مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار در تامین اجتماعی

در گذشته، نسخه‌های پزشکی بر روی کاغذ نوشته می‌شدند و بیماران برای دریافت داروهای خود باید با داشتن برگه کاغذی یا دفترچه‌های بیمه به داروخانه مراجعه و داروهای خود را دریافت می‌کردند. روش سنتی با مشکلات زیادی مانند عدم خوانایی نسخه‌ها توسط اپراتورها، گم شدن نسخه‌ها توسط بیماران، عدم اطلاع از موجودی داروها و … همراه بود. امروزه با روند الکترونیکی شدن نسخه‌ها، این مشکلات به حداقل رسیده است و نسخه‌های آنلاین جای نسخه‌های کاغذی را گرفته اند و اکنون داروها توسط پزشک به صورت الکترونیکی ثبت می‌شوند. در ادامه همراه ما باشید تا با نسخه آنلاین و مشاهده آن توسط بیمار اطلاع یابید.

نسخه آنلاین چیست؟

در سال‌های اخیر طرح جامعی برای کنار رفتن دفترچه‌های درمانی ارائه شد. همین امر موجب شد روش‌های قدیمی نوشتن نسخه در دفترچه تامین اجتماعی و دیگر بیمه‌ها منسوخ شوند و مورد استفاده قرار نگیرند. طرح نسخه نویسی الکترونیک برای اولین بار در سال 1395 در مطب پزشکان طرف قرارداد با سازمان تامین اجتماعی راه اندازی شد و سرانجام اجرای کامل این طرح به طور رسمی در اسفند 1397 کلید خورد و به مرور توسعه پیدا کرد.

امروزه برای نوشتن نسخه از سامانه نسخه الکترونیک استفاده می‌شود. استفاده از نسخه آنلاین بسیار ساده و سریع است. پزشکان می‌توانند نسخه‌های پزشکی را به راحتی و با دقت بالا تهیه کرده و به بیماران خود ارسال کنند. بیماران هم می‌توانند به راحتی نسخه‌های پزشکی خود را دریافت و به داروخانه‌ها ارسال و داروهای خود را دریافت کنند.

مزیت ‌های استفاده از نسخه الکترونیکی چیست؟

با تجویز الکترونیکی نسخه‌ها، پزشک می‌تواند داروهای مورد نیاز بیمار را از طریق کامپیوتر، تبلت یا سایر لوازم الکترونیکی متصل به اینترنت وارد سامانه نسخه الکترونیک کند تا نسخه به صورت ایمن و بدون اشتباه به دست داروخانه برسد. از مزایای نسخه آنلاین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با توجه به اینکه نسخه دست نویس نیست، امکان خطاهای دارویی ناشی از ناخوانا بودن و … کاهش پیدا می‌کند و ارائه دهندگان دارو بهتر می‌توانند تداخلات دارویی را بررسی کنند.
  • این روش منجر به کاهش تولید زباله‌های کاغذی، کاهش آلودگی و کاهش مشکلات نسخه خوانی شده است.
  • با ارائه نسخه آنلاین، دریافت مجدد دارو راحت‌تر است و دردسر گم شدن نسخه فیزیکی را ندارد.
  • اطلاع از موجودی داروها برای پزشک مورد نظر هنگام تجویز دارو فراهم شده است.
  • دسترسی به سوابق تجویز داروهای قبل و بیماران میسر می‌شود.
  • موجب آسایش پزشکان، مراکز درمانی مربوطه و بیماران می‌شود.
  • کاهش هزینه‌ها و وقت را به همراه دارد.

آشنایی با سامانه نسخه الکترونیک تامین اجتماعی

سامانه نسخه الکترونیک توسط سازمان تامین اجتماعی به منظور تسریع روند نسخه نویسی و ارائه خدمات بهتر به بیماران شکل گرفت. در این سامانه پزشکان و مراکز درمانی، داروها و سایر اقلام مورد نیاز بیماران را ثبت می‌کنند و در ادامه بیماران با مراجعه به داروخانه و ارائه کد ملی خود می‌توانند داروهای خود را دریافت نمایند. قابل ذکر است که پزشکان برای ورود به سامانه نسخه الکترونیک ابتدا باید احراز هویت خود را در این سامانه انجام دهند و سپس نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت کنند؛ سپس اقدام به آماده سازی نسخه آنلاین بیماران خود نمایند.

نحوه مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار

برای مشاهده کردن نسخه الکترونیکی روش‌های مختلفی وجود دارد که یکی از این روش‌ها مراجعه به سایت تامین اجتماعی به نشانی es.tamin.ir است و پس از ورود به حساب کاربری خود باید به قسمت بیمه شدگان مراجعه کنید و پس از آن در قسمت خدمات سلامت الکترونیک و سپس نسخ الکترونیک من کلیک کنید و در این صفحه نسخه‌های آنلاین خود را مشاهده کنید. در ادامه مراحل مشاهده نسخه الکترونیکی به صورت تصویری توضیح داده می‌شود.

مراحل مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار

در مرورگر کروم آدرس es.tamin.ir را وارد کنید. در صورتیکه قبلا اقدام به ثبت نام در این سامانه کردید باید روی گزینه “ورود” کلیک کنید؛ در غیر این صورت گزینه ثبت نام را انتخاب و اطلاعات خود را وارد نمایید.

مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار در تامین اجتماعی

نام کاربری همان کد ملی است و گذرواژه هم که زمان ثبت نام، توسط خودتان تعیین می‌شود و در نهایت روی گزینه ورود کلیک نمایید.

online-prescription

از منوی بالا “گزینه بیمه شدگان” را انتخاب کنید.

مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار در تامین اجتماعی

سپس از میان گزینه‌ها ظاهر شده بر روی گزینه آخر “خدمات سلامت الکترونیک” و سپس ” نسخه الکترونیک من” کلیک کنید.

در این صفحه تمامی نسخه آنلاین صادر شده از سوی پزشک قابل مشاهده و بررسی خواهد بود.

مشاهده نسخه الکترونیکی

معایب نسخه‌های الکترونیکی چیست؟

استفاده از نسخه آنلاین و سامانه نسخه الکترونیکی بدون شک، شیوه ای جدید و کارآمد در مدیریت دارو و نسخه نویسی است که فواید بسیار زیادی را به دنبال دارد. با این حال، این سیستم مانند هر سیستم دیگری با اشکلات زیادی رو به رو است که در ادامه به آنها می‌پردازیم. البته معایت نسخه‌های الکترونیکی به شدت کم است که می‌توان با توجه به مزایای چشم گیر آن از مشکلات چشم پوشی کرد.

  • یکی از نگرانی‌های مربوط به نسخه آنلاین حفظ حریم خصوصی پزشک و بیمار است. از آنجایی که نسخه‌های الکترونیکی حاوی اطلاعات حساس پزشکی هستند که به صورت الکترونیکی ذخیره و منتقل می‌شوند، احتمال هک یا سوءاستفاده آنها وجود دارد.
  • امکان به وجود آمدن مشکلات و خطاهای فنی است که می‌تواند منجر به عدم دقت نسخه یا تاخیر در دسترسی به داروها شود.
  • از دیگر مشکلات می‌توان به قطع بودن اینترنت یا برق اشاره کرد.

سخن پایانی

امروزه استفاده از نسخه آنلاین یا نسخه الکترونیکی موجب آسایش پزشکان، مراکز درمانی و بیماران شده است. در واقع استفاده از این روش موجب کاهش تولید زباله‌های کاغذی، کاهش آلودگی و کاهش مشکلات نسخه خوانی شده است. در این مقاله ما به مزایا، معایب و مشاهده نسخ الکترونیکی پرداختیم. مزایای زیاد این روش سبب شده تا نسخه‌های الکترونیک جای نسخه‌های کاغذی و سنتی را گرفته و دیگر بیمارستان‌ها، پزشکان و مراکز درمانی از این نوع نسخه استفاده کنند.