ترمیم جای بخیه با ساده ترین و کاربردی ترین روش

3/5 - (4 امتیاز)
بعد از عمل‌های جراحی، بر جای ماندن جای زخم یا بخیه یکی از دغدغه‌های اکثر افراد است. برای کمک به ترمیم جای بخیه نقش تغذیه را باید جدی بگیرید. همچنین استفاده از کرم ترمیم کننده حتما توصیه می‌شود….
ترمیم جای بخیه

وقتی عمل جراحی صورت می‌گیرد، پزشک برای بستن زخم‌های پوستی یا سایر بافت‌ها از بخیه استفاده می‌کند. انواع مختلفی از مواد وجود دارند که برای بخیه می‌توان از آنها بهره گرفت. پزشک با توجه به نوع زخم، نوع بخیه را تعیین می‌کند. اما مشکل اینجاست که در بسیاری از موارد، افراد از جای بخیه خود اظهار نارضایتی کرده و به هر دری می‌زنند تا موفق شوند آن را محو کنند. بهترین راهکار برای ترمیم جای بخیه چیست؟

برای کمک به ترمیم جای بخیه چه بخوریم؟

برای اینکه جای بخیه شما زودتر خوب شود، از مواد غذایی زیر استفاده کنید:

  • میوه‌های حاوی آنتی اکسیدان مثل: توت فرنگی، بلوبری، مرکبات و انار.
  • سبزیجاتی همچون هویج، بروکلی و سیب زمینی شیرین.
  • چربی‌های مفید مثل روغن زیتون، دانه‌ها و مغزها.
  • ماهی‌های چرب
  • انواع گوشت
  • تخم مرغ
  • پروبیوتیک‌ها
  • غلات کامل

مواد غذایی برای تسریع بهبود جای بخیه

همچنین مصرف آب به مقدار کافی را هم فراموش نکنید.

مواد غذایی که ممکن است ترمیم جای بخیه را به تعویق بیندازند عبارتند از: قند و شکر. فست فودها و غذاهای فرآوری شده و الکل.

ویتامین‌های ضروری برای ترمیم جای بخیه

جهت سرعت بخشیدن به ترمیم جای بخیه باید با مصرف مواد غذایی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی را به بدن خود برسانید. همچنین می‌توانید از مولتی ویتامین استفاده کنید. موثرترین ویتامین‌ها و مواد معدنی برای کمک به ترمیم زخم‌ها و جای بخیه عبارتند از:

  • ویتامین‌هایی که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند مثل: ویتامین C، ویتامین E و ویتامین دی.
  • کلسیم
  • آهن
  • منیزم
  • ویتامین آ و کا

همچنین مصرف فیبر، پروتئین و کربوهیدرات‌های مفید توصیه می‌شود. نکته دیگر آن است که با افزایش مصرف کلاژن می‌توانید می‌توانید به ترمیم جای پوست و هر نوع زخم پوستی کمک کنید. بهترین منابع غذایی حاوی کلاژن عبارتند از: آب قلم، پای مرغ، ژلاتین، ماهی همراه با پوست، گوشت مرغ و… البته از قرص کلاژن هم می‌توانید استفاده کنید.

دیگر روش‌ها برای از بین بردن جای بخیه

به چگونگی تغذیه جهت سرعت بخشیدن به ترمیم جای بخیه اشاره کردیم. اما روش‌های دیگری هم وجود دارند که مستقیما روی پوست استفاده می‌شوند:

کرم ترمیم کننده برای از بین بردن جای بخیه

یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای کمک به ترمیم جای بخیه خرید کرم ترمیم کننده است. معمولا اکثر پزشکان بعد از اینکه بخیه را می‌کشند یا بخیه در حال جذب شدن است، استفاده از ترمیم کننده را تجویز می‌کنند. در کرم‌های ترمیم کننده ترکیبات مختلفی می‌تواند وجود داشته باشد که مهم‌ترین آنها به شرح زیر است:

  • ویتامین‌های آنتی اکسیدانی مثل ویتامین E و C (این ویتامین‌ها باعث افزایش کلاژن سازی در بدن می‌شوند.)
  • کلاژن و لانولین
  • گلیسیرین
  • عصاره‌ها و روغن‌های گیاهی مثل روغن نارگیل و…

بهترین کرم ترمیم کننده کرمی است که علاوه بر داشتن ترکیبات ترمیم کننده، آبرسان و مغذی بوده و باعث خشکی پوست نشود. همچنین بهتر است ترکیبات ضد باکتری هم داشته باشد تا از بروز عفونت ممانعت به عمل آورد.

  کرم ترمیم کننده برای جای بخیه

لیزر درمانی برای محو کردن جای بخیه

اگر جای بخیه، گوشت اضافه بیاورد یا با کلوئید همراه باشد، معمولا روش لیزر درمانی را پیشنهاد می‌دهند. بسته به اینکه اندازه جای زخم یا بخیه چقدر است، تعداد جلسات لیزر درمانی تعیین می‌شود. هرچه بخیه قدیمی‌تر باشد، از بین بردن جای آن در صورتی که گوشت اضافه داشته باشد، سخت‌تر خواهد بود. لیزر درمانی اغلب بدون عارضه است.

تزریق استروئید

از این روش زمانی استفاده می‌شود که بخواهید اندازه کلوئید یا زخم را کاهش داده و درد را تسکین دهید. معمولا یک دوره تزریق 4 تا 6 هفته‌ای با فواصل 4 تا 8 هفته توصیه می‌شود. این روش در رفع قرمزی هم می‌تواند موثر باشد.

لایه برداری شیمیایی یا میکرودرم ابریژن

با انجام میکرودرم ابریژن از پوست لایه‌برداری می‌شود و در این حالت پوست به بازسازی خود خواهد پرداخت. جهت ترمیم جای بخیه و رفع انواع اسکار یا زخم می‌توان از میکرودرم ابریژن استفاده نمود. در این روش سلول‌های مرده سطح پوست از بین رفته و سلول‌های جدید جای آنها را می‌گیرند و جای زخم و بخیه بهبود می‌یابد.

استفاده از ورقه‌های ژل سیلیکون

از ورق‌های ژل سیلیکون جهت ترمیم جای بخیه و زخم حداقل باید 3 ماه به طور منظم استفاده شود تا فرد به نتیجه مطلوب دست یابد. بهتر است زمانی از این روش استفاده کنید که جای بخیه چندان عمیق نباشد. طریقه مصرف بسیار ساده است. شما باید ورقه ژل را روی جای زخم قرار دهید. ورقه‌های ژل سیلیکون بافت نرمی داشته و به راحتی به پوست می‌چسبند. به منظور صاف کردن اسکار هیپرتروفیک این روش فوق‌العاده است.

میکرونیدلینگ برای جای زخم

هنگامی که پوست آسیب می‌بیند، بدن جهت ترمیم پوست کلاژن تولید می‌کند. کلاژن ظاهر پوست را بهبود بخشیده و به ترمیم جای زخم، سوختگی و بخیه کمک می‌نماید. به منظور کمک به تحریک تولید کلاژن می‌توان از روشی به نام میکرونیدلینگ بهره گرفت. این روش با سوراخ کردن پوست با سوزن‌های بسیار کوچک و ظریف صورت می‌گیرد. میکرونیدلینگ کمک می‌کند تا جای بخیه را زودتر بهبود یابد.

درمان های خانگی و طبیعی برای از ترمیم جای بخیه

اگر اثر یا جای باقی مانده از بخیه چندان عمیق نباشد، درمان‌های خانگی هم می‌توانند جوابگو بوده و به ترمیم کمک کنند:

ترمیم جای زخم و بخیه با آلوئه ورا

ژل آلوئه ورا را از گیاه آن بیرون آورده و روزانه 2 بار با حرکات نرم و دایره‌ای شک روی جای زخم بمالید. بعد از حدود 30 دقیقه ژل را با آب خنک بشویید.

سرکه سیب برای محو کردن جای زخم

چند قاشق غذاخوری آب مقطر را با 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب مخلوط کنید. پنبه را به این محلول آغشته نموده و روی زخم قرار دهید. یک نوار چسب روی آن بزنید تا ثابت بماند. بعد از 30 دقیقه محلول را شسته و روی پوست از مرطوب کننده استفاده کنید.

عسل برای جای زخم

عسل مرغوب بخرید و مقداری از آن را شب قبل از خواب روی جای بخیه بمالید. سپس با باند یا چسب محل مورد نظر را پوشانده و فردا صبح آن را بشویید.

روغن نارگیل برای ترمیم جای بخیه

ابتدا روغن نارگیل را کمی حرارت دهید تا گرم شود. سپس جای زخم یا بخیه را به مدت حداقل 10 دقیقه با روغن نارگیل ماساژ دهید. بعد آبکشی نمایید.

  روغن نارگیل برای جای بخیه

آبلیمو یا لیمو برای جای زخم

برای کمک به ترمیم جای بخیه از آب لیمو یا خود لیمو ترش می‌توانید استفاده نمایید. به این ترتیب که آن را به پوست مالیده و با یک پارچه نرم روی آن را بپوشانید. خواص اسیدی لیمو به حذف سلول‌های مرده از پوست کمک کرده و جای زخم را زودتر بهبود می‌بخشد. همچنین قرمزی را هم می‌تواند کاهش دهد.

ویتامین E برای ترمیم جای اسکار یا بخیه

یک عدد کپسول ویتامین E را باز کرده و محتویات داخل آن را روی جای زخم یا بخیه بریزید. چند دقیقه ماساژ داده و بعد آن را بشویید. چندین بار در روز باید این عمل را تکرار کنید تا به ترمیم جای بخیه کمک شود.

برای اینکه جای زخم یا بخیه شما زودتر بهبود یابد، هرگز پوست خود را در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید. استفاده از کرم ضد آفتاب را در مواجه شدن با نور خورشید حتما مد نظر بگیرید.

گفتار آخر

برای کمک به ترمیم جای بخیه راهکارهای مختلفی وجود دارد. اینکه کدام روش بهتر است، بستگی به اندازه جای بخیه و شرایط آن دارد. بنابراین بهتر است از پزشک بپرسید که کدام روش را به شما پیشنهاد می‌دهد. همچنین از درمان‌های خانگی هم می‌توانید استفاده کنید. توجه به تغذیه را هم حتما مد نظر قرار داده و مصرف مواد غذایی را که به تحریک کلاژن سازی و ساخت الاستین در بدن کمک می‌کنند، فراموش نکنید.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها