترش یافت. در سال 2021 محققان چینی متوجه شدند که میزان ابتلا به کووید-19 در برخی از استان‌های این کشور بالاتر از دیگر استان‌ها بوده است و از طرف دیگر در بعضی از استان‌ها نیز آمار ابتلا کمتر از حد انتظار پیش رفته است. نکته‌ای که توجه محققان را به خود جلب کرد این بود که خاک این نواحی از لحاظ غنی بودن از عنصر سلنیوم با یکدیگر متفاوت بود. به بیان ساده‌تر در نواحی که غلظت سلنیوم در خاک زیاد بود، مردم کمتر به کرونا مبتلا شده بودند و در استان‌هایی که غلظت سلنیوم در خاک کم بود، افراد بیشتری درگیر Covid-19 شده بودند.

نتیجه این تحقیقات آن بود که کارشناسان متوجه شدند که سلنیوم برای پاسخ سیستم ایمنی فرد به ویروس کووید-19 مهم است. در این زمینه تحقیقات دیگری نیز در کشورهای دیگر صورت گرفت. محققان آلمانی متوجه شدند که سطوح پایین سلنیوم در بدن با افزایش مرگ و میر ناشی از کرونا ارتباط مستقیم دارد. احتمالا سلنیوم برای پیشگیری از بسیاری دیگر از بیماری‌های ویروسی نیز می‌تواند موثر باشد. بر این اساس می‌توان گفت که اگر فردی با کمبود سلنیوم مواجه باشد، با مصرف قرص سلنیوم و جبران این کمبود ممکن است بتواند گامی موثر در جلوگیری از کرونا بر دارد. با این حال باید در مصرف مکمل سلنیوم دقت کنید زیرا افزایش بیش از حد این ماده معدنی در بدن ممکن است حتی آسیب‌های مغزی را در پی داشته باشد و شما را دچار عوارض قرص سلنیوم کند.

علت تاثیر سلنیوم در کووید-19

با توجه به مطالب درج شده در بالا ممکن است بپرسید که نقش سلنیوم در بیماری کرونا به چه علت است و چرا ممکن است سلنیوم در جلوگیری و درمان کرونا موثر باشد؟ همان‌طور که پیشتر اشاره کردیم، سلنیوم دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. یعنی چی؟ یعنی توانایی این را دارد که با رادیکال‌های آزاد که تخریب‌کننده سلول‌های بدن هستند، مبارزه کرده و آسیب ناشی از آنها را خنثی نماید. این امر سبب می‌شود تا سیستم ایمنی بدن ارتقاء یابد و قدرت بدن برای مبارزه با عوامل بیماری‌زا افزایش یابد. البته هنوز تحقیقات بیشتری نیاز است تا بتوان مشخص کرد که دقیقا به چه علت این احتمال وجود دارد که سلنیوم در پیشگیری از کرونا موثر واقع شود.

  سلنیوم و کرونا

در حال حاضر به طور دقیق مشخص نیست که آیا استفاده از مکمل سلنیوم می‌تواند در پیشگیری یا درمان بیماری کرونا نقش داشته باشد یا خیر. اما این گمان می‌رود که کمبود سلنیوم ریسک ابتلا به Covid-19 را افزایش دهد. بنابراین حتما منابع غذایی سلنیوم را در رژیم غذایی خود افزایش دهید و مطمئن باشید که با کمبود این ماده مغذی مواجه نیستید.

غنی ترین مواد غذایی حاوی سلنیوم

خوشبختانه بسیاری از مواد غذایی از لحاظ داشتن سلنیوم غنی هستند. برخی از آنها عبارتند از:

  • آجیل برزیلی
  • صدف
  • لوزی‌ماهی یا هلیبوت
  • ماهی تن
  • تخم مرغ
  • ماهی ساردین
  • تخمه آفتاب‌گردان
  • سینه مرغ
  • قارچ شیتاکه

خوشبختانه سلنیوم هم در غذاهای گیاهی یافت می‌شود و هم غذاهای حیوانی اما مقدار سلنیوم در غذاهای گیاهی به میزان سلنیوم خاکی که گیاه در آن رشد کرده است، بستگی دارد. بنابراین چگونگی پرورش گیاه در سطح سلنیوم موجود در آنها بسیار موثر است. در برخی از مناطق تنها 1 عدد بادام برزیلی 288% از نیاز روزانه بدن به سلنیوم را تامین می‌کند؛ در حالی‌که در بعضی دیگر از مناطق جهان 1 عدد بادام برزیلی شاید تنها 11% از نیاز روزانه به سلنیوم را تامین نماید؛ بنابراین خاک منطقه بسیار مهم است.

  مواد غذایی حاوی کرونا

مقدار نیاز روزانه بدن به سلنیوم

افراد بزرگسال چه خانم و چه آقا پس از سن 19 سالگی روزانه در رژیم غذایی خود به 55 میکروگرم سلنیوم نیاز دارند. البته نوجوانان 14 تا 18 سال نیز روزانه همین مقدار سلنیوم را باید مصرف کنند. مقدار نیاز روزانه به سلنیوم در کودکان 1 تا 3 سال: 20 میکروگرم، 4 تا 8 سال: 30 میکروگرم و 9 تا 13 سال: 40 میکروگرم است.

بزرگسالان روزانه حداکثر می‌توانند تا 400 میکروگرم سلنیوم را از رژیم غذایی یا مکمل‌های غذایی دریافت کنند. توجه کنید که مقادیر بیش از این دوز احتمال عوارض سلنیوم را بیشتر می‌کند. این عوارض ممکن است شامل: سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، ریزش مو، برافروختگی صورت، درد عضلانی یا لرز شود.

حالا که در مورد نقش سلنیوم در بیماری برایتان توضیح دادیم، اگر قصد استفاده از مکمل سلنیوم را دارید، بهتر است مقاله: بهترین زمان مصرف سلنیوم چه زمانی است ؟ را حتما مطالعه کنید.

بهترین قرص سلنیوم خارجی و ایرانی

اگر به دنبال قرص سلنیوم خارجی هستید، می‌توانید یکی از موارد زیر را انتخاب کنید:

و اگر می‌خواهید از قرص سلنیوم ایرانی استفاده کنید، موارد زیر گزینه‌های مطلوبی هستند:

کلام آخر

همان‌طور که توضیح دادیم نقش سلنیوم در بیماری کرونا توسط محققان در حال بررسی است. در حال حاضر تحقیقات نشان داده‌اند که سطوح مناسب سلنیوم در بدن ممکن است بتواند در پیشگیری از ابتلا به کرونا نقش داشته و حتی مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا را کاهش دهد. با این تفاسیر عاقلانه‌ترین کار ممکن این است که اگر کمبود سلنیوم در بدن داریم، آن را با مصرف مواد غذایی حاوی سلنیوم یا خوردن کپسول سلنیوم جبران نماییم.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
غ
غ

سلنیوم با ویتامین دی تداخل داره؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  غ

سلام کاربر عزیز
خیر تداخلی ندارد.

مهدی
مهدی

زینک پلاس بهتره برای سیستم ایمنی یا سلن پلاس؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  مهدی

سلام کاربر عزیز
هر دو مناسب هستند.