رابطه بین مولتی ویتامین مینرال با فشار خون چیست؟

5/5 - (1 امتیاز)

فشار خون بالا که از آن به عنوان بیماری خاموش نیز یاد می‌شود یکی از بیماری‌های شایع در اکثر کشورها است. این بیماری مهم‌ترین عامل از کار افتادگی، مرگ‌ زودرس و تهدیدی برای سلامت قلب است که منجر به بروز سکته و بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود. در کشور ما پس از تصادفات، بیماری‌های قلبی عروقی […]

آیا مولتی ویتامین مینرال فشار خون را بالا می ‌برد؟

فشار خون بالا که از آن به عنوان بیماری خاموش نیز یاد می‌شود یکی از بیماری‌های شایع در اکثر کشورها است. این بیماری مهم‌ترین عامل از کار افتادگی، مرگ‌ زودرس و تهدیدی برای سلامت قلب است که منجر به بروز سکته و بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود. در کشور ما پس از تصادفات، بیماری‌های قلبی عروقی دومین عامل مرگ و میر در کشور محسوب می‌شود. داشتن سابقه فامیلی، چاقی، فشارهای عصبی، افزایش چربی خون، بیماری دیابت، استعمال دخانیات، نداشتن فعالیت بدنی کافی و مصرف زیاد نمک از مهمترین عوامل موثر در ابتلا به فشار خون بالا هستند. اما در این میان مصرف بیش از حد و خودسرانه برخی از داروها ریسک ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. در ادامه با این مقاله از داروخانه آنلاین مثبت سبز با ما همراه باشید تا متوجه شویم رابطه بین مولتی ویتامین مینرال با فشار خون چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانیم

مولتی ویتامین مینرال چیست؟

ویتامین‌ها و املاح معدنی (مینرال) موادی هستند که انسان برای رشد و عملکرد طبیعی بدن خود به آنها نیاز دارد. در واقع نها

مولتی ویتامین مینرال حاوی انواع ویتامین‌ها و املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن است. برخی از این ویتامین‌ها و املاح، واکنش‌های شیمیایی مهم و حیاتی بدن را تسهیل کرده و برخی دیگر نقش مهمی در ساختار بدن دارند. مولتی ویتامین مینرال جزو مکمل‌های دارویی است. ویتامین‌ها و املاح معدنی در مواد غذایی وجود دارند و هر فردی با داشتن یک رژیم غذایی سالم می‌تواند آنها را بدست بیاورد؛ اما اگر به هر دلیلی فرد از برنامه غذایی مناسبی برخوردار نباشد، به عنوان مثال دچار سوء جذب از طریق دستگاه گوارش باشد و ویتامین‌ها و مواد معدنی را از طریق رژیم غذایی دریافت نکند حتما باید از مکمل‌های دارویی مانند مولتی ویتامین مینرال استفاده کند.

موارد مصرف مولتی ویتامین مینرال

پیش از آنکه رابطه بین مولتی ویتامین مینرال با فشار خون راب ررسی کنیم باید ذکر کنیم که این مکمل دارویی برای تامین املاح و ویتامین‌های مورد نیاز بدن، ارتقا سلامت پوست و جلوگیری از چین و چروک آن، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت و افزایش رشد ناخن، درمان کم خونی، افزایش قد و وزن کودکان، پیشگیری از ریزش مو، افزایش رشد مو، درمان کم اشتهایی و به‌طور کلی ارتقا سلامت بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با این حال متخصصان معتقدند که اگر مردم از رژیم غذایی مناسبی که شامل تمام گروه‌های مواد غذایی است برخوردار نباشند و بعد انتظار داشته باشند که با مصرف این مکمل‌های دارویی مواد مورد نیاز بدنشان را تامین کنند در واقع خودشان را گول می‌زنند و به‌تدریج ناچار هستند که تاوان این کار خود را بپردازند چون هیچ چیزی جای تغذیه سالم را نمی‌گیرد.

باید توجه داشته باشید که هرگز نباید مولتی ویتامین مینرال را به‌طور خودسرانه مصرف کنید و اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید حتما قبل از استفاده باید با پزشک خود مشورت کنید. دارو را باید طبق میزان تجویز شده مصرف کرد و هرگز نباید بیش از دوز توصیه شده از دارو استفاده کرد. بنابراین اگر در مورد هر یک از اجزاء تشکیل دهنده مولتی ویتامین مینرال سوالی دارید حتما با پزشک و یا دکتر داروساز مشورت کنید.

آیا مولتی ویتامین مینرال فشار خون را بالا می ‌برد؟

چه افرادی باید مولتی ویتامین مینرال را با احتیاط مصرف کنند؟

افرادی که به شیر، بادام زمینی، تخم مرغ و سویا حساسیت دارند حتما باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند. همچنین اگر فردی دچار بیماری خاص و یا دچار حساسیت‌های دارویی است باید حتما تحت نظر پزشک از این مکمل دارویی استفاده کند. همانطوری ‌که پیش از این نیز اشاره شد در مصرف مولتی ویتامین مینرال باید احتیاط کرد و هرگز نباید خودسرانه مصرف شود زیرا مصرف زیاد برخی از عناصر موجود در آن (مانند آهن) می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

میزان آهن موجود در برخی از انواع مولتی ویتامین مینرال بالا است. باید توجه داشت که نیاز بدن به عناصر و املاح معدنی میزان مشخصی دارد و هم کمبود و هم مصرف زیاد می‌تواند آسیب‌های جدی به بدن وارد کند. مصرف آهن اضافی و تجمع آن در بدن می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون و برخی از سرطان‌ها را افزایش دهد.

عوارض مصرف زیاد مکمل دارویی مولتی ویتامین مینرال

یکی از عوارض خودسرانه مصرف این دسته از مکمل‌های دارویی، احساس ناراحتی در معده است که گاهی به دلیل زمان نامناسب مصرف دارو و یا مصرف همزمان مکمل با داروهای دیگر ممکن است رخ دهد. همچنین این حالت ممکن است زمانی ایجاد شود که مکمل را با غذای خاصی میل می‌کنید. از دیگر عوارض مصرف زیاد این دارو می‌توان به حس سوزن سوزن شدن لب‌ها، زبان و پوست، احساس خارش در پوست، لکه‌های قرمز روی پوست و سردرد اشاره کرد.

علاوه بر موارد ذکر شده، عوارض جدی‌تری نیز ممکن است در اثر مصرف دوزهای بالای مولتی ویتامین خصوصا ویتامین‎‌های محلول در چربی اتفاق بیفتد. ویتامین‌های A، D، E، K ویتامین‌های محلول در چربی هستند. میزان اضافی ویتامین‌های محلول در چربی در بدن، ذخیره شده و ایجاد عوارض می‌کند. از مهمترین عوارضی که به دلیل مصرف دوزهای بالای ویتامین‌های محلول در چربی ممکن است اتفاق بیفتد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • علائم شوک آنافیلاکسی، این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که مکمل دارویی را برای اولین بار است که مصرف می‌کنید. با بروز این حالت باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
  • علائم گیجی، این علامت نباید نادیده گرفته شود. این علامت ممکن است به دلیل دوز بالای مکمل دارویی و یا زمان نامناسب مصرف آن باشد.
  • علائم شدید و یا حتی مرگبار مانند فلج، حمله قلبی و نارسایی کلیه؛ البته این علائم نادر هستند.

چه نکاتی را باید هنگام خرید مولتی ویتامین مینرال در نظر داشت؟

موقع خرید مولتی ویتامین مینرال موارد زیر را مد نظر قرار دهید.

  • از مکمل‌های دارویی استفاده کنید که توسط شرکت‌های معتبر و مطمئن تولید شده‌اند و دارای برچسب اصالت هستند. به این ترتیب مطمئن خواهید شد که مکمل دارویی، واقعا حاوی ترکیباتی است که روی برچسب چاپ شده است.
  • دارو را با توجه به سن، جنسیت و شرایط جسمی خود انتخاب کرده و در صورتی که داروی خاصی مصرف می‌کنید و همچنین اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید جهت جلوگیری از تداخلات دارویی حتما با پزشک‌تان مشورت کنید.
  • اگر داروی مکمل، تاریخ انقضا ندارد از خرید آن خودداری کنید. زیرا مولتی ویتامینی تازه خواص خود را بهتر حفظ می‌کند.
  • مولتی ویتامین مینرال ارگانیک که عاری از مواد شیمیایی مصنوعی، آفت‌کش‌ها، هورمون‌های رشد و آنتی بیوتیک‌ها است نسبت به انواع دیگر این مکمل دارویی ارجحیت دارد.
  • بهتر است از مکمل‌‌هایی استفاده کرد که عاری از مواد مضری مانند قند، نشاسته، گلوتن، رنگ‌ها و طعم‌دهنده‌های مصنوعی هستند.
  • اگر گیاهخوار هستید در خرید مکمل دارویی مورد نظر خود دقت کنید زیرا بسیاری از محصولات حاوی روغن‌های ماهی یا موادی بدست آمده از گوشت یا مرغ هستند.
  • به عددی که باید روی برچسب دارو درج شده و نشان دهنده تعداد قرص یا کپسولی است که باید خورده شود دقت کنید.

فشار خون چیست؟

فشار خون طبیعی انسان در حال استراحت معمولا در محدوده 100 تا 140 میلی‌متر جیوه (فشار سیستولیک) و 60 تا 90 میلی‌متر جیوه (فشار دیاستولیک) قرار دارد. به طور معمول اگر فشار خون به صورت پایدار بالاتر از 140 سیستول و 90 دیاستول باشد بیماری محسوب می‌شود. فشار خون بالا به معنای افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگ‌های خونی است. فشار خون به‌طور طبیعی بر اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است به هنگام استراحت نیز فشار خونی بالاتر از حد نرمال دارد. پرفشاری خون در اکثر موارد علامتی ندارد و به همین دلیل بسیاری از مردم برای سال‌ها به فشار خون بالا مبتلا هستند بدون اینکه از ابتلای خود آگاه باشند.

آیا مولتی ویتامین مینرال فشار خون را بالا می ‌برد؟

آیا رابطه بین مولتی ویتامین مینرال با فشار خون چیست؟

اگر فشار خون بالا درمان نشود به سرخرگ‌ها و اندام‌های حیاتی بدن آسیب می‌رساند؛ به همین دلیل است که از این بیماری به عنوان قاتل خاموش یاد می‌شود. پزشکان توصیه می‌کنند که باید با رعایت رژیم غذایی صحیح از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد. عوامل تغذیه‌ای موثر در افزایش فشار خون عبارتند از: مصرف زیاد نمک، مصرف کم پتاسیم، مصرف کم کلسیم، مصرف زیاد نوشابه‌های گازدار و مصرف غذاهای فرآوری شده مانند فست فودها. علاوه بر مواردی که ذکر شد، مصرف خودسرانه برخی از داروها خصوصا داروهای حاوی سدیم نیز موجب بالا رفتن فشار خون می‌شود.

طبق تحقیقات صورت گرفته در مورد رابطه بین مولتی ویتامین مینرال با فشار خون بالا مشخص شد که ارتباط معناداری بین استفاده از این مکمل دارویی و فشار خون بالا وجود نداشته و حتی در برخی از موارد، مکمل‌های دارویی حاوی پتاسیم و منیزیم برای جبران کمبود این مواد معدنی در بدن فرد مبتلا به فشار خون بالا توسط پزشک تجویز می‌شود. وجود میزان طبیعی پتاسیم و منیزیم در بدن برای عملکرد طبیعی عضلات از جمله انبساط رگ‌های خونی بسیار مهم است و فشار خون را کاهش می‌دهد. از آنجایی‌که داروهایی که برای کاهش فشار خون تجویز می‌شوند عمدتا مدر هستند موجب دفع مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم از طریق ادرار می‌شوند.

بنابراین میزان این دو ماده معدنی در بدن کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل است که بیماران مبتلا به فشار خون بالا ممکن است به تشخیص پزشک خود از مکمل‌های حاوی مینرال استفاده کنند.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سرابی
سرابی

چند بار مولتی ویتامین های مختلف خوردم و سردرد گرفتم. آیا ربطی داره به سردرد؟